Nieuws

Waarom NAVO’s ‘no-fly-zone’ in Syrië rampzalig zou zijn


George Galloway.

Opiniestuk door voormalig Brits parlementslid George Galloway

GEORGE GALLOWAY – 30 oktober 2011 – De stortvloed aan doden in Libië is afgenomen (maar enkel nu); donderwolken verzamelen zich nu samen boven de oude Arabische hoofdstad Damascus.

Syrië staat op het punt om een allesomvattende burgeroorlog mee te maken en de Syrische bevolking staat op het punt daarin te worden meegesleurd door haar leiders. Net als de Libische rebellen voor hen, heeft de Syrische oppositie expliciet de vraag naar een no-fly-zone gesteld aan de ‘internationale gemeenschap’.

Dit was de weg die ons onvermijdelijk leidde naar de oorlog met Irak en vervolgens met Libië. En dit kan op een dag in aanmerking komen voor een Orwell Prize als ‘dubbelspraak’. Het betekent allesbehalve ‘niet vliegen’ natuurlijk; inderdaad precies het tegenovergestelde. Het betekent veel vliegen en bombardementen, door ons (het Westen) op de mensen beneden.

Misschien wel twintig keren meer burgers stierven er in Libië voordat we (het Westen) begonnen (met onze oorlogsplannen). En nog veel meer mensen zullen omkomen in de vuurzeeën die voor ons liggen. De voortdurende tol in de uitputtingsslag aan beide zijden van het conflict in Syrië kan misschien wel ontploffen, zoals de moeder van alle fragmentatiebommen. Niemand kan zeggen wie de vlijmscherpe platen met kokend metaal en scherven van rondvliegend glas van een andere imperialistische oorlog in het Midden-Oosten kan doen zwijgen.

Het Syrische regime van Bashar al-Assad bestaat niet uit padvinders. Zoals elke regime zullen de Syriërs vechten tot de dood om hun eigen revolutionaire omverwerping te voorkomen.

Maar Assad is Gadaffi niet en Syrië is Libië niet. Assad heeft aanzienlijke steun waar Gadaffi dat minder had. Deze steun is het sterkst onder de etnische en religieuze minderheden in Syrië, een lappendeken van soennieten, sjiieten, alawieten, druzen, Koerden en christenen. De rijkste soennieten – die machtig hebben geprofiteerd van het krachtdadige beleid tot stabiliteit opgelegd door de heersende familie Assad – staan achter het regime en vrezen voor de chaos die zou kunnen volgen. De minderheden weten maar al te goed door de situatie in buurland Libanon hoe een confessionele burgeroorlog eruit ziet.

Gadaffi was zonder bondgenoten, maar Syrië is dat niet. Het door Hezbollah gedomineerde Libanon zal zich achter Bashar scharen bij een buitenlandse interventie. Zo eveneens hun beschermheren in Iran. Het door sjiieten gedomineerde Irak zal dat ook doen. En Arabische nationalisten zullen hergroeperen onder de vlag van de verdediging van Damascus, het hart van de Arabische idee, de verdediging van een andere kruisvaarderstocht.

Rusland en China zullen nooit akkoord gaan met een VN-resolutie die toestemming verleent aan westerse bombardementen op Syrië en zij hebben reeds een keer gebruik gemaakt van hun veto in dit opzicht. Maar zoals de oorlog in Irak liet zien, dekken de VN zich met een nuttig vijgenblad wanneer het van pas komt. Ze achten het niet nodig hun schaamteloosheid te verbergen, gezien hun toewijding in deze zaak.

Aan de andere kant is er Israël, wiens beleid al lang bestaat in het verdelen van zijn buurlanden door religieuze en etnische breuklijnen. En er zijn het wanhopige Saudi-Arabië en andere reactionaire Arabische koninkrijken, die het initiatief van de Arabische Lente willen terugwinnen. En Turkije, een NAVO-lid, bereidt zich reeds voor op  Benghazi-achtige ‘heiligdommen’, waarop de Syrische oppositie de oorlog kan baseren die zij zal voeren onder NAVO-luchtsteun.

Een wolk niet groter dan de hand van een man kan de voorbode van grote stormen zijn. Onthoud dat u voor het eerst dit weerbericht hier las…

George Galloway is een voormalig Brits parlementslid voor Bethnal Green en Bow en daarvoor voor Glasgow Kelvin en Glasgow Hillhead. Hij is de genomineerde bestuurder voor de Respect Party en oprichter van de Viva Palestina konvooien.

Bron: George Galloway.

Manifestatie in Damascus, Syrië, voor de Syrische regering – 29 november 2011

.

Manifestatie voor Bashar al-Assad in Parijs, Frankrijk (1) – 20 november 2011

.

Manifestatie voor Bashar al-Assad in Parijs, Frankrijk (2) – 20 november 2011

.

Meer dan één miljoen Syriërs protesteren in Aleppo, Syrië, tegen de beslissing van de Arabische Liga – 28 november 2011

.

Manifestatie voor Bashar al-Assad in Parijs, Frankrijk – 8 mei 2011

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: