Nieuws

Er was geen ‘spontane vreedzame revolutie’ in Syrië (VIDEO)


.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 24 maart 2013 – In een reportage maakte de Syrische zender Sama TV duidelijk dat de onrust in Syrië niet ontstond door een ‘spontane vreedzame revolutie’ in het Arabische land. Sama TV werd door de Europese Unie en de Arabische Liga verboden, omdat hun ‘vrijheid van pers en mening’ zich nu eenmaal beperkt tot de zaken die zij willen horen.

Provocatie tegen de veiligheidsdienst

Het eerste protest in Syrië vond plaats in de provincie Daraa volgens webstekken van de oppositie. Burgers bekogelden met stenen brandweerwagens, wat door de veiligheidsdienst als een provocatie gezien werd. Tijdens de eerste week van de gebeurtenissen in Syrië toonden nieuwszenders dit soort van protesten, terwijl andere protesten de aandacht van de media niet kregen.

Aanval op het gerechtsgebouw

Het ging meestal niet om vreedzame bijeenkomsten zoals de aanval op het gerechtsgebouw in Daraa. Auto’s van politieagenten en de oproerpolitie werden aangevallen. Bij het begin van de gebeurtenissen wilden niet alle betogers dat men zich zou inlaten met vernielingen en het provoceren van de autoriteiten. Er waren mensen bij die wilden dat alles vreedzaam verliep.

Een jonge twintiger was geschrokken door wat hij zag. Hij aanvaardde niet dat men het gerechtsgebouw in Daraa in brand stak en riep luid: “Houdt het vreedzaam, jongens!” Iemand riep sarcastisch: “Is dit vreedzaam?”

Brandstichting door nieuwszender voorspeld

Het verhaal van het in brand steken van het gerechtsgebouw in Daraa is goed gekend bij de omwonenden. Niet enkel de opstijgende rook vertelde de inwoners wat er gaande was. De brandstichting was het eerste incident dat een Arabisch nieuwsstation voorspelde een uur voordat het zich zou afspelen. Twee dagen na de brandstichting van het gerechtsgebouw en vier dagen sinds het eerste protest aanvatte, werd een video verspreid via het internet als bewijs dat veiligheidsagenten de buurt bestormden en in het wilde weg burgers doodden.

Het waren trillende beelden en het enig duidelijke was het geluid van geweerschoten en de stem van de cameraman. De media maakten hiervan echter het ‘overtuigende bewijs’ om de veiligheidsagenten te veroordelen.

Wapens en geld in de Omari moskee

72440_10151545890910797_2117448147_n

Geld en wapens werden gevonden in de Omari moskee.

De volgende dag kondigden de Syrische media een operatie door de Syrische veiligheidsdienst aan. Daarbij vonden ze kratten met wapens en een hoeveelheid geld in de Omari moskee in Daraa. De meeste media weerlegden de officiële verklaringen, omdat er een rechtvaardiging moest zijn om Daraa te bestormen.

Via de sociale media verspreidden zich verhalen en legendes over een groot aantal Syriërs, die tijdens protesten werden gedood door kogels van de Syrische veiligheidsdienst. De echte feiten kwamen veel moeilijker bij de publieke opinie.

Moord om veiligheidsagenten te beschuldigen

Een bendelid vertelde op Sama TV: “Er was een begrafenis in de regio van Sayyeda Zainab op het platteland van Damascus. We namen deel aan deze uitvaartplechtigheid. Er was een kerel, genaamd Muhammad al-Shadeed, waarvan Khaled Shadeen me vertelde dat hij samenwerkte met de veiligheidsdienst. Khaled Shadeen bracht me een 9 mm geweer, genaamd ‘9 ster’. Na de uitvaartplechtigheid vond een schietpartij plaats. We schoten in het rond en ik schoot Muhammad al-Shadeed, die voor me stond, dood. Het slachtoffer stond vier meter van mij vandaan en ik beschoot hem vanachter een Hyundai auto. De vierde kogel die ik afvuurde raakte hem in het hoofd. Khaled Shadeen was aan het filmen en zond de beelden naar Al Jazeera, Al Arabiya en Orient TV en vertelde dat Muhammad al-Shadeed door veiligheidsagenten werd gedood.”

Moskee van blinde sheik

Ongeveer een jaar na het begin van de gebeurtenissen – toen het niet meer nuttig was om bepaalde geheimen te verbergen – sprak de Saudische intellectueel Dr. Anwar Majid al-Ishqi, hoofd van het Strategisch en Wettig Studiecentrum Midden-Oosten, over een persoonlijke gebeurtenis. Hij was ooggetuige hoe wapens één jaar voordien in de Omari moskee in Daraa verzameld werden.

Laat me jullie enkele feiten vertellen. Vooreerst kwam er een jongen uit Daraa naar mij in het Studiecentrum. Zijn vingers waren afgesneden en er waren verwondingen van kogels in zijn zijde. De jongen en zijn vrienden vroegen wapens en verzamelden deze op dat ogenblik in de Omari moskee. Het was de moskee van een blinde geestelijke.”

Veldhospitaal

Hij bedoelde de ‘blinde geestelijke’ Sheikh Ahmad Sayasnah, de imam van de moskee, waarvan bepaalde oppositiekanalen later het verhaal bevestigden van wapens in de moskee. Vier dagen na het eerste protest werden kratten met wapens en munitie en een grote hoeveelheid aan geld, naast een veldhospitaal, aangetroffen in de Omari moskee. Men had minstens één maand nodig om dit alles te verzamelen en te installeren. Zodoende: wat was er het eerst? De demonstraties of een moskee omvormen tot een militaire basis? Als het militaire werk eerst werd verricht, is het noodzakelijk twee jaar na het begin van de gebeurtenissen in Syrië, om heel wat van de verhalen die op dat ogenblik de ronde deden dat het ‘protest vreedzaam begon’, te herbekijken. Eveneens is het noodzakelijk om alle gebeurtenissen in Syrië opnieuw te schrijven.

Malik Imran.

.

article-1383809-0BE5FCBA00000578-25_634x463

Wapens door de Syrische autoriteiten in beslag genomen bij terroristen die de autoweg tussen de hoofdstad en al-Salamiyeh, 250 kilometer ten noordoosten van Damascus, aanvielen. (Foto: AFP/Getty Images)

.

article-1383809-0BE5FE8400000578-929_634x415

Een uitgebrandde auto na ‘vreedzaam protest’. (Foto: AFP/Getty Images)

.

article-0-0BEB79C900000578-599_638x418

Een man draagt een bord met als tekst ‘De Syrische media zijn vol met leugens’ bij een steunbetoging van Syriërs in de Egyptische hoofdstad Cairo voor de Syrische oppositie in hun land. Bijzonder treurig is dat net achter deze man een foto wordt getoond van een zesjarig slachtoffertje van een sluipschutter in Irak, wat door deze opposanten werd beschreven als ‘geweld van Syrische veiligheidsagenten’. – http://www.countercurrents.org/anwar220310.htm – Wat meteen duidelijk maakt wie leugens verkoopt!

.

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: