Nieuws

Syrië: nieuwsoverzicht van 5 en 6 juni 2012


Nieuws van het Syrisch Centrum voor Documentatie:

5 juni 2012

Slachtoffers vandaag:  29

Damascus platteland:

Brigadier Anwar al-Sakka werd gedood door gewapende rebellen die een explosief onder zijn auto tot ontploffing brachten, in de streek Barzeh.

Schutters ontvoerden Brigadier Mohammad Ameen Aslan, nadat zij zijn auto in de streek Sahnaya tot stoppen hadden gedwongen.

Homs:

Bij gevechten in de wijk Bab al-Seba werden een veiligheidsagent en acht rebellen gedood  en raakten andere gewond.

Gewapende rebellen ontvoerden Sliman Sabri al-Salim, zijn zoon Haitham en drie van zijn dochters vanuit het dorp Kaiseen.

Abd al-Rahman Habib werd gedood in de wijk Jourat al-Shayah en tegenstanders van de regering beschuldigen de veiligheidsdienst ervan.

Radicale milities eisten de moord op Osama Takla uit de wijk al-Zahraa op.

Rebellen in de bergen van Idlib

Idlib:

Bij een gewapende aanval op een veiligheidspost in de stad Kafr A’waid op het platteland van Idlib, werden drie veiligheidsagenten gedood.

De website van de oppositie meldde de dood van Khalil Mohammad Khairo, Ahmad Moustafa al-Mahmoud, Tahya Saeed Asla, Mohammad Hsain Aslan en Moustafa Mahmoud in de stad Kafr A’waid en wees de veiligheidsdienst als schuldige aan.

Gevechten tussen het Syrische leger en schutters in het dorp Ma’r Dabsi resulteerden in de dood van twee schutters: Faisal Hsain Daod en Abd al-Fattah Ghareeb.

Damascus:

Het Syrisch ministerie van Buitenlandse zaken liet weten dat ambassadeurs en attaché’ s uit Italie, Zwitserland, Amerika, Frankrijk, Engeland, Spanje, Belgie en Bulgarije niet langer welkom zijn in Damascus.

Hetzelfde ministerie liet ook weten dat de Turkse ambassadeur Omar Onhoun en alle Turkse diplomaten en administratief personeel niet meer welkom zijn in Damascus.

Deir al-Zour:

Kolonel Ingenieur Ahmad Abd al-Kader Haj Hattab werd door schutters gedood in de wijk al-Kossour en Kapitein A’z al-Deen Abd Allah Swaidan bij het busstation in de wijk Bour Sa’eed.

Aleppo:

Jamil Fouzi Barie werd doodgeschoten bij de stad Hayat, volgens tegenstanders van de regering door de veiligheidsdienst, omdat hij weigerde te stoppen bij een veiligheidspost.

Veel winkeliers leken gevolg te geven aan de stakingsoproep door de oppositie, maar regeringsaanhangers verklaarden dat de staking plaatsvond onder bedreiging van het in brand steken van de winkels als ze niet dichtgingen.

Lattakia:

Een stille sit-down demonstratie door de journalistenvakbond in Lattakia vond plaats als protest tegen het besluit van de Arabische Liga om te stoppen met het uitzenden van Syrische TV kanalen.

Demonstraties vonden plaats in verschillende wijken en streken van Damascus, Homs, Idlib, Hama, Deir al-Zour, Daraa, Aleppo en Lattakia.

6 juni 2012

Slachtoffers vandaag:  69

Hama:

Bij gevechten tussen het Syrische leger en gewapende milities in het dorp al-Ksair werden twee veiligheidsagenten gedood evenals een aantal opstandelingen en werden hun wapens in beslag genomen.

Een door rebellen geplaatste bom die explodeerde in de wijk al-Baath kostte het leven aan twee mensen.

Homs:

SANA: grote hoeveelheden wapens werden in beslag genomen in de streek Talkalakh bij de Libanese grens.

Het Syrische leger bevrijdde Ahmad Darweesh, Ghazi Molhim en Mohammad Saker die maandag jl waren ontvoerd vanuit het Power gebouw in het dorp Ein al-Naser.

Bij gevechten tussen het Syrische leger en opstandelingen in de wijken Bab Todmour en al-Khaldia werden negen rebellen gedood en raakten twaalf andere gewond.

Volgens de Tansikiat Homs Facebook pagina werden tien leden van het Vrije Syrische leger gedood tijdens gevechten met het Syrische leger.

Idlib:

De veiligheidsdienst bevrijdde drie werknemers: Mohammad Douba, Bassem Wanous en Isam Ibrahim van het Zezoun Power Station in de streek Jeser al-Shoghour, nadat zij een aantal dagen geleden door rebellen waren ontvoerd.

Saif al-Hak Ma’mari werd gedood gedurende gevechten tussen het Syrische leger en gewapende milities bij de Bab al-Hawa snelweg.

Toen een bom, geplaatst in een militair voertuig bij de Sarakeb brug, afging werd een kapitein gedood en raakten twee veiligheidsagenten gewond.

Bij een aanval door gewapende rebellen op een veiligheidspost op de weg van Harim naar Salkeen werden vijf rebellen gedood.

Damascus platteland:

Imad al-Deen al-Akshar, leider van een gewapende militie, werd gedood bij gevechten met het Syrische leger.

De Syrische TV zond uit dat een vijfjarig meisje, A’fraa Hosam Athan, werd gedood toen een bom in een fabriek explodeerde in de streek al-Bwaida.

Een veiligheidsvoertuig, dat een school in de Jdaidet A’rtouz streek bewaakte, ontplofte door een bom van opstandelingen en daarbij kwamen Brigadier Ahmad Abdo Merheij en twee andere veiligheidsagenten om het leven.

Deir al-Zour:

Een tractor met explosieven ontplofte bij een veiligheidspost in de wijk Mohasan en daardoor werden een aantal veiligheidsagenten gedood en raakten andere gewond.

Een video met de moord op Officier Ez al-Deen Abdallah al-Swaidan door het Vrije Syrische leger werd uitgezonden op de website van de oppositie.

Demonstraties vonden plaats in Hama, Idlib, Damascus, Daraa,  Aleppo en Deir al-Zour.

Bron: Syrisch Centrum voor Documentatie.

 

 

 

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: