Pers

PERSBERICHT: Mediawerkgroep Syrië organiseert tweede conferentie over Syrië


Affiche NL

.

PERSBERICHT: Mediawerkgroep Syrië organiseert tweede conferentie over Syrië

Mediawerkgroep Syrië

21 februari 2013

Op zaterdag 9 maart 2013 van 13.30 tot 18 uur organiseren de Mediawerkgroep Syrië en het Comité contre l’ingérence en Syrie een tweede conferentie over Syrië. De conferentie gaat door in het Gemeenschapscentrum Heembeek-Mutsaard vzw in Neder-Over-Heembeek.

Na onze succesvolle en druk bijgewoonde eerste conferentie van 26 mei 2012 kozen wij opnieuw voor vijf top-sprekers die Syrië en het Midden-Oosten dagelijks volgen of die achter al deze gebeurtenissen de buitenlandse politiek van de zogenaamde ‘internationale gemeenschap’ kunnen schetsen.

Onze conferentie geeft individuen, journalisten en studenten een unieke kans om naast het overgekende verhaal van de traditionele media mensen te horen spreken die dagelijks contact hebben met familieleden in Syrië. Sprekers die het land en de internationale politiek door en door kennen en bondig, maar krachtig duidelijk maken welke belangen meespelen en waarover het precies gaat in de oorlog in Syrië. Met een interactief gedeelte voor het publiek om onder het toeziend oog van moderator en vertaler Paul Vanden Bavière, hoofdredacteur van Uitpers en gewezen redacteur buitenlandse berichtgeving bij De Standaard, hun vragen aan vijf unieke sprekers te stellen.

.

Sprekers op onze tweede conferentie:

Responsibility to protect (R2P): mythe of realiteit

Onze eerste gastspreker is Lode Vanoost. Hij begon als arbeider bij Sabena. In 1982 zette hij de stap naar de politiek. In de groene partij Agalev zag Lode een degelijk alternatief om aan progressieve politiek te doen. In 1995 werd hij verkozen tot lid van de Kamer en herverkozen in 1999. Na de roemloze nederlaag van 2003 stapte hij uit de politiek. Sindsdien is hij adviseur voor internationale instellingen in de Balkan, de Kaukasus (Armenië), Azië (Oost-Timor) en Afrika. In juli 2011 stopte hij na een zending naar Congo met werk in het buitenland. Ondertussen begon Vanoost met het leveren van bijdragen aan DeWereldMorgen.be en is hij er vast redactielid. Politiek ongebonden, maar meer dan ooit ‘geëngageerd’ ziet hij de internationale politiek vanuit het standpunt van de slachtoffers. Per definitie dus niet zoals de grote media die brengen. Hij gaat voor de analyse van de diepere oorzaken en wil ons op een begrijpbare manier de internationale politiek uitleggen van Washington, de NAVO, de EU, Israël en Iran.

Foto’s van Belgische jihadisten

Ali Ghandour is een Belgische Syriër uit Luik. Hij is de drijvende kracht achter talrijke manifestaties voor Syrië gedurende de afgelopen twee jaar in België. Met deze manifestaties en dagelijks contact met de media en mensen in Syrië wil hij tonen wat er werkelijk aan de hand is in zijn geboorteland. Hij is fel gekant tegen een buitenlandse interventie en de talrijke foutieve mediaberichtgeving, die de stabiliteit van Syrië op een helling zetten. Hij gaat het hebben over buitenlandse strijders die – ook vanuit België – naar Syrië trekken en daar een jihad uitvechten. Waarbij hij ook hun foto’s toont en verklaart hoe deze terroristen hun barbaarse daden financieren en welke schade zij berokkenen aan de infrastructuur in Syrië. Ali Ghandour verloor vijf van zijn neven op de meest gruwelijke manier bij de oorlog in Syrië. Het dorp van zijn familie werd bezet door rebellen en dieven.

Wat is er precies gaande in Syrië?

Cécilia Fany is auteur van twintig artikelen op Infosyrie zonder te spreken over tientallen artikelen waar ze aan mee schreef. Ze was lerares in Damascus en aan al-Baath Universiteit in Homs. Cecilia heeft een Frans diploma van doctoraat in vergelijkende literatuurwetenschappen. Ze is Frans-Syrische en woont in Marseille in Frankrijk. Fany werd geboren in Damascus, waar haar familie woont. Haar zuster verliet afgelopen augustus de stad Aleppo.

Het westers imperialisme

Raja Chemayel is al zes jaar de kritische stem tegen het westers imperialisme op zijn blog frustratedarabdiary.blogspot.com. In een typische stijl met vaak woordspelingen en soms in gedichtvorm schudt hij de publieke opinie wakker. Deze Libanees woont sinds 1975 in Amsterdam, waar hij aan de slag ging als ‘export manager’ voor verschillende Nederlandse firma’s. De afgelopen dertig jaar bezocht hij alle Arabische landen met uitzondering van Tunesië. Omdat zijn opinie niet erg in de markt lag van de zakenwereld, begon hij na zijn professionele carrière kritische opiniestukken te schrijven. Zonder stress en zonder beperkingen. We geven Raja Chemayel dan ook graag het woord.

.

Mediawerkgroep Syrië veroordeelt de aanslagen in Damascus

De Mediawerkgroep Syrië veroordeelt de terreuraanslagen in Damascus op 21 februari 2013 nabij het hoofdkwartier van de Baathpartij en de Russische ambassade en deze in de wijk Barzeh. Ook veroordelen we de aanvallen met mortiergranaten die in verschillende delen van Damascus terechtkwamen. Hierbij kwamen tientallen studenten en burgers om het leven.

Met de opeising van deze terreur door het Vrije Syrische Leger moet het duidelijk zijn dat deze zwaar bewapende rebellen nooit een gesprekspartner kunnen zijn om tot een oplossing te komen voor de oorlog in Syrië. Ze hebben opnieuw de weg van terreur laten zien in plaats van die van elke dialoog te verkiezen, zoals zij en andere rebellengroeperingen – zoals het al-Nusra front – dit al twee jaar doen.

Wij vragen onze politici dan ook om het Vrije Syrische Leger op de lijst van terreurbewegingen te plaatsen, hun terreur krachtdadig te veroordelen en een dialoog aan te gaan met de Syrische overheid en opposanten die deze terreur afzweren en veroordelen.

* Linken:

Conferentie Syrie 2012: documenten en rapporten

Conferentie Syrië – 9 maart 2013 – Brussel / Conférence Syrie – 9 mars 2013 – Bruxelles

Mediawerkgroep Syrië.
www.mwsyria.com
Reacties: info@mwsyria.com
Contact: +32  487 592 565

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: