Nieuws

Complete leegloop en chaos bij Syrische Nationale Coalitie


Ghassan Hitto has been chosen as the prime minister of an interim government by Syria's opposition

Ghassan Hitto, de politiek leider van de Syrische Nationale Coalitie (SNC), wordt niet erkent door de rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL).

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 25 maart 2013 – Wie het reilen en zeilen van de Syrische oppositie wil volgen, heeft daar een volle dagtaak bij.

Militair vlak

24281_469245716480919_2056841530_n

Riad al-Asaad in een Turks ziekenhuis na een aanslag op zijn leven. De voormalige leider van het Vrije Syrische Leger (VSL) verloor bij de terreurdaad zijn rechterbeen.

De oprichter en voormalig commandant van de rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL), Riad al-Asaad, werd aan de kant geschoven voor Salim Idriss. Blijkbaar liep al-Asaad nog altijd in de weg, want onbekenden bevestigden een bom onderaan een autozetel, zodat al-Asaad zonder zijn rechterbeen nu in een ziekenhuis in Turkije ligt. De amputatie van zijn voet gebeurde reeds in een lokaal ziekenhuis voor overbrenging naar een Turks hospitaal voor amputatie tot de heup aldus The Huffington Post.

Tegenstanders onder rebellen

Aangezien de stad al-Mayadeen in de provincie Deir al-Zour volledig in handen is van rebellen, die niet altijd hetzelfde project hebben als dit van Riad al-Asaad, is het niet uitgesloten dat tegenstanders onder de rebellen verantwoordelijk zijn voor de moordaanslag op al-Asaad. Al-Asaad had in tussentijd vele vijanden in het leven geroepen. Dat was wellicht ook één van de reden waarom men hem opzij schoof als leider van het VSL.

Salim Idriss, de nieuwe commandant van het VSL, deelde intussen zijn manschappen in per regio in vijf ‘fronten’ en zorgde ervoor dat elke ‘front’ zijn perswoordvoerder kreeg.

Politiek vlak

Op politiek vlak werden Burhan Ghalioun en zijn Syrische Nationale Raad opzij geschoven door het Westen. Het was de toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton die openlijk het nut van deze praatbarak in vraag stelde, waarna men overging tot de oprichting van een nieuwe instelling: de Syrische Nationale Coalitie (SNC).

SNC met twee leiders

media_xl_1580193

Mouaz al-Khatib tijdens een persconferentie in Rome, waar hij onder meer met John Kerry sprak. De voorzitter van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) nam op 24 maart 2013 ontslag. (Archieffoto: AP)

Het merkwaardige was dat deze SNC twee leiders kreeg. Moaz al-Khatib werd ‘voorzitter’: de leider voor de buitenwereld, voor contacten met allerlei landen en de internationale media. Maar daarnaast koos men ook een ‘politiek leider’, Ghassan Hitto. Hitto is een uit Damascus afkomstige criticus van de Syrische regering met een IT-achtergrond, die in 1963 werd geboren. De man woont al jaar en dag in Amerika.

De leegloop bij de SNC

Op 23 maart 2013 gaven twaalf van de 62 leiders van de Syrische Nationale Coalitie in Turkije er de brui aan. Meerdere deserties uit deze oppositiegroep waren nog komende voorspelde Press TV terecht, zo bleek nadien. De opposanten van de Syrische regering zijn het danig oneens met de aanstelling van de genationaliseerde Amerikaan Ghassan Hitto als ‘opperrat’ – zoals het Syrische volk zijn functie noemt – van de opposantengroepering.

Voorzitter Moaz al-Khatib van de SNC stapte op 24 maart 2013 op omdat ‘zijn functie hem aan handen en voeten bond’, aldus een verklaring op Facebook. De SNC heeft zijn aftreden verworpen.

Politiek leider niet erkent door rebellen

Eén leider die opstapt, dus dan maar tevreden met de andere ‘opperrat’ zou je denken. Maar het Vrije Syrische Leger liet zondag echter weten het politieke leiderschap van Ghassan Hitto niet te erkennen. “Wij kunnen geen politiek leider aanvaarden die door de Syrische Nationale Coalitie is doorgedrukt, in plaats van eerst overeenstemming hierover te hebben bereikt’, zei Louay Muqda, die de media toespreekt in naam van het Vrije Syrische Leger, tegen nieuwszender Al Jazeera.

Bijeenkomst Arabische Liga

De SNC stuurt op dinsdag 26 maart 2013 wel een afvaardiging naar Doha in Qatar voor de tweedaagse top van de Arabische Liga. Daar had de SNC het stoeltje van de Syrische Arabische Republiek moeten annexeren, maar daartegen is veel protest door landen zoals Irak, Algerije en Libanon. Met een complete leegloop, een afgetreden voorzitter en een door de rebellen verworpen politiek leider is de chaos bij de SNC totaal. Wie het woord gaat voeren in Doha en of men een eigen zitje krijgt in de Arabische Liga, een praatbarak die door vele Arabieren spottend de ‘Zionistische Liga’ wordt geheten, is maar de vraag.

Malik Imran.

Reacties

2 gedachtes over “Complete leegloop en chaos bij Syrische Nationale Coalitie

  1. Dit zal nog wel even doorgaan. Bijbelse profetieën hebben voorspeld dat er totaal niets over zal schieten van Damascus.
    Begint er al behoorlijk op te lijken zal iedereen kunnen beamen.

    Geplaatst door Justm3 | 25 maart 2013, 17:54

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: MeerVrijheid Blog » Blog Archive » Gelekte video bewijst dat Frankrijk de “Syrische” rebellen wapens leverde - 14 februari 2014

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: