Nieuws

‘Britse en Franse spionnen ontmoeten Syrische dissidenten’


Syrische dissidenten tegen het bewind van Bashar al-Assad geven een persconferentie in Istanbul, Turkije. (archieffoto)

PRESS TV – 25 november 2011 – Britse en Franse inlichtingendiensten hebben naar verluidt hun gevolmachtigden belast om contact op te nemen met Syrische dissidenten in Libanon om brandstof te geven aan de onrust in Syrië.

Volgens de Libanese media zijn Britse en Franse agenten in contact met Syrische dissidenten tegen het bewind van president Bashar al-Assad in de noordelijke Libanese stad Tripoli, aldus meldde een correspondent van Press TV vrijdag.

Libanese berichten in de media suggereren ook dat de Franse inlichtingendiensten Syrische dissidenten opleiden in guerrillatactieken in Libanon. Dit heeft geleid tot de oproep van een Libanees parlementslid naar een onderzoek naar deze beschuldiging.

Ondertussen had de voormalige Libanese premier Saad Hariri een ontmoeting met de Franse president Nicolas Sarkozy in Parijs. Het is bekend dat Sarkozy en Hariri vijandig staan ten opzichte van president Assad.

Syrië heeft te maken met onrust sinds medio maart, met demonstraties die worden gehouden zowel tegen en als ter ondersteuning van president Assad. Volgens de Verenigde Naties zijn meer dan 3.000 mensen, waaronder leden van de veiligheidstroepen, omgekomen in de chaos.

Terwijl de oppositie en de westerse landen de Syrische veiligheidstroepen beschuldigen achter de moorden in het land te zitten, geeft de Syrische regering de schuld aan wat zij beschrijft als misdadigers, saboteurs en gewapende terroristische groepen voor het dodelijke geweld. Syrië benadrukt dat de onrust wordt georkestreerd vanuit het buitenland.

‘Het Vrije Syrische Leger’

Vorige week zei prominent politiek analist Tony Cartalucci dat leden van de anti-regeringsgroepering ‘Free Syria Army’ verantwoordelijk zijn voor een reeks gewelddadige acties in Syrië. Het gaat niet om overgelopen legereenheden, maar militanten gesteund, gefinancierd en bewapend door de Verenigde Staten, Israël en Turkije.

In een artikel gepubliceerd op de webstek Global Research op 20 november 2011 haalde Tony Cartalucci – een geopolitiek expert met als thuisbasis Thailand – een rapport van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies aan, waarin staat dat de Syrische oppositie gewapend is en bereid is om het land onder te dompelen in meer geweld.

Het artikel beschreef ook de onrust in Syrië als zijnde gefinancierd door westerse ‘bedrijven financiers belangen’ en deel uitmakend van een al lang geplande agenda voor een machtswissel in het Midden-Oosten.

Cartalucci zei dat de verandering van het regime in Syrië was gepland om vanaf 1991 te gebeuren.

Hij zei dat Washington’s dreigementen tegen Syrië, dat in 2002 werd opgenomen onder toenmalig president George W. Bush als een ‘As van het Kwaad’, later werden gerealiseerd als geheime steun aan de oppositie in Syrië.

Bron: Press TV.

Kort nieuws uit Syrië:

 • Het Syrisch Elektronisch Leger laat zien hoe men opiniepeilingen kan vervalsen op internet. De VIDEO is wel in het Arabisch.
 • Het Syrische cyberleger onthulde eerder al een buitenlands complot volgens Press TV. Lees meer…
 • De groeiende militarisering van de Syrische opstand – artikel door Ludo De Brabander van vzw Vrede.
 • De BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) hebben de noodzaaak herhaald om niet tussen te komen in de Syrische aangelegenheden. Ze wijzen erop dat onderhandelingen met alle partijen de beste manier zijn om de crisis op te lossen en om tegemoet te komen aan de Syrische noden.
 • Volgens de Turkse krant Milliyet leiden Franse militairen gewapende Syrische rebellen op om te vechten tegen de regering van president Bashar al-Assad. De Franse soldaten werden naar Turkije en Libanon gestuurd om het zogenaamde Free Syrian Army – een groep dissidenten die opereren vanuit Turkije en Libanon – te coachen in hun oorlog tegen Syrische militairen. Het bericht voegde eraan toe dat Franse, Britse en Turkse autoriteiten “een akkoord hebben bereikt om wapens te sturen naar de oppositie in Syrië”. De drie landen hebben de Verenigde Staten op de hoogte gebracht van de opleiding en bewapening van het verzet in Syrië. Volgens Milliyet heeft een groep gewapende rebellen momenteel haar stek in de Turkse provincie Hatay, nabij de grens met Syrië. (Bron: Press TV.)
 • Volgens het Bahrein Centrum voor Mensenrechten werden tot heden 44 Bahreinse burgers gedood, waaronder kinderen van 6, 14 en 15 jaar. 1.500 Bahreini werden opgesloten, waaronder honderd vrouwen, sinds de onrust uitbrak in het land op 14 februari 2011. Meer dan 90 journalisten kregen doodsbedreigingen. Meer dan duizend webstekken van de oppositie werden voor burgers geblokkeerd. Bahrein begaat al deze misdaden met steun van Saudi-Arabië, de NAVO en de Verenigde Staten. In juli 2011 verkocht Duitsland nog 200 62-ton zware Leopard tanks aan Saudi-Arabië dat ze stationeerde in Bahrein voor het bloedig onderdrukken van protest in Bahrein. Kostprijs tanks: 1.252 miljoen dollar. (Bron: Another World Is Possible…)
 • Volgens Allvoices.com werden in Jemen tot 25 september 1.870 Jemenieten gedood bij de revolutie, waaronder een meerderheid burgers. Sinds VN-resolutie 2014 op 21 oktober 2011 werd aangenomen stierven opnieuw 94 Jemenieten en vielen er 800 gewonden, aldus de Yemen Times. De voorbije drie weken werden 124 huizen, zeven moskeeën, zes publieke instellingen waaronder een ziekenhuis, twee waterbronnen en 17 auto’s vernield. Toch nemen de media en de politici een veel gematigder standpunt in tegenover het geweld in Bahrein en Jemen, omdat het Westen deze landen steunt. Syrië werd door de Arabische Liga geschorst alhoewel het geweld voornamelijk toe te schrijven is aan buitenlandse criminele bendes, maar Bahrein en Jemen die dagelijks burgers doden komen daar vlotjes mee weg. De hypocrisie van de Arabische Liga en het Westen! (Bron: Another World Is Possible…)
 • Een jongerenbeweging in Aleppo lanceert een nationale bloeddonatiecampagne voor gewonde burgers, soldaten, politieagenten en veiligheidstroepen.
 • De Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Mouallem houdt maandag een persconferentie.
 • De economische en sociale raad van de Arabische Liga op het niveau van de ministers van Financiën beveelt economische sancties tegen Syrië aan. De Arabische Liga keurt deze sancties tegen Syrië goed. Lees meer…
 • De Syrische gemeenschap in Libanon organiseerde massabijeenkomsten ter verwerping van de beslissingen door de Arabische Liga tegenover Syrië. Ook in Jordanië waren er sit-ins voor de Amerikaanse ambassade in Amman. (Bron: SANA.)
 • Negen overleden soldaten en veiligheidsagenten werden zondag met bloemen en laurierkransen overgebracht van het militair ziekenhuis in Homs naar hun laatste rustplaats. (Bron: SANA.) Donderdag werden uit de militaire ziekenhuizen van Homs en Tishreen ook al twaalf militairen, politie- en veiligheidsagenten begraven. (Bron: Shukumaku.)
 • Syrische veiligheidsagenten hebben 12 terroristen gedood en 38 anderen opgepakt in de provincie Homs. In Daraa werden wapens in beslag genomen en eveneens terroristen opgepakt. (Bronnen: Shukumaku / SANA.)
 • Terroristen hebben zes piloten, een ingenieurofficier en drie onderofficieren van een militaire luchtmachtbasis gedood, toen deze op weg waren van Palmyra naar Homs. (Bronnen: Shukumaku / Cham Press.)
 • De Irakese president Jalal Talabani en de Irakese minister van Buitenlandse Zaken, Hoshyar Zebari, verwerpen elke militaire interventie en economische sancties tegen Syrië. (Bron: Cham Press.)
 • In Lattakia vond zaterdag een massabijeenkomsten plaats tegen de beslissing van de Arabische Liga. (Bron: Cham Press.)
 • Zondag had in Hassaka een grote bijeenkomst plaats tegen de beslissing van de Arabische Liga. (Bron: SANA.)
 • Nabih Berri, de woordvoerder van het Libanese parlement, zei dat de gebeurtenissen in Syrië en het Midden-Oosten als doel hebben de aandacht af te leiden van de Amerikaanse terugtrekking uit Irak en de economische crisis. Het Westen wil zijn eigen crisis ontwijken, door elders onrust te organiseren, aldus Berri. Hij riep de Libanezen op om niet toe te staan dat Libanon schade veroorzaakt aan Syrië, de Arabieren en de regio en waarschuwde dat de situatie in Syrië de regio kan doen ontbranden met het teweegbrengen van grote verdeeldheid en strijd. (Bron: Cham Press.)
 • Een Syrisch-Turks forum begon zaterdag in Ankara met schrijvers en denkers uit Syrië, Turkije, Libanon, Jordanië en Palestina. Ze bespreken het beleid van de Turkse regering tegenover de gebeurtenissen in Syrië en het gevaar van het Amerikaans project voor de regio. (Bron: SANA.)

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: