Nieuws

Het jodendom: de pijnen van geschiedenis, mythe en realiteit


Artikel door Filip Martens op Bitterlemon.nu van 5 november 2012

BITTERLEMON.NU – 5 november 2012 – Het jodendom heeft een eigen jaartelling, die loopt vanaf de schepping van de wereld: het christelijke jaar 2012 is hierbij het Joodse jaar 5772. Een hedendaagse Jood moet zichzelf zien als iemand die met Mozes uit Egypte wegtrok. Ook de regels tegen gemengde huwelijken uit de Perzische Tijd gelden nog steeds. Het jodendom is voorts een religieuze én etnische identiteit. Daarom is het noodzakelijk om onderscheid te maken tussen het ‘Joodse’ volk – daar volken met hoofdletter gespeld worden – en de ‘joodse’ godsdienst – daar religies met kleine letter geschreven worden.

De afzondering van het Joodse volk tegenover andere volkeren is eveneens opvallend. In de Tora staat duidelijk dat Jahwe wil dat de Joden een ‘heilig’ – lees: ‘afgezonderd’ – volk zijn. Hiermee wordt bedoeld afgezonderd van de meerderheid der bevolking, waardoor ze dus een uitzonderlijke positie in de maatschappij innemen.

Het jodendom werd echter ook voortdurend beïnvloed door de buitenwereld. Zo werd de Joodse architectuur afgeleid van omringende volken, bijvoorbeeld Salomo bouwde de tempel van Jeruzalem naar Fenicisch voorbeeld. De diaspora-joden namen ook Moorse en Europese invloeden op.

Tussen jodendom en omgeving was er vaak disharmonie: maatschappelijke conflicten, beschuldigingen van financiële en politieke malversaties, verdrijving, moord, … Daarnaast waren er echter tevens periodes van tolerantie, terwijl de Joodse cultuur ook bloeide in tijden van vervolging. Het conflict in het Nabije Oosten en het Europese antisemitisme blijven onbegrijpelijk zonder kennis van de Joodse diasporageschiedenis.

.

Lees het volledige artikel

.

Reacties

Een gedachte over “Het jodendom: de pijnen van geschiedenis, mythe en realiteit

  1. Voor mij is een Jood uit Antwerpen 100 percent Jood ,maakt hij deel uit van het uitverkoren volk en is zijn land het beloofde land ISRAEL !

    Geplaatst door Suzanne Leonard | 13 november 2012, 11:36

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: