Nieuws

Chronologie van jihadisten in Syrië


syrischeoppositie2-568x377

Een groeiend aantal ‘buitenlandse elementen’, waaronder jihadisten, mengt zich in de gewelddadige strijd in Syrië. Dat concludeerde een onafhankelijk VN-panel reeds op 17 september 2012.

Minister Milquet richt speciaal jihadisme committee op

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 24 maart 2013 – De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet heeft een speciaal committee, bestaande uit een aantal experts rond jihadisme, opgericht.

Die groep met deskundigen gaat werken rond de problematiek van Belgische jongeren die in Syrië strijden tegen het Syrische Arabische Leger. Het speciaal committee komt maandag voor de middag bijeen en bestaat onder meer uit vertegenwoordigers van het overkoepelende antiterreurorgaan OCAD, de staatsveiligheid, het federaal parket, het crisiscentrum en de politie.

Dat er westerse jihadisten in Syrië actief waren maakte de Mediawerkgroep Syrië al snel na haar oprichting en bij de eerste conferentie over Syrië bekend. Dit bleek blijkbaar onvoldoende voor Belgische politici en gerechtelijke instanties om pro-actief actie te ondernemen tegen potentiële jihadisten. In elk geval konden tientallen jihadisten aan de mazen van het net van de staatsveiligheid ontsnappen.

De salafistenvereniging Sharia4Belgium zond het merendeel van Belgische jihadisten naar Syrië.

Het speciaal committee moet onder meer nagaan hoe kan worden vermeden dat nog meer jongeren naar Syrië vertrekken, de toestand opvolgen en onderzoeken hoe adolescenten terug naar België gehaald kunnen worden, zo verklaarde minister Milquet op de openbare omroep VRT.

Malik Imran.

.

VIDEO 1

VIDEO 2

.

Chronologie van jihadisten in Syrië

8 september 2011: De Mediawerkgroep Syrië wordt opgericht.

De Mediawerkgroep Syrië bestaat uit vrijwilligers uit Vlaanderen en Nederland; zowel Syriërs als niet-Syriërs die tekortkomingen in de media aankaarten. We komen op voor het zelfbeschikkingsrecht van het Syrische volk en het respecteren van de Syrische soevereiniteit volgens het internationaal recht. Wij kanten ons tegen elke buitenlandse inmenging in de interne zaken van Syrië en steunen het democratische en politieke hervormingsproces van de Syrische regering. Wij wensen het behoud van Syrië als een multiculturele seculiere samenleving volgens de wil van het Syrische volk en veroordelen elke vorm van geweld en terrorisme.

10 september 2011: Ook in Algerije willen zionisten en het westers imperialisme de boel op stelten zetten om een machtswissel te bekomen zoals in Libië en Irak. – Bernard-Henri Levy en jihadisten werken aan het vernietigen van de Algerijnse natie.

19 september 2011: Krachten van buitenaf proberen Syrië te destabiliseren door de financiering en het ondersteunen van een gewapende opstand die niet de meerderheid van de Syrische samenleving vertegenwoordigt, zegt Michel Chossudovsky van het Centrum voor Onderzoek van Globalisering in Canada. – Chossudovsky: “NAVO werft Jihadisten voor Syrië” (VIDEO)

.

.

13 december 2011: “VS trainen Syrische rebellen in Turkije”. – Ex-werkneemster Sibel Edmonds van het Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI) heeft gezegd dat Amerikaanse en NAVO-troepen Syrische rebellen opleiden in het zuidoosten van de Turkse stad Hakkari.

Sibel Edmonds zei ook dat ze informatie ontvangen heeft van Turkse en Amerikaanse bronnen die aangeven dat opleiding van de Syrische oppositie, geleid door de overgelopen Syrische kolonel Riad al-Assad, startte in mei, zo heeft het Turkse dagblad Milliyet gemeld.

5 maart 2012: James Corbett: Geld, wapens en jihadisten geven brandstof aan de oorlog in Syrië (VIDEO). Het Syrische leger heeft opnieuw controle over het district Baba Amr in de stad Homs, waar zich het commandocentrum van de gewapende oppositie bevond. Journalist James Corbett wijst er echter op dat niet ontwikkelingen in Syrië, maar deze op internationaal niveau de toekomst van het land zullen bepalen.

.

.

30 maart 2012: Belangrijk drieluik uit Spiegel Online International dat we nadien vertalen op onze blog van de Mediawerkgroep Syrië. – Jihadisten verklaren de Heilige Oorlog tegen Assad (deel 1)Jihadisten verklaren de Heilige Oorlog tegen Assad (deel 2)Jihadisten verklaren de Heilige Oorlog tegen Assad (deel 3).

1 april 2012: Turkije en Saudi-Arabië willen Syrische rebellen officieel bewapenen (VIDEO)

.

Militaire luchtbrug tussen Qatar en Turkije levert wapens aan Syrische rebellen.

.

16 mei 2012: Alsmaar meer wordt melding gemaakt van grote groepen jihadisten uit Libië en Tunesië in Syrië –  Syrie: Un djihadiste libyen et deux Tunisiens passent aux aveux.

26 mei 2012: Conferentie Syrie 2012: documenten en rapporten. Priester Daniël Maes: “Er zijn drie grote oppositiegroepen met onderling radicaal verschillende eisen. De eerste twee willen democratische hervormingen, de derde groep wil een jihad.” (…)

“De derde groep is de CNS (Conseil National Syrien). Zij is de radicale buitenlandse oppositiegroep, gedomineerd door de moslimbroeders (vanuit Berlijn, Londen, Brussel en Washington). Deze religieuze extremisten verwijten Syrië niet dat het dictatoriaal zou zijn, maar dat het seculier is en dus ontrouw aan de islam. Zij wijzen iedere democratische hervorming af en roepen op tot een heilige oorlog, een jihad. Zij hebben de uitdrukkelijke steun van Saudi-Arabië, Qatar, Jordanië, Libanese milities, Turkije, Amerika, Israël, Frankrijk en Engeland. Voor de buitenwereld gelden zij nu dikwijls (geheel ten onrechte) als de wettige vertegenwoordigers van het land. In werkelijkheid zijn ze een schande voor het Syrische volk.”

“Burhan Ghaloun uit Homs, advocaat en socioloog, die nu in Frankrijk verblijft, is de president van deze Nationale Syrische Raad en uitgever van Al-Mushkat (de lantaarn), gefinancierd door het centrum voor mensenrechten in Caïro, dat zelf gefinancierd wordt door de Amerikaanse regering. Hij weigert iedere dialoog met de regering en heeft gevraagd voor een buitenlandse tussenkomst in Syrië.”

27 juli 2012: Jeroen Oerlemans: “Buitenlandse strijders en jihadisten in Syrië”.

5 augustus 2012: Syriërs betrokken bij de gewapende strijd zeggen dat deze steeds radicaler wordt, zo schrijft de New York Times op 30 juli 2012. Zowel moslim jihadisten van eigen bodem als strijders van al-Qaida verkrijgen een prominentere rol in het verzet. – Jihadisten spelen grotere rol in Syrië.

28 augustus 2012: Syrische nationale leger doodt rebellen uit Irak, Turkije, Libië, Egypte en Tunesië.

17 september 2012: Een groeiend aantal ‘buitenlandse elementen’, waaronder jihadisten, mengt zich in de gewelddadige strijd in Syrië. Dat concludeert een onafhankelijk VN-panel. De Syrische oppositie wordt volgens het panel daardoor steeds radicaler.

5 oktober 2012: Amerikaans-Saudische overeenkomst: 5.000 Jemenitische al-Qaida jihadisten naar Syrië.

17 oktober 2012: Volgens de New York Times heeft ook de Amerikaanse geheime dienst toegegeven dat het grootste deel van de wapens, die door de Verenigde Staten van Amerika (VSA) aan Qatar en Saudi-Arabië geleverd wordt, in de handen van al-Qaida en jihadisten terecht komt. Wapens in de handen van al-Qaida en jihadisten.

21 oktober 2012: Onderzoeksjournalist Willy Van Damme windt er geen doekjes om. – CIA steunt jihad.

31 oktober 2012: Chinese moslims vechten in Syrië volgens China. – Chinese moslims uit Xinjiang, in het noordwesten van China, strijden in Syrië tegen de regering van Bashar al-Assad samen met al-Qaida en andere extremistische groepen, meldde op 29 oktober 2012 het Chinese officiële dagblad Global Times.

9 november 2012: De Britse regering van Eerste minister David Cameron geeft nu openlijk toe dat ze praat met rebellen in Syrië als volwaardige gesprekspartners. Met terroristen dus, verantwoordelijk voor bloedbaden zoals al-Houla, etnische zuiveringen en dagelijkse bomaanslagen in Damascus. – Turkije wil Patriots installeren en Britten communiceren met rebellenleiders.

14 november 2012: Buurland Jordanië ziet het gevaar in van de salafisten. Meermaals in het verleden had Jordanië te maken met bomaanslagen op hotels en verijdelde bomaanslagen van radicale moslims. Koning Abdullah II spreekt zelfs over ‘de Syrische taliban’ – Jordanië: dode salafisten zijn helden, levende jihadisten worden vastgezet.

10 december 2012: Saudi-Arabië stuurt 1.334 gevaarlijkste criminelen als jihadisten naar Syrië.

22 december 2012: ‘Spaanse’ jihadisten en Ierse rebellen in Syrië.

7 februari 2013: AIVD waarschuwt voor jihadgangers.Tientallen moslimjongeren uit Nederland vechten in Syrië aan de kant van radicale terreurorganisaties mee in de strijd tegen president Assad. Rob Bertholee, hoofd van de geheime dienst AIVD, maakt zich grote zorgen. De jongeren sluiten zich aan bij onder meer de terroristische organisatie Jabath al-Nusra.

25 februari 2013: Mohyeldeen Mohammad: een Noorse rebellenleider in Syrië (VIDEO).

27 februari 2013: Amerikanen staan rebellen in Syrië bij (VIDEO).

28 februari 2013: Even lijkt er wat positief nieuws te zijn. “Buitenlandse jihadisten verlaten Idlib voor Mali”.

6 maart 2013: Afsin Ellian: Weerzinwekkende dodenlijst van jihadisten wijst op grotere dreiging.

7 maart 2013: In de voorbije vier maanden vervoerden 75 vliegtuigen 3.000 ton wapens naar de rebellen in Syrië. Zagreb werd het international centrum voor wapensmokkel aan Syrische rebellen. – 3.000 ton wapens via Kroatië naar de rebellen.

9 maart 2013: Conferentie Syrie 2013: documenten en rapporten. De Belgische Syriër uit Luik, Ali Ghandour, heeft het over buitenlandse strijders die – ook vanuit België – naar Syrië trekken en daar een jihad uitvechten. Waarbij hij ook hun foto’s toont en verklaart hoe deze terroristen hun barbaarse daden financieren en welke schade zij berokkenen aan de infrastructuur in Syrië. Ali Ghandour verloor vijf van zijn neven op de meest gruwelijke manier bij de oorlog in Syrië. Het dorp van zijn familie werd bezet door rebellen en dieven.

proces-tegen-sharia4belgium-naar-de-prullenmand-id2749986-1000x800-n

Wie in ieder geval níet vecht in Syrië, is Fouad Belkacem (links), de veroordeelde voorman van Sharia4Belgium. Hij is vorige maand uit de gevangenis vrijgelaten en zit thuis met een enkelband.

11 maart 2013: Sharia4Belgium stuurt rebellen naar Syrië.

12 maart 2013: Brussels parlementslid steunt openlijk rebellen in Syrië.

17 maart 2013: Opleiding door Turkse regering van Libische, Egyptische en Jemenitische terroristen. / Video opgedoken met Nederlandse strijders in Syrië.

20 maart 2013: Twaalfjarige Libische rebel en Nederlandse jihadist gedood in Syrië. / Het gevaar van ‘Sharia4Syria’ – Vlaamse strijders in Syrië, een veeg teken.

21 maart 2013: Tweede jihadist uit Delft omgekomen in Syrië. Na Mourad Massali ook Sofian Elfassi. en dan heb je ook nog Brian De Mulder: Vlaamse jihadist in Syrië.

22 maart 2013: Er blijken ook jonge bekeerlingen onder Nederlandse en Belgische jihadisten.

23 maart 2013: Jonge Belg aan Syrisch front kan niet terugkeren (VIDEO).

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: