Pers

PERSBERICHT: De gewapende oppositie in Syrië doodt universiteitsprofessor en zoon van Mufti


Rouwenden dragen de doodskist van Saria Hassoun, zoon van de Grote Mufti van Syrië, Sheikh Ahmad Badr Eddin Hassoun.

Mediawerkgroep Syrië

4 oktober 2011

Met afschuw verneemt de Mediawerkgroep Syrië de gruwelijke moord op Dr. Mohammad al-Omar, professor geschiedenis aan de Universiteit van Aleppo en op Saria Hassoun, zoon van de Grote Mufti van Syrië, Sheikh Ahmad Badr Eddin Hassoun.

Beide mannen kwamen om het leven nadat hun auto op 2 oktober 2011 onder vuur werd genomen. Ze waren op dat ogenblik op weg naar de universiteit.

Niet enkel onschuldige burgers worden door de gewapende oppositie geviseerd, maar nu ook universiteitsprofessoren en andere belangrijke personen. Zo doodden gewapende terroristische groeperingen in Homs de voorzitter van de thoraxchirurgie afdeling in het Nationaal Hospitaal van Homs, Dr. Hassan Eid, op 25 september, ingenieur Aws Abdel Karim Khalil, een nucleaire ingenieur specialist en zaakgelastigde bij de al-Baath universiteit op 28 september en de vice-decaan van de faculteit Bouwkunde Mohammad Ali Aqil op 26 september jl.

Als Mediawerkgroep Syrië vragen wij aan de internationale gemeenschap om de buurlanden van Syrië tot actie te bewegen om de wapensmokkel die al zes maanden aan de gang is vanuit Libanon, Jordanië, Irak en Turkije een halt toe te roepen.

Wij vragen de internationale gemeenschap en onze regeringen eveneens om de geleidelijke hervormingen van president Bashar al-Assad, zoals het afschaffen van de noodwet, de nieuwe mediawet, administratieve- en economische hervormingen te steunen. Syrië wil de grondwet hervormen en meerdere politieke partijen toelaten bij vrije verkiezingen in februari 2012.

Onze politici moeten Damascus de tijd geven om deze hervormingen grondig en via parlementaire weg door te voeren. Sancties zijn daarbij geen middel om dit te bespoedigen, maar treffen in de eerste plaats de Syrische burgers en creëren grote chaos in het land. De Syrische burgers hebben terechte verzuchtingen, maar maken ook duidelijk door spontane massale betogingen en persoonlijke verklaringen dat president Bashar al-Assad de geschikte persoon is om het land te hervormen.

De Mediawerkgroep Syrië is van mening dat wij deze democratische keuze van het Syrische volk dienen te respecteren. De hervormingen moeten gebeuren door het hierbij betrekken van alle Syriërs, ongeacht hun afkomst, religie of politieke strekking. Het is niet de taak van het Westen om bepaalde groeperingen voor te trekken of te steunen of tussen te komen in de interne besluitvorming tot een vernieuwd Syrië.

Alleen door dialoog van alle partijen kan men de Syrische staat hervormen en democratiseren. Het geweld dat we zien van criminele bendes tegen burgers, veiligheidsagenten en intellectuelen is dan ook totaal onaanvaardbaar.

Niet met wapens en explosieven, maar met een partijoverschrijdende dialoog kan men tegemoetkomen aan de noden van het Syrische volk.

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

 

* Link: Armed Terrorist Group Assassinates University Professor and Son of Grand Mufti of the Republic

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: