Nieuws

Koerdische Veiligheidscomités geven rebellen 24 uren de tijd om Ras al-Ain te verlaten


Koerdische Veiligheidscomités bombarderen een groep die ze zelf ‘door Turkije gesteunde salafisten’ noemen in Ras al-Ain.

.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 30 januari 2013 – Koerdische Veiligheidscomités of de YPG hebben rebellen dinsdagavond een laatste staakt-het-vuren aangeboden van 24 uren om de stad Ras al-Ain en alle buitenwijken te verlaten. Alle rebellen die na dit ultimatum nog aanwezig zijn, zullen zonder meer worden gedood.

De YPG verklaarde “We zullen niet stoppen voor de bevrijding van de hele stad.”

Franse ziekenwagen

Na eerder een Turkse ziekenwagen, werd op 29 januari 2013 ook een tweede – met Franse nummerplaten voorziene – ziekenwagen, die werd gebruikt door de rebellen om wapens binnen te smokkelen in Ras al-Ain, door de YPG in beslag genomen. Turkije bezorgt zo onder meer raketten en mortiergranaten aan de rebellen.

Vorige week werd nog een jong christelijk meisje voor de ogen van haar ontvoerde ouders verkracht door rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) maakte de YPG bekend.

Slotoffensief tegen rebellen

500px-Sere_kaniye_control_jan_26

De situatie op het terrein bij het ingaan van het wapenbestand van 24 uur op 29 januari 2013.

Van het wapenbestand van 24 uren zal door de YPG gebruik worden om de eigen geledingen fors te versterken en alzo van woensdagavond – 30 januari 2013 – een slotoffensief te kunnen inzetten tegen de nog aanwezige rebellen. De strijders van de YPG zingen intussen al luid hun overwinningslied ‘Oremar’.

Koerdische eenheid

De aanval door het VSL zorgde voor grote eenheid onder de Koerdische facties, die voorheen geen standpunt wilden innemen in het conflict in Syrië. Dat werd hen door de rebellen kwalijk genomen en 14 dagen geleden begonnen ze burgers en huizen in Ras al-Ain in de provincie al-Hassake aan te vallen.

De rebellen bestaan uit zeventien verschillende groepen die met enkele buitgemaakte tanks en artillerie Ras al-Ain, een stad met 55.000 voornamelijk Koerdische inwoners, aanvielen. Een wanhopige daad, want de Koerden groepeerden zich en kregen versterking uit de hele provincie, wat resulteerde in honderden dode en gewonde rebellen die in vrachtwagenladingen naar hun Turkse opdrachtgevers weerkeerden.

SNL wint terrein tegen rebellen

In belangrijke wijken in Homs, Aleppo, het zuiden van Daraa en op het platteland van Damascus maken soldaten van het Syrische nationale leger intussen belangrijke vooruitgang tegen de rebellen.

Malik Imran.

Reacties

Een gedachte over “Koerdische Veiligheidscomités geven rebellen 24 uren de tijd om Ras al-Ain te verlaten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: