Pers

PERSBERICHT: Didier Reynders negeert de democratische wensen van het Syrische volk


Didier Reynders en Burhan Ghalioun van de Nationale Syrische raad (rechts van de minister).

Didier Reynders et Haythem Manna van het Nationaal Coördinatiecomité.

Rencontres avec deux groupes d’opposition syriens: aboutir à une plate-forme d’opposition unifiée

.

PERSBERICHT: Didier Reynders negeert de democratische wensen van het Syrische volk

Mediawerkgroep Syrië

10 januari 2012

De Mediawerkgroep Syrië (MWS) betreurt het dat de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, de heer Didier Reynders, op 5 januari 2012 leden van de Syrische oppositie heeft ontvangen en hen aanspoort tot een verenigd oppositieplatform.

Daar is op zich niets mis mee, maar minister Didier Reynders negeert hiermee de democratische verzuchtingen van de meerderheid van het Syrische volk dat voorstander is van de hervormingen die gaande zijn onder president Bashar al-Assad. De grootschalige bijeenkomsten van miljoenen burgers als steun aan de Syrische regering kan men niet negeren. De meerderheid van de Syriërs schaart zich achter de eenheid van het land en de strijd van het Syrische leger tegen criminele bendes. Zij willen geen buitenlandse (militaire) tussenkomst, maar geloven in het pan-Arabische seculiere karakter van de staat met respect voor vrouwen, minderheden en de twee miljoen Iraakse en Palestijnse vluchtelingen in het land.

Als een meerderheid van de Syriërs niet wil weten van een machtswissel, dan is het totaal ongepast om oppositieleden uit te nodigen en nog erger deze aan te sporen om het bestuur van president Bashar al-Assad omver te werpen. Democratie moet uitgaan van het volk zelf, niet van buitenlandse machten of belangen van het Westen en Israël om de regio te veranderen in een nieuw Midden-Oosten.

Het enige wat onze minister van Buitenlandse Zaken dient te doen is het bevorderen van de dialoog en de verdere hervormingen en het toezicht houden op de wapenhandel van buurlanden naar Syrië om terroristen te bevoorraden. De Syrische regering is bereid tot  dialoog en tot het verder zetten van ernstige democratische hervormingen. Dat men oppositieleden uitnodigt die niet in dialoog wensen te gaan om deze hervormingen te bewerkstelligen, getuigt van weinig respect door de Belgische minister voor de democratische beginselen. Een oppositie die verdeeld is en niet de noden van het Syrische volk begrijpt, moet men geen open tribune of steun bieden.

België zou er beter op toezien dat de rechten van minderheden, vrouwen, vluchtelingen en alle religies worden gerespecteerd in een onafhankelijke seculiere staat die Syrië is. Deze garanties kan en wil de Syrische oppositie niet geven,  omdat ze schatplichtig is aan haar Saudische broodheren.

De Syrische regering toonde met politieke, economische en administratieve hervormingen aan dat het haar menens is. Er werden op 12 december 2011 vrije gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Er kwam een nieuwe kieswet die meerdere politieke partijen mogelijk maakt en een nieuwe mediawet, waardoor heden tientallen buitenlandse journalisten actief zijn in het land. Dagelijks zijn er kleinschalige demonstraties tegen het Syrische regime die vreedzaam verlopen,   omdat Damascus het recht op vreedzaam protest respecteert. Wie noden heeft kan terecht bij de Syrische regering, die altijd open staat voor dialoog en democratische verbeteringen.

Syrië heeft toegegeven dat het fouten heeft begaan tegen vreedzaam protest zoals in Daraa in het voorjaar van 2011. De schuldigen werden daarvoor gestraft en maatregelen werden getroffen door de veiligheidsagenten bij te scholen over de manier van omgaan met vreedzame betogingen. Maar we moeten vaststellen dat deze democratische verzuchtingen misbruikt worden door sluipschutters en criminele bendes, die gefinancierd en bewapend worden door het buitenland om het land te ontwrichten. Deze rebellen voeren een alsmaar bloediger oorlog tegen burgers en militairen waarbij aanslagen, ontvoeringen, verminkingen, onthoofdingen en moorden een dagelijkse praktijk werden. Met als voorlopige  bloedige hoogtepunten de dubbele bomaanslag in Damascus op 23 december 2011 en de zelfmoordaanslag tegen een politiebus op 6 januari 2012 met telkens tientallen doden en gewonden. Geen enkel land kan dergelijk terrorisme aanvaarden. Ook de Mediawerkgroep Syrië veroordeelt deze aanslagen en elke vorm van geweld in Syrië met klem.

Syrië zorgt ervoor dat een grote groep waarnemers van de Arabische Liga heel het land kunnen bezoeken en ooggetuigen, activisten, militairen en burgers kunnen ontmoeten om de ware toedracht te kennen over de criminele bendes die sinds maart 2011 actief zijn in het land.

Sancties of het bewapenen van activisten tegen de Syrische regering dragen niet bij tot stabiliteit, maar zorgen voor chaos, bloedbaden en slechtere leefomstandigheden die in de eerste plaats het Syrische volk treffen. België was altijd voorstander van dialoog en geleidelijke hervormingen en eigen inzichten om conflicten aan te pakken. Daarom moeten de Arabische waarnemers verder hun werk kunnen doen, moet de wapenhandel naar rebellen onmiddellijk stoppen en dient met diegenen die daartoe bereid zijn verder gewerkt te worden aan de verwezenlijking van de nodige democratische verzuchtingen.

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

 

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: