Nieuws

Wat is de prijs van geweld?


“Net zoals ‘oorlog begint in de geesten van mensen’ begint ook vrede in onze geesten. Dezelfde diersoort die de oorlog heeft uitgevonden is bekwaam om de vrede uit te vinden. De verantwoordelijkheid ligt bij elk van ons.” – De verklaring van Sevilla over Geweld.

.

VREDE EN GEWELD – mei 2002 – In een situatie van niet-vrede zien de partijen die in het conflict betrokken zijn hun economische en sociale rechten geschonden (de economie van het land wordt verstoord, er ontstaat een zwarte markt, verlies van job of huis, enz.) en ook hun burgerlijke en politieke rechten (het recht op leven is bedreigd, naast het recht om niet gemarteld te worden, of het recht op fysieke integriteit, enz.). De korte- en langetermijngevolgen van een gewelddadig conflict zijn vernietigend op het gebied van mensenrechten en zij laten diepe sporen na in de samenleving.

De statistieken en informatie hierna lichten de kosten van geweld toe, in menselijke en financiële termen.

Direct geweld

  1. In Bosnië-Herzegovina zijn er, ondanks de General Framework Peace Agreement (1995), nog steeds tussen 850.000 en 1.200.000 intern verplaatste personen of ontheemden; ongeveer 17.000 personen zijn nog steeds opgegeven als vermist.
  2. In 3 maanden tijd stierven 800.000 personen tijdens de oorlog in Rwanda in 1994.
  3. Het totaal aantal mensen die stierven gedurende de Eerste Wereldoorlog bedroeg 8.538.315.
  4. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw zijn wereldwijd 5.000.000 mensen omgekomen in burgeroorlogen.
  5. Er circuleren 500 miljoen lichte wapens in de wereld.
  6. In de jaren 1990 moesten 50 miljoen mensen hun huizen ontvluchten wegens oorlogen en binnenlandse conflicten.
  7. Anti-persoonsmijnen (landmijnen) veroorzaken 800 doden per maand.
  8. In 1995 werden 53 miljoen mensen (1 per 115 aardbewoners) uit hun huis verjaagd: ze werden ofwel vluchtelingen ofwel intern ontheemden.

Indirect geweld:

  1. Jaarlijks sterven ongeveer 17 miljoen mensen door gebrek aan medicijnen.
  2. Ongeveer 24.000 mensen sterven dagelijks van de honger. Dat is 1 persoon per 3,5 seconde.
  3. Meer dan 30.000 kinderen sterven dagelijks aan voornamelijk voorkombare ziekten.

Geweld laat in het algemeen niet enkel fysische maar ook emotionele sporen na bij ieder die rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken is geweest bij conflictsituaties zoals oorlogen of gevallen van geweld tussen personen, bv. binnen een familie. Deze sporen kunnen langdurige trauma’s veroorzaken die niet zichtbaar zijn. Het is onmogelijk om hun financiële kostprijs te schatten, maar de menselijke kost is enorm.

Bron: Vrede en geweld.

Volledig document: KOMPAS, een handleiding voor mensenrechteneducatie met jongeren. Deze handleiding is een vertaling van COMPASS, A Manual on Human Rights Education with Young People. COMPASS werd geschreven in het kader van het Jongerenprogramma voor Mensenrechteneducatie van het Directoraat Jeugd en Sport van de Raad van Europa.

.

.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief