Nieuws

Oproep voor Palestijnse eenheid


Michel Sabbah. (Foto: Phk/Kerknet)

KERKNET.BE (KNA/RadVat/CorrieredellaSera/LaCroix/Fides) – BRUSSEL/ROME – 3 september 2012 – Mgr. Michel Sabbah, patriarch emeritus van Jeruzalem, roept Palestijnse christenen en moslims in een opmerkelijke toespraak op tot eenheid. Tijdens een ontmoeting op initiatief van de Vereniging voor Nationale Verzoening in Gaza zei hij dat de Palestijnen zich niet onderling mogen laten verdelen en verzwakken door religieuze verschillen.

Hij reageert daarmee op het toenemend aantal incidenten tussen moslims en christenen in de Palestijnse gebieden. Recent werd de christelijke wijk van Bethphagé-Jeruzalem aangevallen en werden ook enkele gasten van de franciscanen van de Custodie van het Heilig Land door een groepje jonge moslims mishandeld.

Mgr. Sabbah: “Vele christenen emigreerden wegens de aanhoudende druk uit de Gaza. Verantwoordelijken van Hamas deden het nodige om een herhaling van de incidenten te voorkomen. Daarvoor zijn wij hen erkentelijk. Wij kunnen het Heilige Land niet laten beroven van een van de belangrijkste godsdiensten die er geboren werd. Christenen en moslims moeten daarvoor samen zorgen. Het voortbestaan van de christelijke gemeenschap gaat ook de Palestijnen en de Arabische wereld aan. De Palestijnse overheid moet alles in het werk stellen voor het overleven van de christelijke gemeenschap.”

Irak: “Christendom wordt randverschijnsel’

Het christendom dreigt te verworden tot een marginaal verschijnsel in Irak. Dat zegt de Chaldeeuws-katholieke aartsbisschop Amel Nona. “Onze invloed in de Iraakse samenleving is nu al fel verzwakt. Vluchtelingen die het land hebben verlaten keren nooit meer terug.” Toch meent hij dat christenen een belangrijke rol vervullen in het land: “De samenleving heeft ons nodig, onder meer in de sectoren van het onderwijs en de gezondheidszorg. Irak heeft nood aan onze boodschap van liefde en vergevingsgezindheid.” Tot aan de invasie in Irak leefden er 1,2 miljoen christenen in het land. Daarvan is twee derde naar het buitenland gevlucht.

Kardinaal Martini: “Kerk gaat gebukt onder angst voor verandering”

Volgens het aartsbisdom Milaan namen in de kathedraal al meer dan 200.000 mensen afscheid van kardinaal Martini.

Volgens de vrijdag overleden Italiaanse kardinaal Carlo Martini gaat de rooms-katholieke Kerk gebukt onder de angst voor verandering en loopt zij tweehonderd jaar achter. Hij zegt dat in een postuum verschenen interview in de zaterdageditie van de Italiaanse krant ‘Corriere della Sera’. “De Kerk is moe, onze cultuur is verouderd, onze kerken zijn groot, onze kloosters zijn leeg en de bureaucratie wordt steeds logger”, zegt hij in het interview, dat op 8 augustus werd afgenomen. Kardinaal Martini vergelijkt de Kerk met de rijke jongeling die geen afstand kan nemen van zijn bezittingen om Christus te volgen. “Ik besef dat het moeilijk is om alles achter te laten, maar laten wij er ten minste naar streven om vrije mensen te zijn die aandacht hebben voor hun naasten, zoals mgr. Romero en de jezuïeten die een marteldood stierven in El Salvador. Waar blijven de grote voorbeelden die ons kunnen inspireren?”

Kardinaal Martini spaart zijn kritiek niet op het logge bestuursapparaat van de katholieke Kerk. “Ik geef de paus en de bisschoppen de raad om twaalf uitzonderlijke personen te zoeken voor leidinggevende functies. Personen die de armen nabij zijn, die omringd zijn door jongeren en die nieuwe dingen durven proberen”, zegt hij. Wij hebben nood aan zulke bewogen mensen opdat de Geest zich overal zou kunnen verspreiden.” De kardinaal, die jarenlang de stem was van diegenen die aandringen op kerkelijke hervormingen, roept de katholieke Kerk op tot bekering. “De Kerk moet haar vergissingen erkennen en een radicale weg van vernieuwing bewandelen. Wij moeten ons durven afvragen wie nog luistert naar de raadgevingen van de Kerk met betrekking tot seksualiteit. Is de Kerk hier nog een autoriteit of slechts een karikatuur voor de media? De tweede raad die ik de Kerk geef is om het Woord van God te beluisteren. Slechts wie dit Woord met zijn hart beluistert kan de Kerk helpen om te veranderen en kan op de juiste manier gehoor geven aan de diepste vragen van de mens. Noch de clerus, noch het kerkelijke recht kunnen de plaats innemen van het innerlijke van de mens. Alle regels, wetten en dogma’s dienen slechts om die innerlijke stem te verduidelijken en om te helpen tot onderscheidingsvermogen.”

De kardinaal roept op tot nieuwe benadering van kwetsbare groepen zoals mensen die uit de echt zijn gescheiden: “Sacramenten zijn geen middel tot discipline, maar een middel om mensen die onder de kwetsbaarheid van het leven gaan gebukt te genezen. Dienen wij deze sacramenten toe aan mensen die nood hebben aan nieuwe kracht? Ik denk aan alle echtgescheidenen en nieuw samengestelde families. Zij hebben bijzondere bescherming nodig. De aandacht die wij hebben voor nieuw samengestelde gezinnen is beslissend voor de nabijheid van de Kerk met de generatie van hun kinderen. De Kerk moet zich afvragen hoe zij met haar sacramenten nabij kan zijn aan diegenen waarvan de familiale toestand ingewikkeld is.”
Hij besluit: “De Kerk loopt 200 jaar achter. Hebben wij angst, in plaats van moed? Geloof, vertrouwen en moed zijn de fundamenten van de Kerk. Slechts met moed kunnen wij vermoeidheid overwinnen. Dat merk ik maar al te goed bij de mensen die mij omringen.”

Pakistan: Rimsha Masih blijft gemoederen beroeren

Imam Khalid Chishti.

De beschuldigingen tegen het mentaal gehandicapte meisje Rimsha Masih zijn onterecht en zij werden geformuleerd om de christenen weg te jagen uit Mehrabadi, de voorstad van Islamabad waar Rimsha woont. Dat zegt de kapucijn Francis Nadeem, de coördinator van de Pakistaanse Nationale Raad voor Interreligieuze Dialoog. Nadeem, die uitstekende relaties heeft in de moslimwereld, bestempelt de zaak als een voorbeeld van de manier waarop de wetten tegen godslastering worden misbruikt en onschuldigen treffen. “Volgens de islam mocht de politie deze beschuldigingen zelfs niet aanvaarden, omdat Rimsha slechts 14 jaar is en omdat er aparte procedures bestaan voor minderjarigen.”

Inmiddels dreigt de zaak Rimsha Masih zich te keren tegen de imam Khalid Chishti die had aangespoord tot haar arrestatie en die er nu van verdacht wordt de godslasterlijke bewijzen zelf te hebben aangeleverd. Een buurman van Rimsha Masih meende dat er verbrande koranverzen zaten in de boodschappentassen waarin Rimsha papier verzamelde om het fornuis te stoken. Toen hij de tassen bij de imam bracht, vond die de bewijslast wat magertjes. Daarop scheurde hij volgens zijn assistent en twee andere getuigen pagina’s uit een koran en stopte die in de tassen van Rimsha. Khalid Chishti zit nu zelf in voorhechtenis op beschuldiging van geknoei met bewijzen.

Khalid Chishti.

Bron: Kerknet 1, 2, 3, 4.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: