Nieuws

Wij zijn allen Syriërs!


.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 6 november 2011 – “Elke gecultiveerde persoon behoort toe tot twee landen, zijn eigen en Syrië.” Deze uitspraak van de Franse archeoloog André Parrot (1901-1980) onderbouwt de schriftelijke feiten over Syrië als de bakermat van de beschaving. Dit wordt onderbouwd door de enorme omvang van Syrië  in de menselijke geschiedenis, met name in het rijk van het christendom. Aanwezig te zijn op de plek die in de Bijbel (waar Syrië vaak wordt aangehaald met zijn hoofdstad Damascus) is een eenmalige levenservaring. Om te kunnen wandelen langs de Rechte Straat, die de apostel Paulus (Saulus van Tarsus) bezocht tijdens zijn bekering tot het christendom, kan ook worden beschouwd als een belangrijke gebeurtenis in een reis door het leven.Syrië is een groot museum. Het herbergt oudheden van meer dan 20 verschillende beschavingen – afbeeldingen in de hele geschiedenis van de menselijke beschaving. Een realisatie van de unieke verscheidenheid op wereldniveau. De natuur is duidelijk divers met de kust, bergen, bossen, steppe, rivieren, grotten en spelonken, natuurlijke en kunstmatige meren, en de winter- en zomerverblijven. Dit mengt zich met de verscheidenheid van de oudheid en oude steden met zijn souks, oude huizen, handwerk en traditionele industrieën. Aantrekkelijke en unieke toeristische producten treft men in het decor van een historische levensstijl en eeuwenoude tradities. Dit vormt dan ook een grote toeristische aantrekkingspool. Iedereen voelt zich zo meteen Syriër en zal de Syrische Arabische Republiek meteen omarmen als zijn tweede vaderland. Maar ook de Syriërs zelf ontdekten de wereld en lieten daar hun sporen na.

Migratie naar Amerika

De eerste migrantenstroom was waarschijnlijk in 1880. Veel daarvan vestigden zich in New York, Boston en Detroit. In 2000 waren er 142.897 Amerikanen van Syrische afkomst.

Syrische Amerikanen hebben onderwijs altijd als iets noodzakelijks gezien. In het algemeen zijn Syrische Amerikanen gemiddeld hoger opgeleid dan de gemiddelde Amerikaan; 35 % van Syrische afkomst tegen 24,4 % van Amerikaanse origine. Vele Syrische Amerikanen werken tegenwoordig als ingenieurs, wetenschappers, apothekers en artsen.

Zonder twijfel de meest invloedrijke Syrische Amerikaan is Steve Paul Jobs. Hij verloor op 5 oktober 2011 de strijd tegen kanker, tot verdriet van miljoenen fans over de hele wereld. Standaard gekleed in zijn zwarte coltrui en bescheiden spijkerbroek was hij uitgegroeid tot een ware held van de laatste generatie. Jobs heeft van een stuk technologie een ware juweel gemaakt. Zijn sporen zullen nog lang zichtbaar blijven

Steve Jobs

 

Een persoon die ook de aandacht verdient is Malek Jandali. Hij wordt gezien als meest creatieve en veelzijdige Arabische musicus/componist. Jandali is de eerste en enige musicus/componist, die muziek maakt op basis van de oudste muzieknotatie ter wereld, ontdekt in Ugarit.

 

Malek Jandali “Sulaima” – مالك جندلي: سُلَيمـَى.

.

Andere bekende en invloedrijke persoonlijkheden met Syrische roots:

Paula Abdul, is bekend als choreograaf,  zangeres, sieradenontwerpster en natuurlijk als jurylid in American Idol.

Fharid Murray Abraham, is bekend als acteur van o.a. zijn rollen in The Big Fix, Scarface, The Ritz, The Name of the Rose, An Innocent Man, The Bonfire of the Vanities, Last Action Hero en Star Trek: Insurrection.

Moustapha Akkad, was een filmproducent en filmregisseur. De meest bekende films van Akkad zijn de acht Halloween-films, The Message en Lion of the Dessert met Anthony Quinn.

Tige Andrews, was een Emmy-genomineerde acteur. Andrews was vooral bekend om zijn rol als Captain Adam Greer in the televisieserie The Mod Squad.

Paul Anka, is zanger en songwriter. Anka werd vooral bekend door zijn hit Diana.

Michael Ansara, is als acteur vooral bekend door zijn rollen in Broken Arrow, Buck Rogers in The 25th Century en Star Trek.

Rosemary Barkett, is een federale rechter van het United States Court of Appeals for the Eleventh Circuit. Hiervoor heeft zij als eerste vrouw  als opperrechter van het Hooggerechtshof van Florida mogen dienen.

Mitch Daniels, is de huidige gouverneur van de Amerikaanse staat Indiana.

Sabah Fakhri is een Syrische zanger die de traditionele Arabische muziek modifieerde en bekend maakte bij het grote publiek. Hij is afkomstig uit Aleppo.

Hala Gorani

Hala Gorani, is een nieuwslezeres en correspondente voor CNN International.

Dan Hedaya, is een acteur, bekend om zijn vele rollen in Italiaans-Amerikaanse films.

Robert M. Isaac, is de voormalige Republikeinse burgemeester van Colorado Springs. Hij is in 1979 de eerste gekozen burgemeester van Colorado Springs.

Alan Jabbour, is een folklorist en een musicus.

Peter Lupus, is een bodybuilder en acteur, vooral bekend om zijn rol in Mission: Impossible.

Kurtis Mantronik, is een hip-hop, electro funk en dance muziek artiest, DJ, remixer en producer. Mantronik was the leider van de old-schoolband Mantronix

Jack Marshall, is een auteur en poëet.

Assala Nasri is een jong Syrisch zang en danstalent. Ze begon op vierjarige leeftijd met pattriotische, religieuze en kinderliederen. Na een optreden in een operette Love and Loyalty tijdens onafhankelijksdag gaf de koning van Bahrein haar de Bahreinse nationaliteit.

.

Asala Nasri.

.

Louay M. Safi, is een Human Rights activist, en een openbare criticus van de Far Right. Hij is auteur van vele boeken en artikelen. Safi is actief in het debat over nucleaire ras, sociale en politieke ontwikkeling, en de Islam-Westen kwestie. Hij is de voorzitter van de Syrisch-Amerikaanse Congres.

Jerry Seinfeld, is een cabaretier, acteur en schrijver. Hij is vooral bekend om zijn rol in Seinfeld.. Seinfeld heeft ook achter de schermen meegewerkt, en is mede-producer.

Teri Hatcher, is een actrice, bekend om haar rol als Susan Mayer in de serie Despareate Housewives, en Lois Lane in Lois & Clark: The New Adventures Of  Superman.

Yasser Seirawan, is een grootmeester in het schaken, viervoudig VS-kampioen. Seirawan staat op de 69ste plek in de ranglijst voor beste schakers ter wereld, en 2de van de VS.

Mona Simpson, is een romanschrijfster, tevens zus van Steve Jobs.

Kelly Slater.

Kelly Slater, is een professionele surfer en is acht keer wereldkampioen geweest.

Wafa Sultan, is een bekende seculiere activiste en criticus van de Islam. In 2006 werd zij toegevoegd door de Time Magazine tot de lijst van meest invloedrijke personen.

Publius Syrius, werkte zich als Syrische slaaf op tot een gerespecteerd schrijver en uitvinder van de toneelmime in het Rome van de 1e eeuw v. Chr. Hij raakte vooral bekend door zijn Sententiae – praktische levenswijsheid in metrische vorm – en kreeg veel bijval voor zijn werk. Julius Caesar was een aanhanger van zijn improvisatietalent.

Vic Tayback, was een acteur dat twee Golden Globe Awards won voor zijn rol in the televisieseries Alice.

Fawwaz Ulaby, is een professor in Electriciteits- en Computerwetenschappen aan de universiteit van Michigan en voormalige president van onderzoek. Hij is erg bekend geworden om zijn ontwikkelingen op het gebied van mirco-electronica. Zijn invloeden zijn nog steeds zichtbaar op het gebied van communicatiesystemen.

George Wassouf, is een Syrische zanger met meer dan dertig albums op zijn naam.

Koningin Zenobia (240-274), regeerde over het koninkrijk Palmyra in het Romeinse Syrië. Ze veroverde en bestuurde Egypte tot ze in 274 werd gevangen genomen door de Romeinse keizer Aurelius.

Atalla Bahnan.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: