Nieuws

3.000 ton wapens via Kroatië naar de rebellen


SIRIJA_558462S1

JUTARNJI LIST – 7 maart 2013 – In de voorbije vier maanden vervoerden 75 vliegtuigen 3.000 ton wapens naar de rebellen in Syrië. Zagreb werd het international centrum voor wapensmokkel aan Syrische rebellen.

Van november 2012 tot februari 2013 verlieten 75 vliegtuigen Pleso (de internationale luchthaven van Zagreb) om wapens te leveren aan Syrische rebellen, zo kwam de Kroatische krant Jutarnji List te weten via diplomatieke bronnen. Deze toestellen vervoerden wapens van Kroatië en andere Europese landen dankzij een systeem van de Verenigde Staten (VS).

De eerste twee tot drie leveringen gebeurden door Turkish Cargo (Turkish Airlines) en werden verder geleverd door Jordanian International Air Cargo. De leveringen begonnen maanden geleden na een overeenkomst tussen de Kroatische ambassadeur in de VS – Joško Paro – en Amerikaanse officiële instanties.

Recent werd door de New York Times onthuld dat het Joško Paro te doen was om verouderde wapens te verhandelen aan Syrische rebellen. Maar volgens geloofwaardige diplomatieke bronnen had het plan om de Syrische rebellen te bewapenen een veel bredere context.

Amerikaanse ambtenaren beraadslaagden met hun partners – Kroatië, Saudi-Arabië, Jordanië en Turkije – om de oppositie te bewapenen. De VS organiseerden het verzamelen van wapens, Saudi-Arabië betaalde ervoor en Jordanië en Turkije vervoerden de wapens dan naar Jordaans grensgebied met Syrië.

De rol van Kroatië was tweevoudig. Enerzijds wou Kroatië zich van de overbodige wapens – raketlanceerders M79 en RPG-22, handgranaatwerpers RBG-6 en M60 terugstootloze geweren – ontdoen en van hun opslagplaatsen verwijderen. Anderzijds stuurde Kroatië begin november 2012 een ongekende hoeveelheid wapens naar Syrië vanuit Zagreb Pleso met Turkse A310-toestellen. Evenwel in Pleso kwamen wapenleveringen uit verschillende Europese landen terecht, waaronder Groot-Brittannië, die dan met transporttoestellen van Jordanian International Cargo naar Jordanië overgebracht werden en vervolgens naar Syrië.

Je zou dus kunnen zeggen dat Pleso een internationale hub was voor het transport van wapens aan Syrische rebellen gedurende een paar maanden. De vliegtuigen voor het vervoer waren A310 en Ilyushin 76MF met naar schatting meer dan 75 vluchten met ongeveer 3.000 ton aan verschillende wapens en munitie. De levering van een grote hoeveelheid wapens aan rebellen in Syrië kan worden bevestigd door geposte beelden op YouTube waar rebellen stoefen met nieuwe soorten wapens in hun bezit. Volgens westerse media zijn deze wapens in Syrië aangekomen dankzij de organisatie van de Amerikanen en de Turken.

Al onze bronnen beweren dat de hele operatie van het vervoer van wapens uit Pleso een veiligheidsprobleem werd na vragen van Bosnië over het groot aantal vluchten door een Jordaanse bedrijf uit Zagreb. Volgens onze bronnen is het de vraag hoeveel wapens in de handen kwamen van het Vrije Syrische Leger (VSL), gesteund door het Westen, en hoeveel in de handen van verschillende militante jihadistische bewegingen, die geschat worden op enkele tientallen groeperingen die strijden tegen president Assad en krachten die gesteund worden door Iran en Hezbollah.

Volgens recent uitgebrachte opnamen op YouTube belandden sommige van de wapens, die beschouwd worden als komende uit de Kroatische militaire magazijnen, in de handen van de jihadistische beweging Ahram al-Sham. Dit werd bevestigd door hun woordvoerder, die zei dat ze wapens delen met het Vrije Syrische leger.

Volgens sommige rapporten kwamen de wapens, die via Zagreb Syrië bereikten, zelfs in de handen van de Yarmouk Martelarenbrigade, die 20 Filippijnse leden van de VN op de Golanhoogte twee dagen geleden ontvoerden. Het feit dat de wapens in de handen zouden kunnen vallen van leden van de rebellenbeweging, gesteund door Iran en Hezbollah, beangstigt westerse politici het meest en de meesten van hen beweren dat het EU-embargo op de invoer van wapens naar Syrië van kracht zal blijven. Het embargo werd ondersteund door Kroatië en formeel kan Kroatië niet breken met deze operatie, omdat de wapens aan Jordanië verkocht werden.

In dit verhaal heeft Kroatië zich getoond als een betrouwbare partner van de Verenigde Staten. Washington heeft een cruciale rol gespeeld in het proces van toetreding van Kroatië tot de NAVO en de Europese Unie. Bovendien is het Amerikaanse Ministerie van Defensie grotendeels voorzien van wapens en ondersteuning van het Kroatische leger in Afghanistan en biedt het gratis vervoer van onze troepen aan de ISAF-missie. Daarom is het duidelijk dat Kroatië als een trouwe bondgenoot positief gereageerd heeft op het Amerikaanse verzoek om deel te nemen aan de werking van de levering van wapens aan het Vrije Syrische Leger.

Bron: Juturnji List. (met linken naar video’s)

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Syrië: verwoest, maar niet verslagen (deel 1) | Mediawerkgroep Syrië - 6 mei 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: