Nieuws

Ook jonge bekeerlingen onder Nederlandse en Belgische jihadisten


idlib_city_commander_tracey

Suqur al-Sham brigadecommandant Ayachi Abdel Rahman geeft orders aan zijn rebellen in Idlib. Ayachi Abdel Rahman is de zoon van een beruchte Brusselse sjeik. (Foto: Trecey Shelton)

NOS – 22 maart 2013 – Ook een aantal Nederlandse jongens die recent zijn bekeerd tot de islam vechten mee in Syrië. Onder hen is de 20-jarige Jordi uit Delft. Hij heeft een briefje achtergelaten voor zijn familie, bevestigen familieleden tegen de NOS.

Een bekeerling van Surinaamse afkomst, ook uit Delft, zou ook in Syrië zitten. Vanuit Turkije vertelde hij zijn ouders dat hij in Syrië ging helpen.

De twee maken deel uit van een groep van ruim twintig jongens uit Delft en omgeving die twee weken geleden naar Syrië is gereisd. Twee jongens uit de groep zijn bij gevechten omgekomen, melden verschillende bronnen.

Getraind

Vorige week verhoogde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het dreigingsniveau vanwege het sterk toegenomen aantal jonge moslims uit Nederland dat meevecht in Syrië. Het aantal jihad-reizigers wordt geschat op meer dan honderd.

Volgens de NCTV vormen de jongeren een bedreiging bij terugkeer in Nederland omdat ze zijn getraind in het omgaan met wapens, zijn geïndoctrineerd en vaak ook getraumatiseerd. Enkele Syrië-gangers zijn inmiddels terug in Nederland.

Bron: NOS.

.

img_7920

Abdul Rakman en Ayachi Abdel Rahman bereiden een aanval op de stad Idlib voor. (Foto: Tracey Shelton)

.

Wie zijn de Nederlandse en Belgische jihadisten?

moujahideen

EENVANDAAG – 20 maart 2013 – Wie zijn de jihadstrijders die momenteel actief zijn in Syrie? Vorige week meldde het NCTV dat  in de afgelopen maanden zo’n honderd Nederlandse moslims richting Syrië zijn vertrokken om daar als jihadstrijder te vechten tegen het regime van president Assad. Vanuit heel Europa zou het gaan om een kleine duizend jihadstrijders.

Mourad Massali

Af en toe druppelt een enkele naam van een van deze strijders door. Zoals de Delftse Mourad Massali, waarvan gisteren bekend werd dat hij is omgekomen in Syrië. Zijn broer is nog steeds actief als jihadstrijder.

Khalid K.

In september bleek een in Almere woonachtige man, Khalid K., actief te zijn in Syrië. Hij was eerder in Nederland gearresteerd wegens betrokkenheid bij terrorisme, maar werd wegens gebrek aan bewijs na twee weken vrijgelaten. Later dook onderstaande foto van Khalid als jihadstrijder in Syrië op.

Rotterdamse terreurverdachten

Eind november werden in Rotterdam 3 terreurverdachten opgepakt in Rotterdam . Hierbij werden verschillende wapens aangetroffen. Het drietal was van plan om via Brussel naar Turkije te reizen, om van door te reizen naar Syrië.

België

Ook vanuit België vertrokken ten minste enkele tientallen jihadstrijders. Dankzij hun Facebookpagina’s kregen zij een gezicht.

Raphaël Gendron

Neem bijvoorbeeld AbduRaouf Abu Marwa Gendron, ook bekend als Raphaël Gendron. Geboren in Parijs, maar opgegroeid in Brussel, is nu actief in Idlib. Gendron heeft in Italië al een celstraf wegens lidmaatschap van een terreurorganisatie achter de rug.

Gendron is in België meerdere malen opgepakt wegens het rekruteren van strijders voor de jihad, onder andere via Facebook.

408890_170216759797377_2091865157_n

Raphaël Gendron (rechts) na het vrijdaggebed.

Soufiani

Minder bekend is ‘Soufiani’, op Facebook bekend als Sfn Moujahideen, eveneens afkomstig uit Brussel. Op Facebook verschenen in februari foto’s van Soufiani in Syrië.

Ayachi Abdel Rahman

Nog altijd actief op Twitter en Facebook, én aan het front in Syrië is Ayachi Abdel Rahman, zoon van een beruchte Brusselse sjeik. Yayachi is door een Belgische rechtbank bij verstek tot 8 jaar cel veroordeeld wegens terroristische activiteiten. Abdel Rahman wist eerder uit een Belgische gevangenis te ontsnappen.

Ook van hem doken foto’s op. Rechts Ayachi Abdel Rahman:

Brian De Mulder

Een apart geval is Brian De Mulder, een bekeerling tot de islam die nu als Abu Qasem Brazili door het leven gaat. De Mulder was tot een week voor hij naar Syrië vertrok actief op Facebook en Youtube.

Brian voetbalde tot zijn veertiende bij de Belgische club Beerschot en kwam in aanraking met islamitische buurjongens. Daarna zou hij snel zijn veranderd. Hij is afgelopen 23 januari richting Syrië vertrokken. De Mulder zou volgens de Belgische krant De Morgen in onderstaande video te zien zijn.

>

Filmpje (met dank aan Harald Doornbos) hier:

.

.

Haian Masmoum

De Duitse jihadstrijder Haian Masmoum is al langer actief in Syrië. Hij verloor zijn benen in de strijd, wat hem er niet van weerhoudt de strijd voort te zetten. In onderstaand filmpje roept hij vanuit zijn rolstoel op tot jihad in Syrië.

.

.

Bekijk ook het item dat EenVandaag maakte over dit onderwerp:

Tweede jihad-dode

21 maart 2013: vandaag is in Syrië weer een dodelijk slachtoffer gevallen. Het gaat om de 20-jarige Sofian, afkomstig uit Delft.

VIDEO: Nederlandse jihadisten in Syrië.

.

Bron: EenVandaag.

.

Westerse strijders in Syrië: wat beweegt hen? – VIDEO

Belgische ex-moslim Peter Velle doet zijn verhaal

EENVANDAAG – 22 maart 2013 – De twintigjarige Sofian zou de tweede Nederlander zijn die deze week is omgekomen in de burgeroorlog in Syrië. De afgelopen maanden zijn ongeveer honderd Nederlandse moslims en even veel Vlamingen richting Syrië getrokken om de wapens op te nemen tegen het Assad-regime. EenVandaag spreekt met de Belgische ex-moslim Peter Velle. Hij legt uit hoe hij werd gebrainwashed door radicale moslims in Antwerpen.

Peter, nu voorzitter van het Vlaamse Comite van ex-moslims, stond op het punt af te reizen voor de heilige strijd, maar zag er op het laatste moment vanaf. Er duiken nu meer en meer verhalen op van jongeren die zich laten overhalen, zoals het verhaal van de Vlaming Jejoen Bontinck, die naar huis wil, maar niet kan.

18-jarige-bekeerling-in-syrie-wil-naar-huis-id4265496-620x400

Jejoen Bontinck stond tot zijn 18 jaar onder toezicht van de jeugdrechter. “Op 29 januari was hij jarig. Op 22 februari vertrok hij met zijn moslimbroeders zogezegd op vakantie. Onder valse voorwendsel werd hij naar Caïro gelokt om de islam te bestuderen. Maar hij kwam terecht in een opleidingskamp”, vertelt vader Dimitri. “De instructeurs waren Engelsen, Fransen en Amerikanen, de wapens Belgisch. Hij kon dat niet aan en wilde naar huis. Maar zijn paspoort, gsm, camera en kledij waren hem afgenomen. De organisatie heeft hem duidelijk gemaakt dat er geen enkele reden is om niet mee te strijden. Ze houden hem daar vast tegen zijn wil.

(Lees: 18-jarige Antwerpse bekeerling strijdt in Syrië, ouders radeloos)

Hoe kan het dat je opgroeit in het rijke westen, maar wordt gebrainwashed door mede-moslims en overgehaald mee te doen aan een jihad-strijd tegen een regime in een land ver weg?

De Nederlandse jihadstrijder Mourad M. uit Delft, die in Syrië omkwam, is mogelijk door persoonlijke problemen in het radicale circuit gekomen. Een paar jaar geleden overleed zijn vader, waarna hij van school is gegaan. Leerlingen die hem daarna zagen, stellen dat hij daarna radicaliseerde.

EenVandaag-redacteur Johan Boef blogde eerder:

Vorige week meldde het NCTV dat  in de afgelopen maanden zo’n honderd Nederlandse moslims richting Syrië zijn vertrokken om daar als jihadstrijder te vechten tegen het regime van president Assad. Vanuit heel Europa zou het gaan om een kleine duizend jihadstrijders.

Bron: EenVandaag.

.

Opstelten onderzoekt mogelijkheid paspoort afnemen – VIDEO

EENVANDAAG – 22 maart 2013 – Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) onderzoekt of het mogelijk is het paspoort af te nemen van Nederlandse jongeren die van plan zijn te gaan vechten in Syrië.

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil dat Nederlandse Jihad-strijders hun paspoort wordt afgenomen. Regeringspartijen VVD en PvdA bepleiten dat vanavond in het actualiteitenprogramma EenVandaag. De partijen denken dat van deze maatregel een sterke preventieve werking zal uitgaan.

De VVD wil nog een stapje verder gaan dan de PvdA: zij wil ook dat van  Syrie-gangers de Nederlandse nationaliteit wordt afgenomen. VVD-er Ard Van der Steur: “zo voorkom je dat zo iemand niet eens KAN terugkeren in de Nederlandse samenleving”.

De twee regeringspartijen willen verder dat Nederlandse Jihad-strijders bij terugkeer door Justitie worden vervolgd. VVD-er Ard van der Steur: “Je moet goed kijken of iemand niet vervolgd moet worden voor misdaden die daar in zo’n oorlog gepleegd zijn”.

Volgens de AIVD, de Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, vechten in Syrie circa 100 Nederlanders. De VVD is bezorgd dat deze jongens “volledig geradicaliseerd” terugkeren. De PvdA spreekt van “bommetjes in de samenleving”.

De PvdA wil als extra maatregel alle banktegoeden bevriezen van deze strijders. PvdA-woordvoerder Jeroen Recourt: “We moeten jongens met zulke plannen het zo moeilijk mogelijk maken”.

Bron: EenVandaag.

Reacties

9 gedachtes over “Ook jonge bekeerlingen onder Nederlandse en Belgische jihadisten

 1. Hoe zit het eigenlijk met de Shia’ Moslims in Europa? Rekruteren zij ook bekeerlingen om in Syrie te gaan vechten, VOOR Assad ? Je hoort er niets van maar het zou me verbazen als het niet gebeurt.

  Geplaatst door guy meynen | 25 maart 2013, 22:29
  • Dat is inderdaad een zeer goede vraag. Ik krijg ook zin om aan de kant van Assad te vechten.

   Geplaatst door oogenhand | 1 april 2013, 18:50
   • Vermoedelijk gaan de Shia’Moslims in hun rekruteren efficienter en discreter te werk. Andere mogelijkheid is dat in Iran een heleboel vrijwillige (?) strijders administratief tot Syriers worden omgebouwd en dan de grens overgestuurd.
    Ongeveer zoals de Chinezen deden in Korea vanaf november 1950.

    Geplaatst door guy meynen | 6 april 2013, 22:52
   • Zouden ze expertise in Tsjetsjeens en Albanees kunnen gebruiken, 7una qeeta kha’i?

    Geplaatst door oogenhand | 7 april 2013, 07:55
 2. Reblogged this on oogenhand and commented:
  Wederom, ruzie tussen Moslims onderling.

  Geplaatst door oogenhand | 1 april 2013, 18:50
 3. 6 weken na mijn eerste opmerking over Shia Moslims die in Syrie gaan vechten hoor je er nog steeds niets over. Behalve dan van de Libanese Hezbollah-militie die plannen zou hebben om zich in de strijd te gooien.

  Geplaatst door guy meynen | 7 mei 2013, 22:29
 4. vergeet niet dat niet alle jihadisten vechten maar dat er ook heel veel heen gaan voor de hulpvelening die zéér drngend nodig is daar!!

  Geplaatst door sherena | 15 mei 2013, 16:22

Trackbacks/Pingbacks

 1. Pingback: Iraanse nieuwswebsite: Zes ‘militanten uit Suriname’ gedood in Syrië | Obsession Magazine - 15 juni 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: