Pers

PERSBERICHT: De Standaard moet haar informatie controleren


sturtewagen

Bart Sturtewagen.

PERSBERICHT: De Standaard moet haar informatie controleren

Mediawerkgroep Syrië

4 februari 2013

Als Mediawerkgroep Syrië vragen we aan de heer Bart Sturtewagen, hoofdredacteur van De Standaard, om zijn bronnen degelijk te controleren vooraleer uitlatingen te doen in De Zevende Dag van 3 februari 2013.

Geen betaalde krachten of leden

De Mediawerkgroep Syrië bestaat enkel uit vrijwilligers, zowel Syriërs als niet-Syriërs uit Vlaanderen en Nederland. Het zijn allen mensen met een gewone drukke baan of studies zoals ieder van ons. Wij hebben geen betaalde krachten of personeel dat voor ons werkt. Onze organisatie wordt door geen enkele overheid financieel gesteund om te berichten wat er in Syrië gaande is. Niemand kan ‘lid’ worden van of ‘betaald’ worden door de Mediawerkgroep Syrië.

Journaliste Evita Neefs laat in De Standaard van 1 februari 2013 zelfs uitschijnen dat men best een democratisch debat tussen voor- en tegenstanders van het bestuur in Syrië vervangt door een eenzijdige demonisering van Syrië en het Syrische volk. Mensen die opkomen voor hun eigen president zouden niet langer in de media aan bod mogen komen. Net alsof die sowieso al aan bod kwamen in de media de voorbije twee jaar.

Objectieve journalistiek?

Zijn dit de objectieve journalistiek en de democratische grondbeginselen waarvoor De Standaard staat? Dat mensen die opkomen voor hun vaderland en het verhaal vertellen zoals zij het dagelijks vernemen via familieleden in Syrië hun zeg niet meer mogen doen? Want dan zijn deze mensen opeens ‘gevaarlijk’ en moet men ze afschilderen als ‘trawanten van het regime’.

Ook al gaat het om mensen met een gewone dagelijkse job. Mensen die voor het eerst in twee jaar hun zeg doen in de media. Wat met de volledige demonisering van de president en het Syrische bestuur door politici en media geen evidente zaak is.

Het kan best zijn dat wat onze Mediawerkgroep Syrië schrijft niet past met wat lezers of adverteerders verwachten van De Standaard. Maar daarom moet men nog geen leugens verspreiden.

Propaganda

Als er iemand propaganda verspreidt, moeten we vaststellen dat het hier in de eerste plaats de massamedia zijn die zwegen over geweld door opposanten sinds het begin van de onrust in Syrië in maart 2011. Eveneens journalisten die het bestaan van terroristen, jihadisten en al-Qaidastrijders verzwegen en de aanwezigheid van buitenlandse huurlingen, gesteund door ondermeer Turkije, Qatar en Saudi-Arabië, ontkenden.

Terroristen – die al twee jaar moorden, mensen ontvoeren, aanslagen plegen en de infrastructuur vernielen – voorstellen als ‘vrijheidsstrijders’ is het hoogtepunt van journalistieke propaganda.

Syrische militaire bronnen spreken over 35.000 gedode soldaten van het Syrische nationale leger en 25.000 burgers, naaste grote aantallen rebellen. Wie doodde de soldaten van het Syrische nationale leger? Terroristen en niet Assad. Net zoals de meeste burgerdoden die vielen door sluipschutters en bendes, die wapens en geld kregen vanuit het buitenland om Syrië te destabiliseren.

Zwart-wit verhaal

In rebellengebied werden enkele weken geleden tientallen Syriërs ontvoerd, wiens lichamen vorige week in een rivier met 50 centimeter stilstaand water werden teruggevonden. De lichamen werden in een zone onder controle van rebellen gedumpt. Familieleden verklaarden dat rebellen als losgeld voor hun broers en zonen enorme bedragen vroegen die ze niet konden betalen. Nadien werden de lichamen van deze jonge mannen teruggevonden. Waarom wil men dan deze misdaad meteen linken aan het Syrische nationale leger, terwijl alle aanwijzingen in een heel andere richting wijzen? Omdat dit niet past in het plaatje van onze media en adverteerders, die liever een zwart-wit verhaal lezen over een ‘dictator die zijn volk afslacht’? En liever geen verhaal van de betrokkenheid van het Westen en de Golfstaten in het steunen van moslimextremisten aan de Europese grenzen?

Na twee jaar oorlog maken alle partijen zich schuldig aan oorlogsmisdaden. Het heeft geen enkel zin dit te ontkennen, maar ontken dan evenmin het gewelddadig karakter van de opstandelingen sinds maart 2011. En de duidelijke infiltratie door buitenlandse huurlingen en jihadisten in dit conflict. Propaganda is het ontkennen van de beginsituatie en het eenzijdig aan bod laten komen van enkel één partij; in dit geval de gewapende rebellen. Daarom is het ook noodzakelijk de versies van alle betrokken partijen weer te geven en die partijen die niet aan bod komen, laten wij spreken op onze nieuwsblog van de Mediawerkgroep Syrië.

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “PERSBERICHT: De Standaard moet haar informatie controleren

  1. De waarheid is altijd het eerste slachtoffer in een oorlog! Het valt op dat de meute journalisten “embedded” zijn en de officiële “geplande waarheid” verkondigen, die waarheid die past in het kraam van diegenen die Syrië kapot willen maken. Net zoals in de Golfoorlog, net zoals in de Vietnamoorlog.
    Chavez en Castro worden ook gedemoniseerd door diezelfde belangengroepen. Het verhaal van Timisoara (Roemenië) was ook gelogen, de couveuzekindjes in Koeweit die door Saddam zijn soldaten zouden zijn vermoord was ook een verzinsel, en ga zo maar door, te veel om op te noemen. De eerste taak van een journalist moet zijn de waarheid proberen te achterhalen, kritisch te staan tegenover zijn eigen bronnen, en vragen stellen bij het gebeuren. In een drama wat Syrië treft doen ze dat al lang niet meer, en dat is héél spijtig, ze zijn al lang gerecupereerd en gebrainwasht door de versie die nu eenmaal de geschiedenis moet halen. De “andere” waarheden passen niet in dat verhaal.

    Geplaatst door pat | 5 februari 2013, 00:52

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: