Pers

PERSBERICHT: Syrische volk moet zelf zijn toekomst bepalen


Mediawerkgroep Syrië

7 mei 2012

Op woensdag 9 mei 2012 organiseert Students4People een vreedzame en neutrale actie voor het Syrische volk. Het is goed dat jongeren duidelijk hun mening verkondigen en alle geweld verwerpen in het sinds 15 maart 2011 aanslepend bloedig conflict.

De Mediawerkgroep Syrië steunt de eisen van deze jongeren tot een staakt-het-vuren dat effectief gerespecteerd wordt, een internationaal wapenembargo zodat er geen wapens het land binnen kunnen en ten slotte een vrije toegang voor humanitaire hulporganisaties en internationale, onafhankelijke persagentschappen.

Als we werkelijk vrede en stabiliteit wensen in Syrië, dan moet de financiële steun aan gewapende rebellen en de aanvoer van oorlogswapens aan hen door het Westen en de Golfstaten onmiddellijk stoppen. Zolang terroristen burgers en veiligheidsagenten blijven doden en aanslagen plegen is het de taak van de Syrische overheid om zijn onderdanen te beschermen zoals elk ander land dit doet. Geweld en mensenrechtenschendingen zijn totaal onaanvaardbaar door welke partij ook in dit conflict. Vreedzame protesten die kleinschalig plaatsvinden zijn een goede zaak voor de democratie. Maar deze demonstraties aangrijpen om gruweldaden te begaan tegen burgers en militairen is totaal onaanvaardbaar.

Het is goed dat alsmaar meer mensen en jongeren doorzien dat – net als in Irak en Libië – buitenlandse krachten actief zijn om Syrië te destabiliseren en kapot te maken. Alzo wil men de economische, politieke en militaire banden tussen Iran en Syrië doorbreken. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, maakte eerder duidelijk dat alle geweld de volgende dag zou stoppen, indien Damascus zou toegeven aan hun eisen tot het verbreken van deze banden met Teheran. Dit toont duidelijk de westerse betrokkenheid aan in dit bloedig conflict.

De manipulatie door media als Al Jazeera, Al Arabiya en Ugarit News worden zonder kritische blik overgenomen door onze westerse media. Zenders die in dienst staan van diegenen die een machtswissel wensen in Syrië tegen de wil van het Syrische volk. De Syriërs willen hervormingen, maar geen ondoordachte omverwerping van de Baathpartij zonder een alternatief dat het vertrouwen geniet van de meerderheid van het volk. Veranderingen moeten gebeuren met de nodige tijd voor overleg en concrete toepassing, zodat een maximale betrokkenheid van het Syrische volk gegarandeerd is.

De Syrische democratie moet worden opgebouwd van beneden naar boven en de Syrische regering is daarmee bezig: algemene amnestie, administratieve hervormingen met beslissingsmacht dichtbij de burger, afschaffen van de noodwet, gemeentelijke en parlementsverkiezingen, nieuwe kies- en mediawet, economische en politieke hervormingen. Er zijn nu negen nieuwe politieke partijen in Syrië. De burgers hebben zich kunnen uitspreken over een nieuwe grondwet in een landelijk referendum. Dit zijn zaken die men duidelijk niet ziet in andere landen in het Midden-Oosten. Wij moeten deze hervormingen dan ook alle kansen geven. En het Syrische volk zelf laten beslissen wie hun land moet besturen en hoe dit dient te gebeuren zonder buitenlandse tussenkomst, en zeker niet militair zoals we dit zagen in Irak en Libië met alle gevolgen die nu duidelijk zijn.

De boodschap in Gent is duidelijk: een staakt-het-vuren en een wapenembargo zijn ook van toepassing op de gewapende rebellen die steun genieten van het Westen en landen zoals Turkije, Qatar en Saudi-Arabië. Waarnemers, hulporganisaties en media moeten zonder beperkingen actief kunnen zijn in Syrië, maar dienen tevens onafhankelijk en objectief te werken voor het welzijn van het hele Syrische volk.

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

 

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: