Nieuws

Twee neven van al-Zarqawi opgepakt in Jordanië


Abu Musab al-Zarqawi. (Foto: AP)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 30 oktober 2012 – Twee neven van Abu Musab al-Zarqawi, de in 2006 gedode leider van al-Qaida in Irak, werden door Jordaanse veiligheidsagenten opgepakt toen ze terugkeerden van hun jihad in Syrië.

De twee neven, Zayed Sweiti en Firas Khalailah, werden door Jordaanse grenswachters opgesloten na vijf maanden in Syrië vertoefd te hebben. Dit vertelde de leider van de Jordaanse salafisten, Mohammad Shalabi alias Abu Sayyaf, aan het persbureau AFP. “Een derde jihadist, Mohammad Najmi, werd eveneens opgepakt samen met Sweiti en Khalailah.”

250 Jordaanse jihadisten”

Minstens tien jihadisten werden in april en juni opgepakt in Jordanië toen ze Syrië wilden binnendringen. Volgens verklaringen van Jordaanse salafisten aan het persbureau UPI, overgenomen door Ammon News, zijn er momenteel 250 Jordaanse jihadisten actief in Damascus, Daraa, Aleppo en Idlib. Het aantal aanhangers van salafisten in Jordanië wordt door UPI op 5.000 geschat. Maar het zijn niet de enige jihadisten die klaar staan om straks naar Syrië te trekken.

Buitenlandse jihadisten uit Noord-Afrika, Palestina, Egypte, Jemen, Jordanië, Libanon, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en andere landen zijn heden actief in Syrië.

Al-Nusra Front

Vele jihadisten vechten in eenheden van het al-Nusra Front, een groepering met onder meer al-Qaida leiders en leden uit Irak. De leider van al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, drong enkele dagen geleden trouwens nog aan op het ontvoeren van meer westerlingen en de invoering van de sharia in Egypte. Met zijn terreur-stoottroepen van al-Nusra in Syrië wil hij ook daar het seculier bewind omver werpen.

Ruim dertig aanslagen

Meer dan dertig zelfmoord- en bomaanslagen en honderden aanvallen op controleposten in Syrië werden de voorbije maanden opgeëist door het al-Nusra Front.

Het gaat onder meer om aanslagen met bomauto’s in Damascus (op 23 december 2011, 6 januari 2012, 17 maart 2012 en 10 mei 2012), zelfmoordaanslagen (in Damascus op 27 april 2012 en 14 juni 2012, in Idlib op 30 april 2012 en 1 juni 2012, in Deir al-Zour op 19 mei 2012, in Aleppo op 7 juni 2012 en in Daraa op 30 juni 2012), een bomauto in Aleppo op 10 februari 2012 en aanslagen tegen militairen in een restaurant in Hama op 20 april 2012 en het Iraans Cultureel Consulaat in Damascus op 24 april 2012.

27 soldaten gedood nabij ziekenhuis

Een zelfmoordactivist van het al-Nusra Front, genaamd Abu Abdullah al-Shami, blies zich op 8 september 2012 op nabij een ziekenhuis in Aleppo. Hierbij kwamen 27 soldaten van het Syrische nationale leger om het leven en 64 soldaten raakten gewond.

Het al-Nusra Front is eveneens verantwoordelijk voor de ontvoering van vijf Jemenitische studenten, die nog steeds gevangen worden gehouden.

Al-Baraa brigade

Sinds 4 augustus 2012 worden 48 ontvoerde Iraniërs vastgehouden door een andere militie: de al-Baraa brigade van het Vrije Syrische Leger. Maar hun leven zou niet langer in gevaar zijn schrijft het persagentschap ISNA.

Iran: “48 Iraanse pelgrims”

Bij de groep Iraniërs zitten ook een aantal afgezwaaide leden van de Iraanse Revolutionaire Garde en voormalige soldaten. Dat verklaarde de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Salehi. Salehi, die tegelijkertijd benadrukte dat ze ‘geen militaire rol meer vervulden en op pelgrimstocht waren’. De gijzelnemers hadden eerder gezegd dat ze leden van de Revolutionaire Garde, een Iraanse elite-eenheid, hadden ontvoerd. De Iraniërs werden door rebellen ontvoerd toen ze in een bus onderweg waren van de luchthaven van Damascus naar de Zeinab-moskee in de stad. Turkije bemiddelt op vraag van Iran inzake de vrijlating van deze gijzelaars. Ook zijn er gesprekken tussen Iran en Qatar, die deze ontvoering hebben veroordeeld en naar een oplossing zoeken.

Prins Bandar bin Sultan naar Qatar

De Saudische inlichtingenchef Prins Bandar bin Sultan en Prins Mohammed bin Naif in the Operation Room (werkkamer) van Mina in Saudi-Arabië.

Mochten de 48 pelgrims niet ongeschonden uit dit avontuur komen, zal dit beslist een reden zijn voor Teheran om zich actiever in te laten met de oorlog in Syrië. En dit is nu net iets wat Turkije, Qatar en Saudi-Arabië op dit ogenblik willen voorkomen. Net nu in die landen de tegenstand toeneemt tegen de despoten en hun beleid tegenover Syrië.

Prins Bandar bin Sultan, de veiligheidschef van Saudi-Arabië, bracht eveneens een bezoek aan Qatar. Bandar is goed bevriend met de familie Bush en met wijlen president Reagan. De neef van de Saudische koning was gedurende 22 jaar de ambassadeur namens Saudi-Arabië in Washington. Eerder waren er sterke geruchten dat Prins Bandar bin Sultan om het leven zou zijn gekomen bij een door Syrië uitgevoerde aanslag, maar bleek een verzinsel te zijn.

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief