Nieuws

Bijeenkomst sanctiewerkgroep ‘Vijanden van Syrië’ in Den Haag


De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 6 september 2012 – Donderdag 20 september 2012 organiseert de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal de vierde bijeenkomst van de International Working Group on Sanctions van de zogenaamde Friends of the Syrian People, die echter de grootste Vijanden van Syrië zijn. De werkgroep komt bijeen in het Steigenberger Kurhaus Hotel aan het Gevers Deynootplein in Den Haag. De minister opent de bijeenkomst met een toespraak.
 
De bijeenkomst, onder gezamenlijk voorzitterschap van Canada, Tunesië en Nederland, moet leiden tot het instellen van sancties tegen het bestuur van de Syrische president Bashar al-Assad door een steeds grotere groep landen. Een belangrijk onderwerp van discussie is de praktische uitwerking van sancties in de financiële sector.
 
Het persbericht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken laat het volgende weten:

De Friends of the Syrian People vinden sancties, naast steun aan de oppositie en humanitaire hulp, een belangrijk middel om het geweld in Syrië te stoppen en een politiek proces op gang te brengen. Rosenthal wil de druk verhogen met meer sancties tegen het bestuur, die worden gedragen en uitgevoerd door zoveel mogelijk landen: ‘Daardoor worden de mazen in het net gedicht en is de kans op ontduiking kleiner. Ik hoop dat we daar met de deelnemende landen als substantieel deel van de wereldgemeenschap eensgezinde conclusies over kunnen trekken.’
 
Doelstelling is tijdens deze ambtelijke werkgroep vertegenwoordigers van 50 tot 60 landen om de tafel te krijgen, waaronder ook buurlanden van Syrië en vertegenwoordigers van de Arabische Liga. Eerdere bijeenkomsten waren in Parijs, Washington en Doha (Qatar).

 

Het Steigenberger Kurhaus Hotel aan het Gevers Deynootplein 30 te 2586 Scheveningen is een vijfsterren hotel met 253 kamers waarvan 40 executive kamers en 8 luxe suites. Het werd in 1885 opgericht als badhuis en werd nadien een luxe-hotel aan het strand van Scheveningen.

 
Programma in hoofdlijnen:
 
09:00 – 09:15: Opening door minister Rosenthal
09:15 – 09:30: Inleidingen door co-voorzitters Nederland, Tunesië en Canada
09:30 – 10:45: Update over de stand van zaken bij de sanctiemaatregelen en implementatie daarvan
10:45 – 11:00: Koffiepauze
11:00 – 12:30: Presentatie van de implementatie van sancties in de financiële sector, gevolgd door discussie
12:30 – 13:30: Discussie over de slotverklaring

Malik Imran.

Reacties

7 gedachtes over “Bijeenkomst sanctiewerkgroep ‘Vijanden van Syrië’ in Den Haag

 1. Wordt er opgeroepen om daar heen te gaan en spandoeken en borden om deze “vijanden van syrië’ aan de kaak te stellen?

  Geplaatst door Rob | 6 september 2012, 16:09
 2. Als we daar gaan staan met spandoeken om ons land te steunen, worden we zeer waarschijnlijk neergeknuppeld en opgepakt. “Vrijheid voor meningsuiting”, zo heet dat in een “democratie”.

  Geplaatst door Mathias | 6 september 2012, 16:20
 3. Europese grondregels zijn dat ELKE demonstratie die VOOR democratie is (en uiteraard zonder geweld, maar dat spreekt hoop ik voor zich) NIET door de overheid belemmerd mag worden. Misschien een advocaat raadplegen?
  Maar demonsteren mag zeker. Je kunt een demonstratie het beste aanmelden als zijnde een picket-line (dan loop of sta je met borden en spandoeken). In beginsel zou daarvoor slechts een melding nodig zijn. Meer niet.
  Maar raadpleeg voor de zekerheid de algemene politie verordening, of raadpleeg een advocaat. Zolang je de openbare orde niet verstoord moet dat in beginsel overal toegestaan zijn.

  Verder is die rattenkoning, Rosenthal, demissonair maar heeft hij niet het fatsoen om zich te beperken tot het afhandelen van LOPENDE zaken, maar wil persë een nog niets een gekozen tweedekamer die nog een regering moet samenstellen opzadelen met de afspraken van zo’n conferentie die hij met zijn terroristen vriendjes afspreekt. Over democratie gesproken!

  Ander punt is uiteraard, de uitgenodigde landen zijn allemaal of één of andere wijze direct danwel indirect betrokken bij het geweld in Syrië. Ofwel via financiële steun, wapenleverantie, of wat dan ook.

  Nederland is echter wél gehouden aan afspraken die ook in internationaal en nationaal verband zijn gemaakt over bestrijding en voorkoming van terrorisme.

  Deze hele bijeenkomst is uiteraard niets anders dan een signaal aan de strijdende moordmilities aldaar en aan hun fnanciers, om door te gaan met geweld.

  Ook daar liggen mogelijkheden om dit aan te kaarten, en Nederland voor het gerecht te dagen als ze de bijeenkomst toch door laat gaan.

  We kunnen misschien een model brief hier plaatsen, een oproep aan het parlement om de bijeenkomst AF TE BLAZEN, omdat ze in strijd is met de internationale regels. Argumenten zijn daar genoeg voor te leveren lijkt me.

  Geplaatst door Rob | 6 september 2012, 22:40
  • Rattenkoning is wellicht een te zwaar woord,maar ondergetekende heeft in dit verband wel eens getwijfeld aan het vermogen van prof dr Rosenthal om normaal Nederlands te begrijpen.

   Geplaatst door Huub Vanhommerig | 6 september 2012, 23:02
   • Ja, sorry, ik maak me af en toe wat te kwaad over deze dingen, maar na alles wat ik lees over hoe er in de wereld politiek wordt gevoerd (zoals nu Syrië en daarvoor Libië) en wat er allemaal gebeurd, kan ik me niet altijd helemaal neutraal en objectief meer over alles uitlaten. Ratten is overigens een uitdrukking van het groene verzet over de rebellen die samen met de NATO Libië hebben veroverd, en daar de nodige massa slachtingen hebben aangericht. Libiërs leven nu echt niet in vrijheid, er is nog voortdurend geweld (ook tussen rebellen en stammen), en bepaalde delen vallen niet onder de nieuwe regering omdat de bevolking daar de rebellen er weer uitgeschopt heeft.
    Als zo’n Rosenthal dan zo’n regiem gaat lopen feliciteren met “behaalde resultaten” (welke resultaten? Land ligt in puin, publieke voorzieningen werken maar amper, meer dan honderduizend doden, geen veiligheid, geen wederopbouw, en alom wetteloosheid, moskeen die omver worden gebuldozerd) ja, dan kan ik me echt opwinden over zo’n stuk onbenul. Het nieuwe regiem heeft enkel een hoop bloed aan haar handen en een puinhoop in het land gemaakt, maar nog niets gepresteerd dat felicitaties waard is.

    Geplaatst door Rob | 7 september 2012, 00:03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: