Nieuws

Syrische regering dreigt eredoctor van K.U. Leuven uit te wijzen


Paolo Dall’ Ogli.

KERKNET.BE – BRUSSEL – Paolo Dall’ Oglio (57), die vooral bekend is als stichter van de gemengde oecumenische monastieke gemeenschap van Mar Moussa ten noorden van Damascus, dreigt uit Syrië gewezen te worden. De Italiaanse jezuïet is eredoctor van de K.U. Leuven en de UCL in Louvain-la-Neuve. Sinds zijn aankomst in Syrië in 1982 zet hij zich in voor de dialoog tussen christenen en moslims. Intussen is de Syrisch-katholieke Kerk gesprekken gestart met het regime, om ervoor te zorgen dat hij toch niet wordt uitgewezen.

Volgens Syrische en Italiaanse media vroeg de Syrische regering de afgelopen dagen aan de kerkleiding om de jezuïet weg te zenden. Indien de Syrisch-katholieke Kerk hieraan geen gehoor geeft, zal hij door de Syrische politie alsnog uit het land worden gezet. De Italiaanse voorvechter van de dialoog wekte de woede van de Syrische regering met enkele uitlatingen in zijn kerstbrief. Daarin vraagt hij zich onder meer af of het land wel in staat is de eenheid te bewaren en erin zal slagen om gehoor te geven aan het verlangen naar meer democratie en vrijheid bij de Syrische bevolking. Dall’ Oglio betoogt nog dat christenen en religieuze gemeenschappen kunnen bijdragen tot de dialoog in Syrië. Tegelijk roept hij op tot samenwerking van “alle vrije mensen en alle mensen van goede wil in de regio”.

De eredoctor van de K.U. Leuven en stichter van Mar Moussa sprak zich de voorbije maanden meermaals uit tegen de burgeroorlog in zijn land. Hij riep het Rode Kruis en de Rode Halve Maan op de Syrische bevolking bij te staan. Paolo Dall’ Oglio is vooral ook een fel pleitbezorger van een nationale verzoeningscommissie. Die moet via dialoog de meningsverschillen bijleggen en zo een bloedbad helpen vermijden. Dat vereist volgens Dall’ Oglio echter dat de Syrische regering bereid is om gesprekken aan te knopen met de oppositie.

Bron: Kerknet

Paolo Dall’ Oglio verklaarde op 29 november 2011 het volgende in een mail aan de redactie van de Mediawerkgroep Syrië:

“Het is een feit dat mij werd gevraagd om het land te verlaten.

Ik moet erkennen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken zeer correct was door dit pijnlijke verzoek aan  mijn bisschop te adresseren om alzo de waardigheid van de kerk en mijn eigen persoon te beschermen.

Ik heb me meerdere malen uitgesproken voor vrijheid van pers en mening als de basis voor alle oprechte hervormingen en de voorwaarde voor een nationale dialoog en internationale onderhandelingen.

Vele duizenden pelgrims en bezoekers zijn in de afgelopen dertig jaar naar het klooster van Mar Musa gekomen en een zeer interessante getuigenis over de eerlijkheid van onze dienstverlening in ons zoeken naar een positieve ontwikkeling van dit geliefde land.

In Syrië blijven en doorgaan met mijn kerkwerk  en maatschappelijke dienstverlening is een teken van mijn  beslissing om de dialoog te verdiepen, de opstand te bestrijden en af te zien van het onderdrukken van de vrije meningsuiting. De tegenovergestelde beslissing is waarschijnlijk een teken van het tegendeel.

Op een of andere manier geef ik de voorkeur om in stilte hier te blijven boven het  spreken in ballingschap!

Gelieve te geloven in mijn welgemeende gevoelens  van diepe liefde voor dit grote land, Syrië.

Fr Paolo Dall’ Oglio”.

.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: