Nieuws

Bomaanslag in Beiroet – Live updates


Libanese reddingswerkers en brandweerlieden inspecteren de plek van de ontploffing in de Libanese christelijke wijk Ashrafieh in Beiroet op 19 oktober 2012. (Foto: Press TV)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 20 oktober 2012 – Een aanslag met een bomauto in de wijk Ashrafieh in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft het leven gekost aan acht mensen, onder wie een topman van de binnenlandse inlichtingendienst. Soennitische moslims in het hele land trokken na de aanslag de straat op en verbrandden autobanden. Volgens oppositieleider Saad Hariri (Toekomstpartij) zit de Syrische president Bashar al-Assad achter de aanslag. De oppositie heeft het Libanese kabinet intussen opgeroepen ontslag te nemen.

Het doelwit van de bomaanslag was Wissam al-Hassan. Hij leidde destijds het onderzoek naar de aanslag op de voormalige Libanese premier Rafik Hariri in 2005.

Om de gebeurtenissen goed te begrijpen is het goed om volgende artikelen opnieuw te lezen:

.

Ashrafieh na de aanslag op 19 oktober 2012.

.

Een update van de gebeurtenissen tot 23:00:

22:51: Andere Libanezen spreken eveneens over het gebruik van granaten en raketlanceerder in de wijken Bab al-Tabbanah en Jabal Mehsen in Tripoli.

22:41: Hillary Clinton: “Wij zullen blijven werken met onze partners om de veiligheid en de stabiliteit van Libanon te garanderen.”

22:34: Mazen Shaer: De hele dag sluipschutters van leden van de Toekomstpartij van Saad Hariri actief. Zij vuurden van de wijk Bab al-Tabbanah naar de wijk Jabal Mehsen in Tripoli in Libanon. En nu het gebruik van Energas en raketlanceerders.

.

Er raakten ook 86 mensen gewond door de bomaanslag van vrijdag in Beiroet.

.

22:27: AUDIO: Politieke onrust in Libanon – Politieke onrust in Libanon, na de bomaanslag van gisteren in Beiroet. Het hoofd van een inlichtingendienst en zeven anderen kwamen om het leven bij die aanslag. De Libanese regering zat urenlang in spoedberaad. Correspondent Sander van Hoorn over dat beraad.

22:24: VIDEO: ‘Syrië verantwoordelijk voor bomaanslag in Libanon’ – Oppositiepartijen in Libanon zeggen dat Syrië achter de bomaanslag zit van gisteren in Beiroet.

22:17: De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders betuigt zijn medeleven met de nabestaanden van de slachtoffers. “De stabiliteit en eenheid van het land, maar ook van de regio mag door dit soort laffe daden niet in het gedrang worden gebracht”, luidt het voorts. De minister hoopt dat de schuldigen snel voor het gerecht worden gebracht. (Bron: Knack)

22:09: Beyrouth: un attentat ciblé contre un pro-Hariri, ami de la France

.

De Syrische overheid spreekt van een ‘laffe, terroristische daad’ in buurland Libanon.

.

14:58: Hevige gevechten in Tripoli in Libanon tussen de wijken Bab al-abbani en Jabal Muhsen. (http://www.elnashra.com )

14:54: De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, veroordeelde de bomaanslag in Beiroet en zei dat hij zaterdag nog naar Libanon gaat. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran denkt dat Israël verantwoordelijk is voor de aanslag. Israël ontkent dit. (Bron: ABC)

14:52: Nog een journalist die doorheeft wat er aan de hand is in Syrië: Intox sur la Syrie

14:49: Reuters: Twee gewonden toen het Libanese leger het vuur opende op een wegversperring in Beiroet.

14:46: De strijd tegen rebellen gaat intussen verder in Aleppo en andere Syrische provincies: Crackdown on Terrorists Continues in Several Provinces

14:40: Dr. Sufian Zu’bi werd gedood aan de ingang van het nationaal ziekenhuis in Daraa. De daders waren door Turkije gesteunde rebellen van het Vrije Syrische Leger. Dr. Sufian Zu’bi is de zoveelste intellectueel die in Syrië door deze rebellen werd gedood.

14:37: De strijd in Syrië zorgt al langer voor grote spanningen in buurland Libanon. Hezbollah, dat onderdeel uitmaakt van de huidige Libanese regering, is een belangrijke bondgenoot van het Assad, terwijl de soennitische meerderheid van de Libanese bevolking meer sympathie heeft voor de rebellen die tegen Assad vechten. Boze soennieten gingen gisteravond in havenstad Tripoli de straat op uit protest tegen de aanslag en staken daarbij autobanden in brand. (Bron: NRC)

14:35: Volgens de plaatselijk televisiezenders wordt er vooral geprotesteerd in de soennitische wijken van Beiroet en in de steden Sidon (zuiden) en Tripoli (noorden). (Bron: Het Nieuwsblad)

.

Een Libanese demonstrant loopt tussen brandende autobanden in de Zuid-Libanese stad Sidon. (Foto: AFP/Mahmoud Zayyat)

.

14:25: De invloedrijke Libanese druzenleider Walid Jumblatt van de alliantie van 14 maart zegt net als zijn politieke collega Saad Hariri dat president Assad de bomaanslag in Beiroet organiseerde. Parlementslid Nadim Gemayel van de rechtse christelijke Phalange Party sloot zich bij die stelling aan. Hun aanhangers hebben op diverse plaatsen in Libanon wegversperringen opgezet.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton zei: “Dit is een gevaarlijke teken dat er mensen zijn die blijven streven om de stabiliteit van Libanon te ondermijnen. Libanon moet het hoofdstuk van het verleden sluiten en een einde maken aan de straffeloosheid voor politieke moorden en andere politiek gemotiveerde geweld.” (Bron: BBC)

14:23: Lebanon on a knife-edge: Emergency cabinet called over blast (met foto’s van de protesten op Russia Today)

14:21: Mitaki zei vanmiddag na een spoedzitting van zijn kabinet dat zijn regering ‘vroeger of later’ ten val zal komen, maar dat hij op verzoek van de president voorlopig aanblijft. De premier wil een regering van nationale eenheid vormen om grotere onrust in zijn land te voorkomen. Mitaki zei dat de aanslag van gisteren te maken heeft met het geweld in buurland Syrië.

Boze betogers staken vandaag in Beiroet en andere steden autobanden in brand en blokkeerden wegen. In het oosten van het land raakten twee betogers gewond toen de politie het vuur op hen opende. (Bron: NRC)

14:18: De Libanese premier Najib Mikati wil opstappen na de bomaanslag van vrijdag in Beiroet. President Michel Sulaiman heeft hem gevraagd voorlopig aan te blijven.

Het Libanese kabinet kwam zaterdag vanwege de gebeurtenissen in spoedzitting bijeen en riep zaterdag uit tot dag van rouw. (Bron: BNR)

14:15: American snipers in Syria (Amerikaanse sluipschutters in Syrië)

.

Muhammad Yusuf A’ieta van het Dummar bataljon werd door het Syrische nationale leger op 19 oktober 2012 gedood. Dit gebeurde op het platteland van Damascus.

.

De ontploffing op het Sassineplein in Ashrafieh in Beiroet.

.

12:06: Brokstukken van de bomauto sloegen in bij een Syrische bank en 200 meter van de ontploffing bevond zich het lokale politieke kantoor van de Kataeb. Dat is de rechtse christelijke politieke paramilitaire organisatie bekend als de Phalanges Party, die een prominente rol speelde tijdens de Libanese burgeroorlog (1975-1990). Maar het doelwit van de aanslag was een soennitische topman van de Libanese  inlichtingen- en  veiligheidsdienst.

12:01: CIA-infiltrant radicaliseerde Britse moslims

.

.

11:43: Er is bewijs dat de betrokkenheid van het buitenland in het steunen van terroristen toeneemt, bericht het Syrische persbureau SANA. Omdat SANA onderhevig is aan westerse censuur, hier het volledige artikel van 18 oktober 2012:

.

DAMASCUS, (SANA) – Foreign and Expatriates Ministry on Thursday addressed two identical letters to President of the Security Council and the UN General Secretary about that evidence on involvement of foreign countries, including Saudi Arabia, Qatar and Turkey, in supporting and arming the terrorist groups in Syria has recently increased, not to mention their contribution to hindering dialogue and peaceful solutions and harming the Syrian state at material and humanitarian levels.
.
The Ministry said that supporting terrorism and arming the terrorists in Syria became overt that went so far as to urge others to get involved in this track which has been clear in the statements of officials in Qatar, Saudi Arabia and Turkey.
.
In line with previous letters addressed by the Syrian Arab Republic to inform you about the terrorist attacks against the Syrian state in all its components backed by some regional and international powers and countries, it would like to remind you that the continuity of terrorist attacks which claim the lives of many innocent military and civilians and destroy the infrastructure and the archeological and historical treasures on which the Syrian state spent a lot of material and human resources to strengthen its pillars and guarantee its existence.
.
It has been clear to all that those who are behind targeting Syria are the same countries which stress the importance of devising the appropriate international mechanisms to combat terrorism with all possible means, the Ministry added.
.
“Evidence on involvement of foreign countries, including Saudi Arabia, Qatar and Turkey, in supporting and arming the terrorist groups in Syria has recently increased, not to mention their contribution to hindering dialogue and peaceful solutions and harming the Syrian state at material and humanitarian levels,” It said.
.
The Ministry added that supporting terrorism and arming the terrorists in Syria became overt that went so far as to urge others to get involved in this track which has been clear in the statements of officials in Qatar, Saudi Arabia and Turkey.
.
The Ministry said that these statements were proved to be true for the BBC reporter in Aleppo city who saw weapons shipments – owned by the Saudi army – diverted to the armed terrorist groups in the city, the piece of news was broadcast by the BBC on October 9th.
.
The Ministry added that French President Francois Hollande admitted in a statement to the French TV5Monde and France24 TV Channels on Thursday 11th October 2012 the existence of French terrorists in Syria among the ranks of the so-called free army, and the British Foreign Minister William Hague also admitted the intentions of some British extremists to join the fighting in Syria on October 10th, 2012.
.
The Ministry said that the Turkish government is responsible for harboring and training these terrorists on its territories to send them to Syria across its borders.
.
The Syrian Arab Republic would like to draw your attention to the statement made by the US Defense Minister, Leon Panetta in a press conference in Brussels on October 10th in this regard as he announced that the US is providing aid to the Syrian opposition, including non-lethal support, adding that he knew that there are countries in the region offering lethal aid but the US efforts aimed at working with the opposition with all possible means to improve its capabilities.
.
The Ministry added that it might be useful while reviewing the statement of the US Defense Minister to remind of what New York Times Newspaper published one day before his statement about that the Syrian opposition receives aid from the US and its allies to carry out terrorist attacks, indicating that one of the photographed reports depicted a war crime committed by an armed group called “Osod al-Tawhid” as its members deceived one of the war prisoners to carry out a suicide operation with a booby-trapped truck against a government headquarters.
.
The Ministry pointed out to the frequent news about the involvement of Qatar and Saudi Arabia in dispatching weapons to the Syrian opposition through the Turkish city of Adana, where U.S. Incirlik Air Base lies and this support depends completely on the U.S. agreement and aid. These shipments go to the very extremist groups which are provided with non-lethal aid as it also benefits the newspaper itself.
.
The Ministry considered that the most dangerous of which is regarding the confirmed information it has on the deal binding some parties of al-Qaeda and Turkish and Saudi parties, stipulating for transferring al-Qaeda fighters to Turkey and then to Syria. Many of these terrorists, the most of whom are from the Yemeni area of Abyan, are currently in Aleppo and Idleb, pointing out to many statements of European officials confirm that terrorist members are fighting now in Syria.
.
The Ministry stressed that as the Syrian Arab Republic draws world states’ attention to the conclusive evidence about some Arab and foreign countries’ support to terrorism in Syria, it would point out to the importance of getting out of this clear contradiction represented through some states’ support to the international efforts for combating the global terrorism, while they are active in financially and logistically supporting the extremist takfiri groups in Syria.
.
The Ministry pointed out that Syria emphasizes that this contradiction also applies to some UNSC permanent states which joined the agreement of the Council on condemning the terrorist bombings that took place in Syria during the past months, yet they approve the support provided by Saudi Arabia, Qatar and Turkey to the terrorists and present logistic and technical aid that leads to backing those who are carrying out terrorist operations.
.
The Ministry said that this contradiction must pose a legitimate query about the stances of some major and regional states in combating terrorism seriously after finding that investing it in a country like Syria a serviceable means to achieve slight political profits…Is it allowed to resort to political hypocrisy and double standards policy in dealing with this plague which caused destruction in different parts of the world?
.
Syria reiterated its call for the UNSC and its relevant committees to start an immediate investigation in the dangerous information, stressing that it will provide the data available to the UNSC committees specialized with combating terrorism.
.
At the conclusion of the two letters, Syria expressed hope that the UNSC would seriously move to deter the terrorists and dry up their funding and moral sources and place responsibility on world states regarding terrorism, stressing that the UNSC movement to address this issue would constitute a constructive contribution in boosting security and stability in Syria and the whole Middle East region, as well as maintaining the UN and its member states’ credibility.
.
.
.
 

11:40: Amerika gaf eerder al toe dat wapens bij jihadisten terecht komen en men een Jihadistische Winter kan vrezen in Syrië.

11:34: Malik Imran: “Je kan ervan op aan dat er nu elke week wel ergens in Beiroet een bom zal ontploffen. En dat wordt je ook gewoon op de duur hoor. Toen ik er was in 2005 – vlak na de aanslag op Hariri – waren er ook drie bomaanslagen in Beiroet, maar je hebt daar weinig last van. Alleen wat meer politie, veiligheidsdiensten en leger en controleposten. Statistisch gezien is de kans groter dat je getroffen wordt door een auto-ongeluk dan door een bomaanslag, zelfs al ben je in Beiroet of Damascus. Door de media-aandacht wordt dat gewoon heel sterk uitvergroot terwijl het iets is dat slechts op een kleine plek en in een heel grote stad gebeurt met miljoenen inwoners.”

11:32: De bomaanslag van vrijdag gebeurde in de christelijke wijk Ashrafieh in het oosten van de Libanese hoofdstad Beiroet. Ook in Syrië werden christenen vaak het doelwit van het geweld; zoals bij het bloedbad van Jandar.

06:35: Interessant artikel van journalist Willy Van Damme om nogmaals te lezen: Oorlog in Syrië: jaren vooraf gepland.

.

Wie heeft voordeel bij een bomaanslag in Beiroet? Israël, Syrië of Irak?

.

06:22: De VN-veiligheidsraad en VN-topman Ban Ki-moon hebben de aanslag in Beiroet vrijdag al streng veroordeeld en een onderzoek bevolen. De Veiligheidsraad heeft unaniem een verklaring aangenomen, waarin ‘elke poging om Libanon te destabiliseren door middel van politieke moorden’ wordt veroordeeld. De raad eist een onmiddellijk einde aan het gebruik van intimidatie en geweld tegen Libanese politici.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon vindt dat de aanslag grondig moet worden onderzocht en roept de Libanezen op zich niet te laten provoceren. “In deze tijd van onrust in de regio is het van groot belang dat alle betrokkenen de rust bewaren om de vrede en stabiliteit in Libanon niet in gevaar te brengen”, zegt Ban in een verklaring.

De Libanese oppositie eist het vertrek van premier Najib Mikati, die wordt gezien als pro-Syrisch. Volgens de oppositie heeft hij bloed aan zijn handen. Oppositieleider Saad Hariri, zoon van de vermoorde oud-premier, zegt dat Syrië achter de aanslag van gistermiddag zit. Er is verdeeldheid in Libanon over de situatie in buurland Syrië. Veel sjiieten en de regeringspartijen steunen het bestuur van de Syrische president Assad; veel soennieten en de oppositie rond Saad Hariri staan achter de Syrische gewapende rebellen. (Bron: NOS)

.

Lege straten in het centrum van Beiroet in Libanon na de bomaanslag.

.

06:05: Generaal-brigadier Wissam al-Hassan had geen officiële politieke rol, maar wordt aanzien als een leidinggevende soennitische oppositiefiguur. Hij werd in 1965 geboren in een soennitische familie in de Noord-Libanese stad Tripoli. Het grootste deel van zijn carrière stond hij in voor de veiligheid van toenmalig premier Rafik Hariri als chef-protocol. In 2001 werd hij hoofd van de persoonlijke lijfwacht van deze soennitische politicus. Bij de bomaanslag op zijn baas op 14 februari 2005 werd hij meteen verdacht omdat hij normaal het konvooi van Hariri zou begeleiden. Maar net die dag had hij ‘verlof genomen om deel te nemen aan een universiteitsexamen’.

Het VN-onderzoeksrapport van 2010 naar de moord van Rafik Hariri vond zijn alibi totaal ontoereikend. Alleen dankzij Saad Hariri, de zoon van de gedode politicus, werd zijn naam als verdachte geschrapt en vervangen door deze van Syrië en Hezbollah.

Opmerkelijk is dat een eerste verdachte in de bomaanslag op Rafik Hariri zelf in 2005 het onderzoek voerde en nadat zijn naam opdook in een VN-rapport in 2010 gewoon een topman bleef in de Libanese veiligheids- en inlichtingendiensten. En telkens kwam deze man aandraven met verdachten uit de hoek van de huidige regeringspartij Hezbollah en Syrië. Recent nog met de aanhouding van de voormalige minister van Informatie en pro-Syrisch politicus, Michel Samaha. De voormalige christelijke minister werd beschuldigd op het bezit van explosieven om soennitische anti-Syrische politici aan te vallen. Samaha werd opgesloten in zijn zomerresidentie in augustus 2012. (Bron: BBC)

.

Wissam al-Hassan. (Foto: Reuters)

06:05: Het hoofd van de inlichtingendienst van de Libanese binnenlandse veiligheidsdienst (ISF), Wissam al-Hassan, werd vrijdag gedood bij een bomaanslag in de christelijke wijk Ashrafieh in Libanon. Hij was een top-politicus van de zogenaamde ‘alliantie van 14 maart‘. Dat is een groep politieke partijen rond oppositieleider Saad Hariri, die sterk gekant zijn tegen Syrië en de Syrische president Bashar al-Assad. De ‘alliantie van 14 maart’ ontstond uit protest tegen de Syrische invloed in Libanon na de moord op Rafik Hariri, een soennitische zakenman en politicus. Hij bouwde met zijn firma moskeeën en andere gebouwen in Saudi-Arabië. Hariri en zijn familie kregen toen van de Saudische koning naast de Libanese ook de Saudische nationaliteit.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: