Nieuws

Tientallen jongeren terug na desillusie in Syrië


media_xll_5644912

Rebel in Syrië. (Foto: AFP)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 14 maart 2013 – De meeste van de honderden jongeren uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië die voor de heilige oorlog naar Syrië trokken zijn intussen terug in West-Europa. Dit na teleurstelling dat ze niets konden uitvoeren in het door oorlog getroffen Syrië.

Propagandafilmpjes op internet

Deze moslimjongeren wilden rebellen in Syrië helpen door te vechten tegen het Syrische nationale leger (SNL). Ze trokken – vaak zonder medeweten van familieleden – naar Syrië en zochten extremistische moslimrebellen op na het zien van propagandafilmpjes op internet over de jihad in Syrië. Zoals eerder westerse jongeren naar Jemen en Tsjetsjenië trokken. Soms trokken ze er alleen op uit, soms met de hulp van andere extremistische moslimbroeders uit dezelfde moskee of na een oproep door de ‘Sharia4Syria’ salafistenvereniging.

Zonder enige wapentraining kon men met deze moslimjongeren echter niets aanvangen, noch bij het Vrije Syrische Leger (VSL) en noch bij de al-Qaida groepering al-Nusra Front. Vaak liepen deze jongeren dan ook maar doelloos rond in Syrië nabij de grenszone. En uiteindelijk namen ze het vliegtuig terug naar Europa.

Brian De Mulder

Eén van de jonge moslimstrijders die nog wel in Syrië rondloopt is Brian De Mulder (19 jaar) uit de regio Antwerpen. Hij werd geronseld door Sharia4Belgium zoals de meeste jongeren die vanuit België naar Syrië trokken.

Brian voetbalde tot zijn 14de bij Beerschot. Tot de club een paar jaar geleden de provinciale jeugdploegen stopzette en hij op zoek moest naar een andere club. Buurjongens – moslims – ontfermden zich over hem. ‘Vraag hulp aan Allah’, zeiden ze hem meermaals”, vertelt zijn moeder. Hij zou bliksemsnel veranderd zijn, aldus zijn zus. “Op minder dan een half jaar sprak hij Arabisch en leerde het lezen en schrijven. Hij bekeerde zich tot de islam en bad vijf keer per dag tot Allah. Zijn school verwaarloosde hij en hij trok op met die mannen van Sharia4Belgium. Die kwamen hem ’s ochtends thuis oppikken en brachten hem ’s avonds terug.”

Spaarcenten en reispas meegenomen

Begin 2013 zei Brian dat hij ‘klaar’ was. Hij wilde naar Syrië, om er zijn ‘broeders’ te helpen. Op de nacht van 22 op 23 januari 2013 is hij dan verdwenen. “Enkel zijn spaarcenten en reispas nam hij mee”, zegt zijn moeder. Ook heel wat jongeren waar hij mee optrok zijn sindsdien spoorloos. Politiediensten vermoeden dat er zo’n 70 jongeren vanuit België naar Syrië trokken. De meesten daarvan uit de kern en de aanhang van Sharia4Belgium. Deze komen nu druppelgewijs weer terug naar België nu ze zien dat ze niets kunnen uithalen in Syrië en hun aanbod als rebel daar wordt weggelachen omdat ze totaal geen militaire ervaring hebben of weten om te gaan met wapens.

Het is een teleurstelling die vele kandidaat-moslimrebellen overkomt bij hun tocht naar Syrië.

Wapenleveringen door Frankrijk en Groot-Brittannië

Frankrijk en Groot-Brittannië willen dat de Europese Unie (EU) vervroegd samenkomt over het wapenembargo tegen Syrië. Ze willen dat embargo opheffen. Is er op Europees niveau geen unanimiteit, dan zullen Parijs en Londen op eigen houtje beslissen om wapens te leveren aan de rebellen in Syrië. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius op de radio France Info gezegd.

Dinsdag had de premier David Cameron al laten verstaan dat Groot-Brittannië zich misschien van het huidige embargo zal distantiëren en openlijk wapens zal leveren aan de rebellen in syrië om te vechten tegen het bestuur van president Bashar al-Assad.

Wapenembargo

In principe buigt de EU zich eind mei over het wapenembargo tegen Syrië. Maar volgens Fabius willen Frankrijk en Groot-Brittannië dat die vergadering er vroeger komt. “We kunnen niet aanvaarden dat er momenteel een onevenwicht is met aan de ene kant Iran en Rusland die wapens leveren aan Assad en aan de andere kant rebellen die zich niet kunnen verdedigen”, aldus de ongeloofwaardige verklaring door Fabius. In zijn ogen is een opheffing van het wapenembargo een van de enige overblijvende middelen “om de situatie politiek te doen bewegen”. In de richting van de door de imperialistische machten gewenste kant, uiteraard.

Dit zonder rekening te houden met de wensen van het Syrische volk dat helemaal geen door het buitenland gesteunde rebellen wenst die hun land al twee jaar vernietigen en in chaos en oorlog onderdompelen.

Malik Imran.

 

Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: European foreign fighters in Syria - C L O S E R — C L O S E R - 18 maart 2013

  2. Pingback: SIRIA: LA TESTIMONIANZA DI SAMAAN DAOUD | L'angolo dei cittadini - 30 oktober 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: