Nieuws

Wat is er aan de hand in Syrië?


MEDIAWERKGROEP SYRIE – 4 november 2012 – De onrust in Syrië begon toen tieners in Daraa in de marge van de ‘Arabische Lente’ anti-regeringsslogans aanbrachten en door Syrische veiligheidsagenten werden opgepakt en gefolterd. Protesten werden de kop ingeslagen. De verantwoordelijken voor deze misdaden werden onmiddellijk zwaar gestraft door de Syrische regering en president Bashar al-Assad gaf deze ernstige fouten toe. Maar de gebeurtenissen werden aangegrepen door criminele bendes om zich met oorlogswapens te verschuilen tussen vreedzame burgers en de macht te verkrijgen met het gevolg dat de protesten sinds de eerste dagen gewelddadig verliepen.

Zowel Syrische burgers als overheidspersoneel werden het slachtoffer van moorden, aanslagen en ontvoeringen. Het Syrische nationale leger deed al het mogelijke om burgerslachtoffers te vermijden bij confrontaties met deze bendes. Deze gebruikten echter sluipschutters om te schieten op vreedzame demonstranten en nadien de schuld te geven aan de Syrische veiligheidsdienst. De bandieten gijzelden ook burgers in wijken en dorpen en vernielden eigendommen van de overheid en van diegenen die niet aan hun kant stonden.

Vreedzame opposanten kozen de weg van de dialoog. Ze steunden een nieuwe kieswet, een referendum over een nieuwe grondwet en andere hervormingen. Er kwam een nieuwe regering die een ander beleid zou gaan bepalen. Een parlement met dertig vrouwen werd gekozen door het Syrische volk.

Het Westen, de Golfstaten en Turkije echter vonden dat het seculiere pan-Arabische bestuur in Damascus moest vertrekken. Ze kregen daarbij de steun van de massamedia, die leugens en propaganda van de Syrische oppositie verkochten als waarheid. Miljoenen mensen die betoogden voor de hervormingen en als steun aan de regering werden niet getoond. Leugens over bloedbaden zoals in Houla, waar rebellen zelf voor verantwoordelijk waren, wel.

Europa en Amerika erkenden de Syrische Nationale Raad van de oppositie, maar die bleek hopeloos verdeeld en hun politici werden massaal verworpen door het Syrische volk. Na een aanslag door de oppositie tegen de top van de regering en de veiligheidsdienst bleef het Syrische volk de regering en de president steunen en eiste dat het Syrische nationale leger eindelijk hard zou optreden tegen deze terroristen.

Het Westen en zijn bondgenoten kozen dan voor een tactiek van verschroeide aarde tegen de Syrische staat. Maximale sancties, doodseskaders, bloedbaden en het vernielen van de infrastructuur. Onder de naam ‘Vrije Syrische Leger’ krijgen allerlei rebellen zware oorlogswapens en miljoenen dollars steun om het bestuur van president Assad omver te werpen. Saudi-Arabië stuurt salafisten, Qatar moslimbroeders en andere landen zorgen voor buitenlandse huurlingen en al-Qaidaleden. Dit om een jihad te gaan uitvechten tegen een land dat veilig en stabiel was totdat buitenlandse machten kozen voor een machtswissel tegen de wil van het Syrische volk. Deze imperialistische politiek zorgt ervoor dat het Syrische nationale leger en burgers dagelijks te maken krijgen met terreur. Na tienduizenden doden en honderdduizenden vluchtelingen blijven buitenlandse machten echter doorgaan met het sturen van wapens, geld, jihadisten en huurlingen om een pro-Amerikaans en pro-Israëlisch bestuur aan de macht te brengen in Syrië. Dat het Syrische volk dit niet wenst, kan hen gestolen worden.

Mediawerkgroep Syrië.

Reacties

8 gedachtes over “Wat is er aan de hand in Syrië?

 1. Voor een groot deel kunnen jullie wel gelijk hebben, wat echter met de berichten over luchtaanvallen op burgerdoelen door de Syrische overheid ? Nonsens?

  Geplaatst door erina | 14 april 2013, 13:01
  • Beste

   Het Syrische nationale leger valt schuilplaatsen van rebellen aan en tracht daarbij zo weinig mogelijk burgerslachtoffers te maken. De rebellen schuilen echter, tegen alle afspraken van de Conventies van Genève, in bewoonde gebieden in huizen, scholen, ziekenhuizen en nabij bakkerijen. Dit is een oorlogsmisdaad en daardoor worden burgers betrokken als menselijk schild en slachtoffer. Een barbaarse politiek van rebellen die al langer bezig is door het ontvoeren, onthoofden en doden van burgers en het plegen van aanslagen tegen burgerdoelen. Als rebellen werkelijk helden willen zijn, konden ze als zovele andere opposanten samenwerken aan hervormingen en vrije verkiezingen in Syrië. Meermaals kregen ze daartoe de kans van de Syrische overheid. Maar het Vrije Syrische Leger, het al-Nusra front en andere terreurgroeperingen verkiezen niet de weg van de nationale dialoog, maar deze van terreur. Honderden islamitische en andere gevangenen werden door president Assad vrijgelaten in het kader van een algemene amnestie om de weg van dialoog te bewandelen. Vele van hen namen nadien de wapens op om burgers en militairen aan te vallen en infrastructuur te vernielen.

   Er vallen dus dagelijks burgerdoden door regeringsbombardementen, zoals bij elke oorlog, maar dit is geen bewuste politiek en iets wat men met alle middelen tracht te vermijden. Daarentegen zagen we vele aanslagen tegen universiteitsstudenten, wetenschappers en bloedbaden zoals in al-Houla waar rebellen bewust tegenstanders doden om chaos en instabiliteit te veroorzaken.

   Alleen dialoog kan uiteindelijk een oplossing zijn voor deze oorlog, maar als burgers worden gebruikt als menselijk schild en honderdduizenden op de vlucht moeten slaan uit hun dorpen en steden voor het geweld van rebellen, dan heeft de Syrische overheid ook de plicht om deze burgers te beschermen tegen deze terroristen.

   Mediawerkgroep Syrië.

   Geplaatst door Mediawerkgroep Syrië | 14 april 2013, 13:34
 2. Geachte werkgroep,

  1) Op 17-6-2013 gaf Assad een interview aan de Frankfurter Allgemeine Zeitung, wat is gepubliceerd op de dag van de G8. Waarom geeft de pers in Nederland geen aandacht aan zo een belangrijk interview denk u?
  2) Hoe staat het met de 2 verdwenen bisschoppen?
  3) U stelt dat Qatar en de Saudi gevechtsmiddelen leveren aan de rebellen? Waarom doen deze dit? Waarom verlenen ze niet alleen humanitaire hulp? Het zijn toch met name moslimbroeders die elkaar bevechten?
  4) Het valt op dat veel rebellen graag gruwelijkheden gefilmd verspreiden. Dit zet aan tot woede en walging. Waarom doen ze dit eigenlijk?

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord.

  Geplaatst door fred | 21 juni 2013, 23:42
  • 1) In een vraaggesprek met de Duitse krant de Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft president Assad een waarschuwing uitgestuurd naar Europese landen die wapenleveringen aan de rebellen in Syrië zouden overwegen. Eenmaal de oorlog in Syrië ten einde is, moeten die wapens en rebellen natuurlijk ergens naartoe en dan is het niet uitgesloten dat Europa het slachtoffer wordt van deze wapens en jihadisten. Eigenlijk zei president Assad hetzelfde reeds in vorige interviews, maar bracht hij het nu in verband met wapenleveringen die Europese landen in overweging namen. Inmiddels is het weinig waarschijnlijk – door de groeiende kritiek van de publieke opinie en Rusland – dat Europa nog wapens gaat leveren aan kannibalen, terroristen en rebellen. Waarom de massamedia bepaalde berichten wel en andere niet brengen en dan nog op welke manier en bondig of in het breed is een interessante studie waard.

   2) De ontvoerde aartsbisschoppen zijn wellicht gedood: https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/06/17/syrie-ontvoerde-aartsbisschoppen-wellicht-gedood/

   3) Via wapenleveringen aan rebellen en huurlingen wilde men een machtswissel in Damascus bekomen. Lees: https://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2013/03/26/waarom-willen-het-westen-en-de-golfstaten-een-machtswissel-in-syrie/

   4) Blijkbaar worden rebellen betaald per opdracht en moeten ze hun ‘acties’ vastleggen: aanslagen op militaire doelen dan vooral. Maar blijkbaar zorgt het grootschalig druggebruik ervoor dat bij rebellen alle remmingen wegvallen om te moorden, onthoofden en hun gruwelijkheden nog eens op beeld vast te leggen. Er is een hersenspoeling zodat men de vijand niet meer als ‘mens’, maar als ‘object’ aanziet en door drugs, die ze van hun financiers krijgen, hebben ze geen schaamte meer.

   MWS.

   Geplaatst door Mediawerkgroep Syrië | 22 juni 2013, 00:11
 3. De media is volledig in handen van de zionisten en die zijn erop uit de wereld in brand te steken, met leugens en bedrog trachten deze onmensen het westen ertoe te bewegen om Syrië te bombarderen .

  Sadam Hoesein had indertijd ook chemische wapens wat achteraf grove leugens bleken, miljoenen Irakezen uitgemoord en de joden zijn nu heer en meester van de Iraakse olie voorraden.

  VTM en VRT smerige leugenaars en bedriegers.

  WAAROM ZOU PRESIDENT ASSAD ZIJN EIGEN BEVOLKING MET GIFGAS BESTOKEN????????????????????????????????????????????????????????????????????????

  Er was reeds lang de dreiging van westerse inmenging indien hij chemische wapens ging gebruiken.U weet wel, de rode lijn van de witte neger. Deze onmens gebruikt al enkele jaren gifgas in zijn drone aanvallen tegen Pakistaanse burgers.

  WIE PROFITEERD VAN DEZE LAFFE DAAD TEGEN BURGERS???????????????????????????????????????????????????????????????????????

  De “rebellen” in actie:

  Moordpartijen tegen Christenen zijn dagelijkse kost: Een Christen winkelier wordt gruwelijk gefolterd en vermoord:

  http://www.liveleak.com/view?i=e10_1363117893

  Enkele Christen vrachtwagen chauffeurs worden afgemaakt OMDAT ze niet kunnen antwoorden op de vraag hoeveel keren per week de smerige moslims met hun gat omhoog moeten bidden:

  http://www.revolutionandprogress.com/2013/08/shocking-video-shows-western-backed.html

  Ik hoop uit de grond van mijn hart dat de nato en hun amerikaanse joodse broodheren zwaar zullen boeten voor hun misdaden tegen de menselijkheid.
  Mijn gedachten zijn bij het moedige Syrische volk en president Assad.

  Geplaatst door gilbert | 28 augustus 2013, 22:15
 4. Ik geef de voorkeur aan Assad/Alawieten en geloof dat Amerika en ook Israel, snel, puur uit eigenbelang, hun strategie ten opzichte van Syrië/Iran zullen wijzigen. Dat gemiep over Kwaadaardige Joden/Amerikanen speelt radicale soennieten alleen maar in de kaart en dat kan toch nooit de bedoeling zijn! Ik laat mijn auto altijd nakijken door een Alawietische monteur en ik heb zelden iemand zo liberaal over geloof horen praten.

  Geplaatst door Ignat | 29 september 2013, 20:07
 5. Wat een kul op deze website. Assad streeft democratische hervormingen na en alleen de rebellen zijn de ‘bad guys’ ? My ass! Heb net de documentaire “return to Homs” gezien. Dit laat geen spaander heel van jullie praatjes!

  Geplaatst door JK | 18 januari 2014, 21:00
 6. Twijfelen jullie nooit?
  Volgen jullie de internationale media en de talrijke getuigenissen daarin? Waarom is iedereen in het buitenland tegen Assad? Waarom is iedereen tegen ISIS?

  Stel dat jullie waarnemingen de enige waarheid zijn, hoe verklaren jullie dan 210.000 doden, honderdduizenden gewonden, miljoenen vluchtelingen en een land grotendeels in puin? Is dat om reden van de bescherming van burgers?

  Geplaatst door Paul van Gessel | 10 februari 2015, 21:54

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: