Nieuws

Burgeroorlog of proxyoorlog?


Syria_120620_1425x283

Syriërs kijken naar een vernielde tank van het Syrische nationale leger in de noordelijke stad Ariha op het platteland van Idlib in Syrië.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 26 februari 2013 – De geschiedenis leert ons dat niemand er vies van is. Rusland, de VS, China, Iran, Israël en ga zo maar door. Ik spreek hier over een proxyoorlog. Maar wat is nu eigenlijk een proxyoorlog en wat heeft Syrië hiermee te maken?

Een proxyoorlog is niks meer dan een oorlog waarin de ene partij, een tweede partij van informatie en wapens voorziet om te gaan vechten tegen de vijand. Maar waarom zou een partij voor een proxyoorlog kiezen en niet zelf op oorlogspad gaan? Deze vraag klinkt complex maar is erg eenvoudig: een proxyoorlog kost minder geld. De kostenposten van een conventionele oorlog zijn velen malen hoger.

De kosten van een oorlog zijn hoog. Transport, salarissen van de soldaten, voedsel, medische zorg, onderhoud, vervanging van materieel en training van de lokale veiligheidstroepen. Om feitelijk te laten zien hoe duur een oorlog is zal de oorlog tegen Irak en Afghanistan als voorbeeld worden gebruikt.

De oorlog tegen Irak en Afghanistan heeft de VS in totaal 914 miljard euro gekost. Een opmerkelijke punt is dat het schuldenplafond in 2012 naar 12,5 miljard euro is verhoogd. Dat is toch wel een opmerkelijk punt want eigenlijk kan aan de hand hiervan geconcludeerd worden dat de VS helemaal geen hoge schuld zouden hebben gehad als zij Afghanistan en Irak niet zouden hebben aangevallen. Aan de hand hiervan kan eigenlijk geconcludeerd worden dat de kosten van een oorlog met Afghanistan en Irak voor de VS hoger lag dan de Amerikaanse schuld.

Hoe dan ook betekend dit dat een oorlog duur is. Vandaar dat de VS, Europa, Saudi-Arabië en Israël ervoor hebben gekozen om een proxyoorlog tegen Syrië te beginnen. Dan is er nog maar één vraag die onbeantwoord blijft: Wat heeft Syrië hiermee te maken?

Ook deze vraag is simpel te beantwoorden. Syrië is een bondgenoot van Iran en heeft slechte relaties met Israël. Zoals velen wel weten, doelt Israël al jaren op een aanval op Iran. Israël doet elk jaar de volgende uitspraak: “Iran heeft over zes maanden een kernbom en wij zullen Iran eind deze zomer aanvallen”. Vervolgens kijkt Netanyahu met glimmende oogjes richting Europa en de VS en begint over de holocaust die in Europa heeft plaatsgevonden nota bene.

Arie.

Reacties

Een gedachte over “Burgeroorlog of proxyoorlog?

  1. U bedoelt een nieuw schuldenplafond van 12,5 biljoen Euro?

    Geplaatst door michelvandijk | 26 februari 2013, 19:49

Plaats een reactie

Archief