Nieuws

Reeds 2.645 gedetineerden vrijgelaten door Syrische overheid


Gedetineerden in de Adra gevangenis in Syrië (archieffoto).

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 30 november 2011 – De Syrische autoriteiten hebben 912  gevangenen vrijgelaten die betrokken waren bij het protest tegen het regime van president Bachar al-Assad. Dat meldt het Syrische persbureau SANA.

912 gevangenen die betrokken waren bij opstanden in Syrië en die geen bloed aan hun handen hadden, kwamen woensdag vrij. Sinds begin november lieten de autoriteiten naar eigen zeggen al 2.645 gedetineerden vrij. 1.180 mensen werden vrijgelaten op 15 november en 553 Syriërs verlieten de gevangenis op 5 november 2011.

Nieuwe sancties tegen Iran en Syrië

De Europese Unie (EU) werkt intussen aan nieuwe sancties tegen Teheran en Damascus. Dat werd vernomen in diplomatieke middens. Omdat het om technische, ingewikkelde maatregelen gaat, zullen de sancties niet voor het einde van januari 2012 gestemd worden. Tegen Syrië worden wel onmiddellijk nieuwe verordeningen getroffen.

De sancties komen er na de bekendmaking van een omstreden rapport van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Begin november stelde de VN-organisatie aanwijzingen te hebben gevonden dat Iran zijn nucleaire programma ook voor militaire doelen zou aanwenden.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die donderdag in Brussel vergaderen, zullen op basis van het dossier sancties nemen tegen een hele groep personen, bedrijven en instellingen die direct of indirect steun geven aan het nucleaire programma. “Op alle vlakken wordt de druk opgevoerd”, luidt het.

In tegenstelling tot de technische sancties voor Iran, zal de EU wel dadelijk tot sancties overgaan tegen Syrië. Bedrijven uit Syrische bank- en financiële middens, energiebedrijven en handelsondernemingen zullen niet langer op Europese steun kunnen rekenen.

De EU en persvrijheid

Ook zullen individuen zoals ‘journalisten’ die regimepropaganda verspreiden de toegang tot de EU ontzegd worden aldus Het Laatste Nieuws op 30 november 2011.

Turkse sancties

Turkije heeft beslist om economische en financiële sancties uit te vaardigen tegen het Syrische regime. Dat meldt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu. Handel met de Syrische regering en tussen de centrale banken van beide landen wordt bevroren, aldus de minister.

Ook wordt een aantal samenwerkingsverbanden met Damascus stopgezet en wordt een reisverbod ingesteld. En dan klonk de traditionele propaganda tegen Syrië omdat het de macht niet wil delen met de door Turkije geliefde Moslimbroeders: “Elke afgevuurde kogel, elke gebombardeerde moskee heeft de legitimiteit van de Syrische regering verminderd en heeft de kloof tussen ons vergroot”, aldus Davutoglu. “Syrië heeft de laatste kans die het heeft gekregen verspeeld.”

Syrië heeft echter nooit moskeeën gebombardeerd en de meeste dodelijke kogels zijn afkomstig van criminele bendes die worden gefinancierd en bewapend door het buitenland. En laat nu net Turkije één van de hoofdrolspelers zijn om kogels en wapens te verschaffen aan de gewapende Syrische oppositie!

Turkije was in het verleden een trouwe bondgenoot van Syrië, maar is de laatste maanden een van de felste critici van het regime in Damascus geworden. Turkije steunt gedeserteerde Syrische militairen. Die hebben zich verenigd in het ‘Vrije Syrische Leger’. Vanuit Turkije voeren zij acties om president Bashar al-Assad in het diskrediet te brengen.

Arabische Liga

Vorige week besliste de Arabische Liga reeds tot economische en financiële sancties tegen Syrië. Zo werden ondermeer de luchtverbindingen tussen de Arabische landen en Syrië en de uitwisseling van hoge vertegenwoordigers stopgezet. Arabische regeringen investeren ook geen geld meer in Syrische projecten.

Het geweld in Syrië blijft intussen voortduren. Zo openden gewapende mannen op 21 november 2011 nog het vuur op een konvooi bussen met Turkse pelgrims. Dit gebeurde tussen de steden Hama en Homs. Een buschauffeur en een van de bedevaartgangers raakten daarbij gewond.

Malik Imran.

 

 

 

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: