Nieuws

Arabische Liga keurt sancties tegen Syrië goed


De begrafenis van de zes Syrische piloten. Zij werden gedood door terroristen.

Buurlanden Libanon en Irak zijn tegen sancties en zullen deze niet uitvoeren

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 27 november 2011 – De Arabische Liga heeft een pakket maatregelen tegen Syrië goedgekeurd, waaronder het bevriezen van tegoeden en het stoppen van investeringen en samenwerking met de Syrische centrale bank. De sancties gaan onmiddellijk in.

Akkoord praktische toepassing waarnemers faalt

De Liga kwam vandaag in het hoofdkwartier in Cairo bijeen om over de economische sancties, die de organisatie Syrië wil opleggen, te stemmen. 19 van de 22 deelnemende landen stemden uiteindelijk voor. De maatregelen zijn het gevolg van het aanhoudende geweld waarmee Syrië te maken heeft. Ook konden Syrië en de Arabische Liga geen akkoord bereiken over de praktische uitvoering van vijfhonderd waarnemers ter plaatse. Syrië was akkoord met het principe van waarnemers, maar kreeg van de Arabische Liga onvoldoende garanties over de concrete toepassing ervan op het terrein.

Criminele bendes

Het Westen en de Arabische Liga zeggen dat president Assad verantwoordelijk is voor de onrust in Syrië. Damascus en talrijke waarnemers wijzen echter naar criminele bendes die door het buitenland worden bewapend en gefinancierd om het land instabiel te maken.

Door de opgelegde sancties kan Syrië in een economische crisis belanden. De twee meest vitale sectoren, toerisme en de olie-industrie, werden door westerse sancties reeds hard getroffen. De Arabische landen beweren echter dat het niet de bedoeling is de ‘gewone’ burger te raken, maar die hechten daar weinig geloof aan.

De minister van Buitenlandse Zaken van Qatar liet na de bijeenkomst weten dat – voor het geval dat de sancties niet het gewenste effect hebben – andere buitenlandse partijen mogelijk het stokje overnemen. Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani zei eerder dat de Arabische landen wilden voorkomen dat buitenlandse interventie tot hetzelfde zou leiden als in Libië, waar een resolutie leidde tot NAVO-bombardementen.

De sancties tegen Syrië:

  • Banktegoeden van de Syrische overheid worden bevroren.

  • Commerciële vluchten tussen Syrië en andere Arabische landen worden afgeschaft.

  • Arabische landen doen geen handel meer met de centrale bank van Syrië.

  • Hoge ambtenaren uit Syrië zijn niet langer welkom.

  • Arabische landen sturen ook geen hoge ambtenaren naar Syrië.

  • Arabische regeringen stoppen geen geld meer in projecten in Syrië.

Damascus noemt de sancties een verraad aan de Arabische solidariteit. Het is nooit eerder voorgekomen dat de Liga dergelijke zware maatregelen trof.

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: