Nieuws

Opinie en commentaar op de tekst: “Ingrijpen in Syrië: hoe en waarom?”


middleast12

Opinie en commentaar op de tekst:

Ingrijpen in Syrië: hoe en waarom?”

(MO* magazine 15.04.2013, een opiniestuk door Pieter Stockmans en Majd Khalifeh)

http://www.mo.be/opinie/ingrijpen-syrie-hoe-en-waarom

MEDIAWERKGROEP SYRIE – OPINIESTUK – 20 april 2013 – Beste heer Stockmans. We zijn al meer dan twee jaar aan het toekijken hoe de Syrische burgers worden afgeslacht. En we zwijgen er ook al twee jaar over. Waarom? Omdat de realiteit – en zowel u als onze beleidsmensen weten dat zeer goed – is dat het doel de middelen heiligt. Sinds meer dan twee jaar wordt er een slachtpartij onder de Syrische bevolking aangericht. Niet door wat men demagogisch het “regime” noemt (de legitieme regering van President al Assad!) of het Syrische nationale leger dat duizenden, zelfs tienduizenden, offers heeft gebracht om de burgerbevolking te beschermen en het land een beetje stabiel te houden. Maar wel een slachtpartij onder goedkeurend westers oog aangericht door een onheilige alliantie van islamitisch extremisten met een Middeleeuwse mentaliteit die niets van doen heeft met de ware islam enerzijds en de Verenigde Staten en Europa anderzijds geobsedeerd door hun heilige missie. Syrië en Assad uitschakelen omwille van haar standvastige principes met betrekking tot zelfbeschikkingsrecht en haar alliantie hierin met Iran. Of denkt u echt dat het louter om Assad draait en dat Iran hier niets mee te maken heeft? Wie denkt u dat – hypothetisch – bij een val van Assad de volgende in de rij is? Neen, wanneer de Syrische bevolking wordt afgeslacht door een bende koppen afhakkende (neem dat dus letterlijk!) maniakken knijpen we rustig een oogje dicht. Dat is de prijs die we graag betalen om Assad uit de weg te ruimen. Maar wanneer twee jaar later dit plannetje tot ieders verbazing volledig mislukt blijkt, gaan we ons even voordoen als humanitaire messiassen die ineens begaan zijn met het Syrische volk. Dit heeft een naam mijnheer Stockmans. Dit noemt hypocrisie. En waarom zijn we nu zo hypocriet? Ik zal u een hint geven. Omdat er duizenden jongeren uit Europa vertrokken zijn, gehersenspoeld door een aantal erg tolerante en progressieve imams (ironisch bedoeld moest het u ontgaan zijn), om in Syrië te gaan vechten en als geharde en getraumatiseerde veteranen vakkundig in het maken van allerhande bommen en hanteren van wapens (zegt Afghanistan u nog iets?) terug te keren naar o.a. ons Belgenlandje om hun kunstjes misschien eens te gaan tonen in de Europese hoofdstad Brussel, de gezellige winkelstraat de Meir in Antwerpen of u vult het zelf maar in. Nu is het dus paniek en daarom zijn we ineens zo begaan met het lot van de Syrische bevolking.

En die internationale gemeenschap? Wie is dan volgens u die internationale gemeenschap? De Verenigde Staten en Europa? Vastgeroest in een 20ste eeuws neo-koloniaal wereldbeeld waarin zij de wereld niet alleen beheersen maar gewoon de wereld zijn? Heeft u al eens over de BRICS-landen gehoord? En weet u dat er soms al eens hardop gesproken wordt over de BRIICS-landen waarbij de originele BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) wordt uitgebreid met Indonesië en Iran (een nachtmerrie voor het Westen?)? Beseft u dat in die BRIIICS-landen een aardig aantal mensen woont waarbij de Verenigde Staten en Europa ineens gereduceerd wordt tot een een kleine minderheid? Als u ook maar een minste notie van de moderne Syrische geschiedenis zou hebben dan herinnert u zich misschien dat de Franse bezettingsmacht het hartje van Damascus tweemaal heeft gebombardeerd, op 9 Mei 1926 en 29 Mei 1949. Zij hadden namelijk een mandaat want Syrië was een mandaatgebied. En u wilt opnieuw “veiligheidszones afdwingen”? Zullen we dan ook maar ineens Congo terug binnenvallen? Zij kunnen misschien ook wel wat van onze menslievendheid gebruiken?

Er waren trouwens VN-waarnemers in Syrië mijnheer Stockmans. Met volledige goedkeuring door en samenwerking met de Syrische regering. Waarbij het Syrische Nationale leger braafjes, zoals afgesproken, zich heeft teruggetrokken uit alle Syrische steden en enkel wat lichtgewapende politieagenten nog aanwezig waren. En het was een kwestie van dagen, soms zelfs uren, dat die kopen afhakkende vrijheidsstrijders met de duizenden de steden infiltreerden om daar dood en vernieling te zaaien. De Baab Amr wijk in Homs is daar maar één voorbeeldje van om uw geheugen op te frissen.

Baseert u uw wereldbeeld op “beelden op het internet”? Kent u Photoshop? En heeft u ook een glazen bol waarin u “beelden ziet”? Hoeveel keer is al duidelijk bewezen en gestaafd dat veel van deze beelden geënsceneerd zijn? Weet u nog hoe het Syrische Nationale leger ‘een bakkerij heeft gebombardeerd waar mensen in de rij stonden aan te schuiven’? En dat achteraf bleek dat het eigenlijk een schuilplaats was van die sympathieke vrijheidsstrijders die vervolgens kwistig broden in bloedplassen aan het gooien waren om zielig te verkondigen dat het een bakkerij was? Of beelden waarop toch wel opvallend veel Iraakse nummerplaten aan de omliggende wagens hangen en waarbij deze “Syrische” burgers ineens Arabisch spreken met een alles behalve Syrisch dialect?

Een paar dagen geleden schoten islamitische rebellen een helikopter van het leger neer. Daar moet je heel trots op zijn… met dat “pronken met de hoofden van piloten”. Laten we nu maar hopen dat onze toffe jongeren uit de verarmde wijken in Brussel en Antwerpen die in Syrië aan het vechten zijn bij terugkomst (aan alle schone liedjes komt immers een einde) zich niet uit heimwee gaan verschansen in de bosjes van Zaventem nabij onze nationale luchthaven.

Human Rights Watch publiceerde een rapport met als titel “De dood uit de lucht”. Hebben we het over dezelfde Human Rights Watch die in hun eigen financieel rapport van 30 Juni 2011 schrijft: “The George Soros Open Society Foundation is the primary donor of the Human Rights Watch, contributing $100 million of $128 million of contributions and grants received by the HRW in the 2011 financial year.” … en bijgevolg volledig onafhankelijk en geloofwaardig is?

Eerst doen we er alles aan om gedurende twee jaar Syrië volledig naar de knoppen te helpen. Een land dat nota bene het beste onderwijssysteem (alsook gezondheidszorg) in de regio had. Zo goed als kosteloos en volledig opengesteld voor jongens en meisjes. Iets waar onze sympathieke koppensnellers met lange baarden een toch wel wat afwijkende mening over hebben. Om dan vervolgens Sinterklaas te gaan spelen en de arme kindjes in Syrië gaan helpen? Kan het er bij u in dat – moesten wij onze grote neus niet twee jaar in andermans zaken steken omwille van schaamteloze politieke motieven – de arme Syrische kindjes onze paternalistische hulp nu niet nodig zouden hebben?

‘We mogen ons niet langer afschermen van wat er in de wereld gebeurt’. U bedoelt misschien dat de Iraniërs ook wel wat van onze hulp en menslievendheid kunnen gebruiken en in het kielzog daarvan iedereen die niet wil luisteren. Wie niet luisteren wil verdient namelijk de roe.

Als u stelt te vermoeden dat een anti-imperialistisch Syrië het probleem vormt, dan komt u misschien wel dichter bij de kern van de waarheid dan u beseft. Syrië is immers inderdaad anti-imperialistisch en dat is nu net de reden dat het kapot moet worden gemaakt.

En waar die rol en de VN keer op keer misbruikt en bedrogen is geweest door enkele landen die zich verheven voelen boven de anderen. Het meest recent nog in Libië. Waarom denkt u dat de Russen en Chinezen er genoeg van hebben? Een ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen.

Malik Imran.

Reacties

4 gedachtes over “Opinie en commentaar op de tekst: “Ingrijpen in Syrië: hoe en waarom?”

 1. ‘Syrië is immers inderdaad anti-imperialistisch en dat is nu net de reden dat het kapot moet worden gemaakt.’, lekker zinnetje; succes

  Geplaatst door marco | 20 april 2013, 12:13
 2. Reblogged this on sabinachiaburu.

  Geplaatst door sabinachiaburu | 20 april 2013, 12:56
 3. Goede reactie, Malik!

  Geplaatst door Philippe | 21 april 2013, 02:40
 4. Sterke reactie!

  Geplaatst door Piet | 21 april 2013, 23:19

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: