Pers

PERSBERICHT: Wat bezielt de Arabische Liga?


Mediawerkgroep Syrië

16 november 2011

De Arabische Liga besliste op 12 november jl. Syrië te schorsen als het land niet binnen de vier dagen stopt met het gebruik van geweld tegen demonstranten. Ook volgen er dan economische en politieke sancties. Maar is dit terecht?

De Syrische regering ging op 2 november jl. akkoord met het stoppen van elke vorm van geweld door alle partijen. Over bereidheid daartoe bij de gewapende criminele bendes, die actief zijn in het land, heerst echter de grootste twijfel.  De VS riepen immers de Syriërs op hun wapens niet in te leveren en verder te gaan met hun protest(!). Waarnemers en de Syrische bevolking bevestigen dat het niet gaat om vreedzaam protest. Bendes destabiliseren het land reeds meer dan 8 maanden door het plegen van aanslagen op legereenheden, overheidsgebouwen, industriële installaties, burgers, enz. Maar toch is Syrië begonnen met het terugtrekken van zijn soldaten en met het vrijlaten van gevangenen.

Het korte tijdsbestek, dat Syrië kreeg om orde in de chaos te scheppen, is echter onfatsoenlijk te noemen. Temeer daar het geweld van bendes blijft doorgaan. De veiligheid van de burgers komt meer en meer in het gedrang.

De poging om Syrië uit de Arabische Liga te zetten is bovendien in strijd met hun interne regels. Dergelijke beslissing dient unaniem genomen te worden. Het is duidelijk dat financieel sterke landen – Qatar en Saudi-Arabië – hun wil dicteren aan de gehele liga.

Criminele bendes

De Arabische landen weten zeer goed dat de voorbije periode van onrust en instabiliteit toe te schrijven is aan door het buitenland gefinancierde en bewapende criminele bendes. Wapensmokkel via de buurlanden en de mediapropaganda zijn de voornaamste oorzaken van de actuele problemen in Syrië.

De Arabische Liga heeft in het verleden weinig of niets bereikt voor de Arabische landen, zoals een oplossing voor het Palestijns-Israëlisch conflict, het voorkomen van een aanval op Irak (wegens onbestaande massavernietigingswapens) of Libië (waarbij er tienduizenden onschuldige mensen zijn omgekomen), enz. En nu pleegt de Arabische Liga een aanval op het seculiere en anders zo vreedzame Syrië. Hoe kan dit?

Bovendien zijn enkele leden van de Arabische Liga nu niet bepaald een schoolvoorbeeld van democratie en van mensen- en vrouwenrechten. Toen in dit voorjaar de Saudische troepen een opstand in Bahrein mee bloedig de kop indrukten, zwegen zowel de Arabische Liga als de Verenigde Staten als vermoord. Waarom werden Bahrein en Saudi-Arabië toen niet geschorst?

Naar analogie met topontmoetingen over de eurocrisis zonden de Verenigde Staten hun  afgevaardigde Jeffrey Feltman naar de bijeenkomst van de Arabische Liga. Libië werd letterlijk aan flarden geschoten met de hulp van de NAVO. Met Syrië blijkt dit echter niet zo goed te lukken, omdat BRIC-landen zoals Rusland en China hier dwarsliggen. Daarom verwisselen de Verenigde Staten het geweer van schouder en willen nu proberen via de Arabische Liga, waarin vooral hun Saudische vrienden een zwaar gewicht in de schaal leggen.

Ondertussen zien we in Syrië, Europa en Canada massale demonstraties tegen de beslissing van de Arabische Liga. Miljoenen mensen kwamen op 13 november 2011 samen in Damascus, Aleppo, Tartous, Lattakia, Sweida, Hasaka, Daraa, Raqqa, Deir Ezzor, Homs, Hama en Idleb om de beslissing van de Arabische Liga aan te vechten. Zij zijn geschokt over de wijze waarop hun dierbaar land wordt aangevallen en behandeld. Syrië het modelland van de Arabische landen wordt nu door hen zwaar vernederd.

Het is verkeerd dat het Westen, ongeacht of de Syrische bevolking het nu goed vindt of niet, denkt te moeten beslissen wat goed voor hen is.

Bescherming minderheden prioritair

Ondertussen zien we ook wat er in Egypte, Tunesië en Libië aan het gebeuren is. De fundamentalisten en moslimbroeders komen er aan de macht, minderheden verliezen hun rechten en hun veiligheid. In Egypte gaat men reeds zo ver dat naakte standbeelden worden aangekleed! De Syrische moslimbroeders zijn veel extremer  dan hun geloofsgenoten in andere Arabische landen en hebben nauwe contacten met de regering van de Amerikaanse president Obama.

Syrië werd de thuisbasis voor 1,5 miljoen Iraakse en 500.000 Palestijnse vluchtelingen, die dezelfde rechten kregen als de Syrische onderdanen. Damascus is een baken voor de rechten van vrouwen en minderheden in het Midden-Oosten en het is twijfelachtig dat de moslimbroeders dit zullen blijven garanderen. Voor het Westen gaat het immers vooral om economische banden na het geslaagde experiment met de AK-partij van Erdogan. Het losweken van de Syrisch-Iraanse banden maakt ook deel uit van de Westerse plannen voor een nieuw Midden-Oosten.

Bescherming van minderheden, het seculiere en onafhankelijke karakter van de Syrische republiek, zijn belangrijker dan om het even welk handelsvoordeel of duister plan dat het Westen met Syrië heeft. Onze politici zouden de hervormingen van president Assad beter naar waarde moeten schatten en zich niet laten beïnvloeden door eenzijdige oppositiebronnen, vermomd als zogenaamde mensenrechtenactivisten. Criminele bendes die heden actief zijn in Syrië moeten ontwapend worden en de buurlanden erop attent gemaakt dat het hun taak is, om de wapensmokkel naar Syrië een halt toe te roepen.

Het verschaffen van financiële en materiële steun aan diegenen die bijdragen tot de destabilisatie in Syrië is niet alleen onaanvaardbaar, maar eveneens gevaarlijk voor de stabiliteit in Syrië en zelfs het gehele Midden-Oosten. Alleen via dialoog en geleidelijke hervormingen kan men de Syrische staat democratiseren en vrijer maken. De Syrische regering verhinderen om op te treden tegen de terreurbewegingen en anderzijds de oppositie bewapenen druist in tegen de belangen van 23 miljoen Syriërs.

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: