Pers

PERSBERICHT: Enkel dialoog kan een burgeroorlog in Syrië voorkomen


.

Mediawerkgroep Syrië

12 maart 2012

Het is opmerkelijk dat vele media na bijna een jaar pas tot de ontdekking zijn gekomen dat criminele bendes en terroristen actief zijn in Syrië. Dit terwijl ze al een jaar lang verantwoordelijk zijn voor de meeste slachtoffers, ontvoeringen, verminkingen en aanslagen en het land willen meeslepen in een burgeroorlog. Ervaren oorlogscorrespondenten zoals Robert Fisk en Arnold Karskens spraken al sinds het begin van de onrust over criminele bendes.

Terroristen waren vanaf het begin actief in Syrië

Najah Wakim had op 8 juni 2011 een vraaggesprek met Al-Manar. Het hoofd van de Volksbeweging (People Movement) in Libanon en het voormalig parlementslid zei dat de gebeurtenissen die plaatsvinden in Syrië niet spontaan waren, maar eerder georganiseerd en een lange tijd geleden voorbereid. Toch blijven bepaalde media het onterecht hebben over ‘volksprotest’, ‘opstand’ en ‘revolutie’. Zoals men het ook heeft over ‘het leger van Assad’, terwijl het gaat om het Syrische leger. Het betreft hier niet een privé-militie van de president, maar om een leger bestaande uit alle lagen van de Syrische bevolking dat instaat voor de veiligheid van 24 miljoen Syriërs tegen terroristen die Syrië in chaos onderdompelen.

Niet enkel burgerdoden

Volgens de Verenigde Naties (VN) werden meer dan 5.000 ‘burgers’ het slachtoffer van de onrust in Syrië, maar dat is de waarheid geweld aandoen. 806 mensen op deze lijst van de Syrische oppositie bleken nog in leven, 1.237 personen stierven een natuurlijke dood en vele anderen werden gedood door gewapende criminele bendes. De onafhankelijke instelling, het Syrisch Centrum voor Documentatie, telde minstens tweeduizend slachtoffers die voor de overheid werkten. Het gaat dus zeker niet enkel om burgers. Opmerkelijk is dat zowel de traditionele media, de VN, politici als de Arabische Liga een lijst van de Syrische autoriteiten met door terroristen gedode militairen en politieagenten volledig negeerden. Ook voor het rapport van de Arabische Liga was er geen aandacht.

Want de publieke opinie moet dom gehouden worden en het fabeltje geloven dat ‘een bloedig regime massaal burgers doodt’. Geen woord over de manier waarop de Syrische veiligheidsdiensten burgers beschermden tegen criminele bendes. Evenmin hoe men wapensmokkel ontdekte afkomstig uit de buurlanden naar de haarden van het gewapend verzet, dat in de wijk Baba Amr in de stad Homs zijn commandocentrum had opgericht. Geen woord over de oorlogswapens zoals machinegeweren, explosieven en granaatwerpers die deze bendes inzetten tegen burgers en soldaten. Plunderingen van overheidsgebouwen worden verzwegen, net als ontvoeringen van burgers en het verminken van lichamen van gedode soldaten, die nadien in een lokale rivier werden gegooid.

Vanaf de eerste dag van de onrust in Syrië werd al gesproken over criminele bendes en niet enkel door de Syrische regering.

Anhar Kochneva, directeur van een in Moskou gevestigd reisbureau gespecialiseerd in het Midden-Oosten, zei op Russia Today op 29 april 2011:

In Syrië is het voor iedereen niet langer een geheim dat de Amerikanen een ongehinderde kans hebben om commando’s te werven en te trainen in Irak en hen dan te sturen naar waar men ze wil hebben. Hillary Clinton heeft al aangegeven dat als Syrië haar betrekkingen met Iran en de steun voor Hamas en Hezbollah stopt, de demonstraties de volgende dag zouden stoppen. Ze doen niet eens de moeite om het geheim te houden dat ze een hand hebben in de rellen in Syrië. Criminelen schoten in de buitenwijken van Damascus willekeurig op mensen. Toen deze criminelen werden gevat, bleken het Irakezen te zijn of gaven ze toe dat ze werden betaald. Dergelijke militanten werden ook gevat in Daraa en Lattakia. Zij hadden in de Verenigde Staten gemaakte wapens bij.”

En die smokkel van wapens blijft intussen aanhouden.

Maher Ali, Syrisch programmeur, schreef op 12 september 2011 op zijn blog:

Tijdens de weken van protest vielen gewapende bendes de militaire checkpoints aan in Lattakia. Er waren diverse gewonden onder de veiligheidsdiensten. Naast explosieven werden ook sluipschutters ingezet zoals op het centrale plein van de stad (al-Sheikdaherplein). De traditionele media loog over ‘een aanval op het Palestijnse vluchtelingenkamp van Raml in Latakia’. Dit om de Syrische reputatie, als fervent verdediger van Palestijnse rechten en het verzet in de Gazastrook en Libanon, aan te vallen. De Palestijnse autoriteiten van Mahmood Abbas op de Westelijke Jordaanoever en Syrische Palestijnen veroordeelden deze foute mediaberichtgeving. Maar het kwaad was geschied en president Bashar al-Assad kreeg een slechte naam in de westerse media.”

Frans Van der Lugt, jezuïetenpater werkende in Syrië, schreef op 12 september 2011:

Er is het probleem van de gewapende groeperingen, die ook bij de oppositie horen, maar die nu hun eigen leven leiden en de val van de regering beogen. De straatoppositie is veel sterker dan elke andere oppositie. En die oppositie is gewapend en gaat vaak wreed en gewelddadig te werk om daarna de schuld aan de regering te geven. Veel overheidspersoneel werd door hen gefolterd en doodgeschoten. Ik persoonlijk verwacht weinig goeds van de oppositie, die ook aangestookt en betaald wordt van buitenaf. Een tijdje terug namen gewapende groeperingen in een groot deel van Homs gedurende drie dagen de macht in handen. Alles werd afgezet en we konden ons huis niet meer uit. Dan kwam het leger en heeft onder andere via hevige straatgevechten de macht weer overgenomen. Mensen zaten drie dagen zonder brood, water en elektriciteit. Daarna is het leger beginnen gratis brood en water te verschaffen.”

En net op vraag van de Arabische Liga moest het Syrische leger zich terugtrekken uit Homs en andere steden. Met het gekende gevolg dat vele burgers deze dagen worden beschoten door terroristen die zich in tussentijd groepeerden en van nog zwaardere wapens voorzagen. Burgers in Homs kregen van het Syrische leger het dwingende advies om bepaalde wijken te verlaten. Diegenen die dat advies naast zich neerlegden zitten nu in bunkers met nauwelijks voedsel en medicijnen, overgeleverd aan de grillen van deze terroristen die vooral alawitische en christelijke wijken viseren. Deze gewapende bendes bestoken hen met granaatwerpers en mortiergranaten. Ze bliezen de voorbije weken opnieuw oliepijpleidingen en opslagdepots voor brandstof op in de stad Homs.

Dialoog is de enige oplossing

Dagelijks demonstreren kleine aantallen Syriërs vreedzaam voor hervormingen. Vele vreedzame demonstranten werken via dialoog aan de nodige hervormingen van de Syrische staat. Dialoog is ook de enige oplossing om uit deze crisis te geraken. Dankzij deze dialoog keurden miljoenen Syriërs op 26 februari 2012 via een referendum een nieuwe grondwet met meer vrijheden en democratie goed. 89 % van de kiezers steunden deze noodzakelijke hervormingen die meerdere politieke partijen toelaten en de voorbode zijn van vrije verkiezingen in Syrië. Het is een historische en ernstige poging van de Syrische regering die we moeten steunen in een regio waar andere landen op dat vlak nog veel te leren hebben.

Het probleem is echter dat criminele bendes in Syrië zich mengen tussen vreedzame betogers die terechte eisen tot verandering hebben. Zij willen niet weten van een dialoog en hervormingen. Ook zetten deze bendes sluipschutters in vanop daken. Daarbij vallen zowel burgerslachtoffers als doden onder de ordehandhavers.

Bendes die begonnen met machinegeweren en explosieven gebruiken nu granaatwerpers en mortiergranaten om het land in een afgrond te storten. Het is onaanvaardbaar te pleiten voor een wapenembargo tegen Syrië terwijl de buitenlandse aanvoerlijn voor oorlogswapens aan deze terroristen behouden blijft. En Syrische burgers het leger vragen om hen te beschermen. Destijds wou men de Libische leider Gaddafi naar het Internationaal Strafhof omwille van ‘het beschieten van de burgerbevolking met oorlogsvliegtuigen’ en het ‘inzetten van buitenlandse huurlingen’. Amnesty International en journalisten moeten nu, na grondig onderzoek, toegeven dat van die beweringen niets aan was. Zoals men heden moet toegeven dat er gewapende criminele bendes sinds de eerste dag van de onrust in Syrië actief waren en dat deze via het buitenland worden voorzien van oorlogswapens.

De verantwoordelijkheid van de media

De media heeft dan ook als taak om objectief te berichten over dit conflict en beide partijen evenredig aan bod te laten komen. Berichten moeten duidelijk geverifieerd zijn en men mag niet uitgaan van veronderstellingen. De terminologie dient neutraal te zijn en berichten van de Syrische oppositie en YouTube filmpjes – die massaal worden getrukeerd – moeten met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. De verantwoordelijkheid van de media en onze politici is cruciaal om tot een oplossing te komen voor dit bloedige conflict.

Geloofwaardige hervormingen al jaren gaande

Het bewapenen van opposanten tot zelfs het Vrije Syrische Leger aan toe zoals Guy Verhofstadt en zijn Europese Liberale fractie voorstellen, hoort hier duidelijk niet bij. Dit is niet de wens van het Syrische volk dat kiest voor dialoog en geleidelijke hervormingen: een nieuwe kies- en mediawet, amnestie en vrijlating van gevangenen, het afschaffen van de noodtoestand, administratieve hervormingen, gemeenteraadsverkiezingen en nu de nieuwe grondwet. Een stappenplan voor hervormingen werd door de Syrische regering al jaren geleden in gang gezet. Het is niet pas begonnen bij de ‘Arabische Lente’. Dat de hervormingen in Syrië traag en niet diep op gang kwamen had te maken met de enorme weerstand bij zowel de Syrische oppositie als bij de meerderheidspartijen onder president Assad. Opposanten die werkelijke hervormingen wensen krijgen daarvoor een platform van de regering. Het is aan de oppositie en het Westen om in dialoog te treden met Damascus en deze veranderingen bij te sturen en te steunen waar nodig. Met het bewapenen van rebellen die burgers en veiligheidsagenten terroriseren komen er geen hervormingen, maar enkel een bloedige burgeroorlog.

Syrië blijft Syrië!

Syrië mag en kan geen Libië, Irak of Libanon worden. Een Syrië dat duizenden jaren geleden de bakermat was voor onze maatschappij en ook nu een lichtpunt is in het Midden-Oosten met hervormingen en ontwikkelingen, waar vele landen in de regio de voorbije zestig jaar zijn blijven steken in de eigen machtsposities, onderdrukking van minderheden en het negeren van mensen- en vrouwenrechten. We mogen de terroristen en hun propagandamachine de kans niet geven om een seculier Syrië naar een heel ander land om te vormen; tegen de democratische wensen van het Syrische volk.

We citeren dan ook de woorden van de Nederlandse oud-ambassadeur Koos van Dam: “Communicatie is het sleutelwoord om het bloedvergieten te stoppen. Praat dan ook, zelfs met een boeman als president Assad.”

* Linken:

Syrië: 5.000 slachtoffers volgens de Verenigde Naties? (VIDEO)

‘Alleen straffen uitdelen helpt niet’

De obsessie van het westen: ook Syrië in een humanitaire ramp storten

.

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: