Nieuws

Brian De Mulder: Vlaamse jihadist in Syrië


j5_001

De moeder en zus van Brian De Mulder. (Foto: VTM)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 21 maart 2013 – Al geruime tijd wisten journalisten dat buitenlandse huurlingen, al-Qaida en jihadisten actief waren in Syrië. Ze opereerden onder de koepelorganisaties van de rebellen: het Vrije Syrische Leger (VSL) en in het geval van buitenlandse jihadisten alsmaar meer in het al-Nusra Front, dat zijn ideologie vond bij al-Qaida in Irak. Evenwel werd het fenomeen van buitenlanders die samen met de rebellen vochten tegen het bestuur van de Syrische president Bashar al-Assad door de westerse media onder de mat geveegd.

Tot alsmaar meer Vlaamse en Nederlandse jongens verdwenen uit het straatbeeld. En ze nadien opdoken in videobeelden samen met vechtende rebellen in Syrië. Een problematiek waarvoor onze Mediawerkgroep Syrië al lang geleden waarschuwde, tijdens onze eerste conferentie in mei 2012 en voordien, maar toen werden de gevolgen van westerse jihadisten en al-Qaida in Syrië nog weggelachen.

Beelden op YouTube

De bekendste Vlaamse jihadist is de 19-jarige Antwerpenaar Brian De Mulder. Hij vecht in Syrië tegen het bestuur van president Bashar al-Assad en het Syrische nationale leger (SNL). De jongen gaf onlangs een teken van leven via beelden op YouTube. Dat is een webstek waar de gebruikers filmpjes kunnen publiceren en in ruil daarvoor de auteursrechten afstaan en aanvaarden dat men deze beelden overneemt.

Op de beelden is onder meer te zien hoe een groep mannen bij valavond aan het bidden is.

Sharia4Syria

Belgische moslimextremisten – een 70-tal – werden voornamelijk geronseld door Sharia4Belgium of ‘Sharia4Syria‘. Ook Brian De Mulder raakte onder de indruk van de propaganda van deze salafisten. In de YouTube-fragmenten – die de Nederlandse correspondent Harald Doornbos verspreidde – zijn jongeren met een zware Antwerpse en Nederlandse tongval te horen.

Brian De Mulder reisde begin januari samen met tientallen andere jongeren uit België en Nederland naar Syrië. “Hij heeft enkel van zijn jongste zusje afscheid genomen in het midden van de nacht. Brian zei toen tegen haar: ‘Mij zie je nooit meer terug’. Hij heeft zijn gsm en zijn sleutels op tafel gelegd. Dat was het laatste. Sindsdien hebben we geen nieuws meer.”

Heilige oorlog of jihad

De moeder van Brian De Mulder, Rosanna Rodriquez, kan het nog altijd niet geloven. Haar zoon had zich bekeerd tot de islam en wou sterven in een ‘heilige oorlog’.

“Hij droeg plots lange gewaden, bad vijf keer per dag en at alleen nog maar hallal vlees”, vertelt zijn zus Bruna.

535509_435871339821024_1438388920_n

Eind februari 2013 deden de ouders van Brian De Mulder onder meer een oproep via Facebook om meer te vernemen over hun verdwenen zoon. Hij was toen al zes weken vermist.

Twee jaar geleden was Brian nog een doodnormale jongen met een Vlaamse vader en een Braziliaanse moeder. Brian werd katholiek opgevoed. Maar stilaan begon Brian meer en meer op te trekken met vrienden die erg extremistische ideeën koesterden. De 19-jarige jongen radicaliseerde zo erg dat hij zijn eigen familie afviel. “Hij begon kritiek te hebben op alles wat we deden. De relatie tussen mij en mijn broer verslechterde”, verduidelijkt Brians zus.

Commentaar op internet

Het is de periode dat Brian De Mulder ook actief werd op internet. Zo reageert hij onder een YouTube filmpje met de naam ‘Sharia4Holland in Comedy Factory’:

“god heeft ons geschapen dus Hij weet wat het beste is voor ons, daarom dat hij een handleiding geeft aan de mensen.. soms komt er ook een technicus aan te pas, die legt de handleiding beter uit, om te begrijpen hoe je die moet volgen. dit zijn dan de profeten.. en die handleiding is de koran en vroeger was dat de bijbel en ervoor de thora en daarvoor het boek van david en daarvoor de rollen van mozes en daarvoor de rollen van abraham enzo. bv.: als je een tv of een kast of weet ik veel wat koopt krijg je er een handleiding bij, die zegt hoe en wat je moet doen om je tv of kast te laten werken of in elkaar te steken. Het is logisch dat je die handleiding volgt want de maker heeft meer kennis van zijn ontwerp dan de koper. hij heeft gemaakt.. dus als je die handleiding niet volgt loop je het risico om dingen stuk te maken of verkeerd te monteren.. dat is net hetzelfde als met de mens..”

“Jij bestaat niet”

Een van de stopzinnetjes was “Jij bestaat niet” als hij de commentaar niet kon aanvaarden van iemand anders op internet. Blijkbaar was De Mulder vier maanden gelden al bezig met het bestuderen van de sharia. Dat zijn soms extreme, persoonlijke interpretaties van richtlijnen door geleerden van de het heilige boek Koran:

“beste man, ik denk dat jij de koran erbij moet nemen want hand afkappen staat onder de shariah, niet democratie! plus Allah swt zegt in de qor’aan surah al ma’idah aya 44 op het laatste: en wie niet oordeelt met wat Allah heeft neergezonden, zij zijn de ongelovigen! zij regeren met zelfgemaakte wetten, mensgemaakte wetten, astaghferAllah,zij hebben een naam van Allah op hun genomen, nl Al Hakam: de wetgever..”

en

“vrouw slaan?haram: is de shariah krijgt een man die zijn vrouw slaagt 80 zweepslagen. jezelf opblazen?als er bv een kufarbasis is en je bent aan het strijden tegen hun en je hebt geen andere mogelijkheid om binnen te geraken is het toegelaten met de goedkeuring van de amir en de persoon in kwestie zelf.al je onschuldige moslimbroeders die in de gevangenis zitten? haram; je zegt het zelf: onschuldig en al waren ze schuldig haram. in de shariah zijn er geen gevangenissen”

Honderden Europese jihadisten

Volgens Eurojust, het agentschap dat zorgt voor juridische samenwerking tussen Europese lidstaten zijn er sinds het begin van het conflict in Syrië, nu twee jaar geleden, al honderden Europese jongeren naar Syrië getrokken. Jongeren met een westerse achtergrond die meevechten tegen het bewind en aan de zijde van radicale salafistische splintergroeperingen.

Eurojust vreest dat de jongeren als terroristen zullen terugkeren uit de oorlog. Als ze al terugkeren.

.

Het verhaal van de Zweedse jihadist Abu Kamal.

.

Terugkomen?

“Kunnen zijn nog terugkomen? Wie zegt niet dat Brian op een bepaald moment tot inkeer is gekomen. Dat hij denkt. Ik zit hier in een hel, ik wil terug naar mijn mama. 19 jaar. Dat is een kind he! En hoe kan hij terugkomen?”, aldus zijn moeder.

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: