Nieuws

Media-aandacht Syriëgangers


5162e7f7c5842

Abed al-Aziz al-Ghafer, de leider van een van de bataljons van het Vrije Syrische Leger (VSL), werd door het Syrische nationale leger (SNL) gedood op het platteland van Idlib.

Vanochtend was er in de Volkskrant een interview met de burgemeester van Delft in Nederland naar aanleiding van de berichtgeving over de Syriëgangers te lezen. Daarnaast heeft er vanochtend een persgesprek plaatsgevonden met de journalisten die de afgelopen weken om een interview hebben verzocht. De burgemeester sprak met NOS Journaal, Radio 1 Journaal, Een Vandaag, NRC, De Telegraaf en Omroep West.

DELFT.NL – 11 april 2013 – De afgelopen weken heeft een aantal media gevraagd om een interview met de burgemeester. Vandaag, 11 april, heeft hij aan dat verzoek gehoor gegeven. Hieronder staat wat de burgemeester heeft gezegd.

De afgelopen weken heb ik als burgemeester te maken gekregen met een nieuw internationaal fenomeen. Er kwamen signalen dat een onbekend aantal Delftenaren naar Syrië is afgereisd. En volgens geruchten zouden meerdere Delftenaren zijn omgekomen.

Vanzelfsprekend gaan de gedachten uit naar de familieleden van de jongens die zich nu mogelijk in het Syrische oorlogsgebied bevinden of degenen die zich zorgen maken dat hun kinderen dat van plan zijn. De onzekerheid over het lot van naasten is afschuwelijk. Wij benutten onze lokale mogelijkheden en netwerken om de gemeenschap bij te staan en zetten nu in op het voorkomen van onrust in de wijken.

Delft was in het nieuws. Er was aandacht van de lokale en de landelijke media. Ongewild en ongewenst kwam de wijk Buitenhof onder een vergrootglas te liggen. Een wijk als vele andere in grote steden, maar nu negatief afgeschilderd in relatie tot jihadstrijders. Veel verslaggevers kwamen naar de wijk, op zoek naar nieuws en achtergrondverhalen. Er kwam een geruchtenstroom op gang die veel vragen opriep bij inwoners, overheden en media.

Het gaat niet alleen om Nederlanders maar ook om jongeren uit landen als België, Frankrijk en Duitsland. Daarmee zijn de Syriëgangers geen exclusief Nederlands verschijnsel en zeker geen typisch Delftse aangelegenheid. Op nationaal niveau zijn het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid verantwoordelijk voor de aanpak.

Ik volg en analyseer met mijn staf nauwlettend wat dit betekent voor Delft. Er is overleg geweest met gemeenten in de regio en met betrokken overheidsdiensten, en er zijn werkafspraken gemaakt. Waar mogelijk werken we mee aan opsporing van eventuele uitreizenden, ronselaars en terugkeerders.

Daarnaast ziet de gemeente voor zichzelf, hoe beperkt ook, een rol om lokaal het bewustzijn rond radicalisering en uitreizen te vergroten, dit zo vroeg mogelijk te signaleren en tegen te gaan. De inzet vanuit de gemeente Delft is er steeds op gericht om sociale onrust en verstoring van de openbare orde in de wijken te voorkomen.

De gemeente heeft, los van de actualiteiten, continu aandacht voor wat speelt in de Delftse wijken. Ook Delft kent, net als andere steden, wijken waar relatief veel mensen, en dus ook jongeren, in een achterstandspositie verkeren. Om onder meer hieraan tegenwicht te bieden, kent Delft een samenhangende aanpak met sociale, economische en fysieke onderdelen. Wij werken hiervoor nauw en actief samen met partners in de wijk waaronder politie, corporaties, gemeenschappen en buurtwerk.

Het beleid van Delft tegen radicalisering en polarisatie, is gericht op preventie en vindt zijn basis in het samenwerken van partijen in de stad. Dit kan op de schaal van Delft. De gemeente monitort voortdurend op verschillende manieren de signalen, bijvoorbeeld via ambtenaren en wijkagenten die direct contact hebben met inwoners en professionals in de wijken. Als er een vermoeden is dat er sprake is van radicalisering of als er sociale onrust dreigt, wordt een contactcirkel van betrokkenen ingeschakeld. Zo’n contactcirkel is een netwerk van partijen die samen aan de slag gaan om in te spelen op de actualiteit.

Preventief of om erger te voorkomen. Betrokkenen kunnen met hun achterban in gesprek gaan om bijvoorbeeld de gemoederen te bedaren, bewustzijn bij ouders en gemeenschap te creëren, informatie te delen met gemeente en politie en om een signaalfunctie te vervullen. Een contactcirkel kan rond verschillende thema’s worden opgezet.

Niet dat wij die fenomenen de afgelopen jaren hebben gezien in Delft. Sinds 2005 hebben we de contactcirkel sporadisch gebruikt en alleen in preventieve zin. Recent bij het verschijnen van de film The Innocence of Moslims en natuurlijk nu naar aanleiding van de actualiteit.

Naar aanleiding van de actuele situatie – dus, zodra bij mij het nieuws bekend werd dat er Delftse jongeren mogelijk naar Syrië waren vertrokken –  is een contactcirkel bij elkaar geroepen om zicht te krijgen op wat er speelde en samen koers te bepalen. We hebben in eerste instantie contact gelegd met de besturen van de Delftse moskeeën en islamitische zelforganisaties en het jongerenwerk.

De partijen bleken overrompeld door het verschijnsel Syriëgangers in Delft. De gemeente houdt sindsdien actief contact met de leden van deze contactcirkel. Aansluitend zijn bijeenkomsten georganiseerd om informatie uit te wisselen en zorgen te delen. De partijen uit de contactcirkel doen dit zelf. Zo informeert de gemeente Delft betrokken ambtenaren en onderhouden de zelforganisaties de contacten met hun eigen achterban.

In Delft hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de relatie en de samenwerking tussen stedelijke en wijkgerichte netwerken. Dat zorgt voor grote betrokkenheid in onze stad. Het loont nu, om als stad onze kracht te bundelen en op lokaal niveau het verschil te maken voor onze inwoners. We blijven informatie delen met de landelijke autoriteiten en overheidsdiensten zodat degenen die verantwoordelijk zijn voor het ronselen van de jongeren kunnen worden opgespoord en waar mogelijk vervolgd.

Daarnaast lijkt het mij een goed idee om landelijk kennis en expertise te bundelen om de problematiek samen het hoofd te bieden. Ik vind het overleg van de G32 hiervoor het aangewezen platform. Daarin kunnen we als partijen de opgebouwde kennis delen en vastleggen. En ons richten op de juiste aanpak voor jongeren die terugkeren.

Brief aan de raad

Het college van burgemeester en wethouders heeft op 26 maart 2013 in een brief de gemeenteraad over dit onderwerp geïnformeerd.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is de autoriteit die bevestigt of Nederlanders in het buitenland wel of niet zijn overleden. Vanuit deze context voert de gemeente Delft niet het woord richting media. Zie ook: interview met minister Ivo Opstelten van het ministerie van Veilgheid en Justitie

Bron: Delft.nl

.

* Linken:

Verkerk in gesprek met Buitenhof en moskeeën

Bent u ook jihadi?

Delftse burgemeester ‘compleet verrast’ over jihadstrijders uit zijn stad

Overheid worstelt met aanpak ‘Syriëgangers’

Kamerlid: ‘Vreemd dat burgemeester Delft verrast was over Jihadstrijders’

AIVD: ‘Dode jihadstrijders tonen risico’s’

Burgemeester Delft: het is in ieders belang dit snel aan te pakken

Burgemeester Delft: terugkerende jeugd uit Syrië begeleiden

‘Syrische jihad zit niet te wachten op patatgeneratie’

Voor de jihad naar Syrië: ‘Samen gaan we sterven’

.

51617979ab0a2

Nawar Askejeh, soldaat van het SNL, geboren in de provincie Lattakia, werd gedood bij gevechten met het VSL in de stad al-Muadamie op het platteland van Damascus op 3 april 2013.

.

516264e5071d5

Nachtelijk protest tegen de arrestatie van twee meisjes die geen hoofddoek droegen en door de brigade van Umanaa al-Raqqa werden overgedragen aan de sharia-rechtbank in de stad Raqqa op 7 april 2013. In rebellengebied in Syrië is de sharia-rechtspraak van kracht.

.

51640d5f73247

Danny George Juha, een soldaat van het SNL die werd geboren in Sednaya op het platteland van Damascus, stierf enkele dagen geleden aan opgelopen verwondingen na gevechten met het VSL in Darya op het platteland van Damascus.

.

  • Politieagent Ali Masoud uit Lattakia werd op 10 april 2013 gedood in Alnairab in Aleppo.
  • Politieagenten Saleem Soudin en Auad Azouz uit Aleppo werden in Aleppo gedood op 10 april 2013:.
  • Politieagenten Ali Shaqra, Sharaf Saqour, Hani Bnayat en Ali Nadeem Ali uit Lattakia werden op 10 april 2013 gedood op het platteland van Damascus. De laatste twee in het plaatsje Daria.
  • Politieagent Hamza Alharisi uit Lattakia werd op 10 april 2013 gedood in Busra Alsham in Daraa.
  • Politieagent Muhammad Sulaiman uit Tartous werd op 10 april 2013 gedood in Aleppo.
  • In Sayyida Zaynab in Damascus werden op 11 april 2013 drie leden van Hezbollah gedood volgens @NMSyria.

.

BHLW2LMCIAInIDN

Ingenieur Shaza Sliman, een leerkracht aan een onderzoekscentrum, werd op 30 maart 2013 in Damascus gedood door een sluipschutter van het VSL.

.

Door het SNL gedode rebellen in Syrië:

.

51658bea351da

Hasan Ebrahim Hasan, de militaire leider van het al-Seddeq bataljon van de Ahrar al-Sham brigade, werd gedood bij gevechten in de stad Raqqa.

.

51666761d5306

Ismail Muhammad al-Alloush, de rebellenleider van de al-Furqan brigade, verbonden met het Syrisch Bevrijdingsfront, werd gedood in de stad Deir al-Zour.

.

Een Libische naamloze jihadist werd op 11 april 2013 – volgens tegenstanders van de Syrische regering – gedood bij gevechten aan de noordelijke toegangen tot de stad Aleppo. Bij zware gevechten in de wijk al-Sheikh Sa’id in Aleppo vielen doden en gewonden onder zowel rebellen als het SNL. Regeringsbombardementen vonden plaats op schuilplaatsen van terroristen in de stad Kafrhamra op het platteland van Aleppo. Hierbij vielen doden en gewonden.

.

Schokkende beelden van gedode rebellen in de provincie Homs. Ook in Ariha in Idlib werd op 8 april 2013 een rebel gedood.

.

Een gedeserteerde luitenant en rebellencommandant werd gedood nabij de Tal O’thman militaire basis op het platteland van Hama. Twee rebellen werden gedood in de regio Oum Sharshouh in Homs. Na verklaringen van buurtbewoners kon het SNL twaalf rebellen doden in hun schuilplaats op een boerderij in Kafr Hamra in Aleppo.
.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Een gedachte over “Media-aandacht Syriëgangers

  1. Vieze salafisten,hopelijk dat onze Koerden deze honden blijven afschieten, zomaar ff een land in chaos brengen en beweren dat het jihad is ,honden van Amerika dat zijn die vieze soenietten.

    Geplaatst door Alevi | 18 april 2013, 16:33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: