Nieuws

Zuster Agnes-Mariam: “Christenen waren de pioniers van de Arabische Renaissance”


Deir Mar Yacub.

ENKELE GEDACHTEN

VOLTAIRENET – 1 oktober 2011– De christenen zijn de pioniers geweest van de Arabische Renaissance, Nahda genaamd. Van hen kwamen ook de eerste drukkerijen. Omwille van bepaalde pan-Arabische bewegingen in de XXste eeuw zijn de christenen meer hun eigenheid gaan benadrukken, zoals in de Libanese oorlog is gebeurd. Christenen leven hier in het land van hun voorvaderen. Terecht heeft de bijzondere Synode over het Midden-Oosten dan ook het onvervreemdbaar Arabisch karakter van de christenen benadrukt, in plaats van een christelijk geloof te zien als een product door de westerse kolonisator ingevoerd. Dit wordt schitterend aangetoond door J. Corbon in L’Eglise des arabes. De christenen hier zijn niet de vijanden van het westen maar zij hebben veel geleden onder het onmenselijke  geweld van het westen (de Verenigde Staten en Frankrijk op kop) in de Libanese oorlog, in Irak…De christenen in het oosten kunnen hun heil niet verwachten van bemoeienissen van het westen maar van hun samenleven met de verschillende  Arabische volken, waarmee zij een broederband vormen. De confessionele verschillen worden dikwijls groter afgeschilderd dan ze in werkelijkheid zijn. In elk geval hebben zij het recht om hun eigen samenleving te regelen. Het westen mag zich niet als de grote rechter van heel de wereld blijven gedragen om dan de voogd te spelen over alle christenen. Wij zijn diep ontgoocheld over de buitenlandse katholieke pers, die het moedige standpunt van de maronitische patriarch bekritiseerd door de meesters van de wereld als papegaaien na te praten. De patriarch heeft niet de dictatuur geprezen, hij heeft gepleit voor rechtvaardigheid, vrijheid en vrede voor de christenen en de bescherming tegen een samenzwering van buiten af. Natuurlijk strijkt hij tegen de haren in van de internationale gemeenschap die Syrië wil ontwrichten om er dan het eigen belang en de macht te vestigen, zoals in Libanon, Irak, Libië… Eerst een land verwoesten om het dan als grote weldoener op te bouwen en mede de nieuwe heerser te worden.

Zuster Agnes-Mariam.

Het is een valse beschuldiging wanneer men zegt dat de christenen van het oosten bang zijn voor de democratie. Zij zijn altijd de voorvechters geweest van vrije meningsuiting, eigen bestuur, rechtvaardigheid en vrede. Ze weten echter dat er ook andere manieren zijn van samenleven dan de westerse democratie,  vol dictatoriale ontsporingen. Het westen heeft ook de gezinnen  ontwricht, omdat het de band met familie,   volk, land en traditie heeft doorgesneden.

Het oosten heeft meer deze banden bewaard waarbij ouderen, en gehandicapten in hun natuurlijke omgeving kunnen kunnen blijven leven. Het oosten zal ook nooit de gruwelijke westerse banalisatie van abortus aanvaarden.

Vertegenwoordigt de overgangsregering (Conseil National Syriën) in Turkije, die een vernieuwde sharia wil invoeren, niet de meerderheid van de bevolking die streeft naar hervorming? De CNS is een bondgenootschap, gedomineerd door moslimbroeders, gesteund door het westen dat hiermee Syrië wil destabiliseren. Indien zij hervormingen wilden zouden ze met de president en de regering in dialoog treden.

Dit sluiten ze niet alleen radicaal uit, maar hun  enige taal is die van onaanvaardbaar geweld. Bovendien, hoe zou een sharia, die geacht wordt onaantastbaar goddelijk te zijn, ooit enige aanpassing vanuit menselijke aard kunnen toelaten? Het grootste deel van de Syrische bevolking is hier terecht erg bevreesd voor. Het CNS is een schande voor christenen én moslims.

Vele geestelijken in het westen zijn onverdeeld voor de “Arabische lente” omdat ze misleid zijn,  geen inzicht hebben in de werkelijkheid van de oosterse samenleving en de diepe verzuchtingen van de overgrote meerderheid van christenen en moslims misprijzen. Christenen hebben overal verschillende politieke standpunten, dat is hun recht. En ze zijn altijd “pluralistisch” geweest, dat is hun eer. Nu worden christenen door een totalitaire samenzwering vanuit het westen echter tot in hun diepste wezen aangevallen. Het westen streeft met een opgeblazen hoogmoed naar overheersing . Het verkeert zelf in een diepe morele, politieke, economische crisis, waar het niet meer uitgeraakt.

Ondertussen wil het westen, als de heerser van de wereld, alle christenen uit het Midden Oosten weg, omdat zij de getuigen zijn van het onrecht van het westen. De toekomst van de christenen ligt niet in een imperialistische oorlog van het westen maar in hun eeuwenoude wijze van samenleving met alle andere Arabische broeders en zusters, zoals ze het eeuwen hebben gedaan, verbonden met hun land en tradities.

Zuster Agnes-Mariam.

Vanuit het monasterium van Deir Mar Yacub in Qara, Syrië.

Bron: Voltairenet.

 * Linken:

.

Karmelietes: “Tendentieuze informatie over Syrië”

Au crible des informations tendancieuses, la situation en Syrie

Le Patriarche, les catacombes et la “révolution”

La Syrie résiste à la déstabilasation

La vague colonialiste se brisera en Syrie

Un million de manifestants à Damas

Al-Jazeera prépare de fausses images de la Syrie

Les chrétiens d’Orient s’érigent en remparts face au nouveau colonialisme occidental

Le plan de déstabilasation de la Syrie

Roald’s Photostream (Syrië)

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: