Nieuws

Oorlog op vier fronten in Damascus en omsingeling van Qusair


3_1106

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 22 april 2013 – Het Syrische nationale leger (SNL) werkt voor de veiligheid van de hoofdstad Damascus met vier fronten. De Republikeinse Garde is belast met het beschermen van de berg Qasioun, de wachters van de Vierde Brigade, samen met eenheden vrijwilligers concentreren zich op de wijken van de hoofdstad, volkscomités patrouilleren en verdedigen buurten van aanhangers van de Syrische overheid overal in de stad en agenten van de militaire inlichtingendienst werken langs de frontlinies met de oppositie. Dit schrijft Nasser Charara in Al-Akhbar English van 17 april 2013.

Platteland van Damascus: bolwerken rebellen sneuvelen

Voormalige bolwerken van de Syrische oppositie kwamen na een offensief in de handen van het SNL: Ghoutah al-Gharbiya (de meeste rebellen waren er actief in Daraya); Ghoutah al-Sharqiya; de zuidelijke wijken, waaronder Tadamon, Hajar al-Aswad; en tenslotte Zabadani, Wadi Barada en al-Hameh tot het noordwesten.

Belangrijke strategische locaties kwamen in handen van het SNL zoals de stad Jobar.

Het gevaarlijkste front voor het SNL is het zuiden, nabij administratieve centra van Damascus en met de aanwezigheid van vele rebellen van het al-Nusra front: Tadamon, Hajar al-Aswad en het Palestijnse vluchtelingenkamp van Yarmouk.

Front nabij Libanon

BIXxaBvCQAEjWWl

Bij gevechten nabij de stad Qusair kwamen honderden rebellen om het leven. Maar ook onder strijders van Hezbollah, die daar actief zijn, vielen doden volgens tegenstanders van de Syrische regering.

Momenteel wordt er zwaar gevochten aan het noordwestelijke front van Wadi Barada en al-Hameh tot Zabadani nabij de Libanese grens met zware verliezen voor de rebellen. Het SNL kon al belangrijke aanvoerroutes voor rebellen en wapens afsnijden.

Het bijzonderste strijdtoneel is heden Qusair op het platteland van Homs; iets wat president Assad dit weekeinde eveneens verklaarde aan Libanese politici die bij hem op bezoek kwamen in Damascus. (Al-Akhbar, 22 april 2013) Een strijd tegen rebellen, waartoe ook de Libanese sjiitische verzetsbeweging Hezbollah haar steentje bijdraagt. (Al-Monitor, 21 april 2013). Net op dit ogenblik dat Europa het olie-embargo versoepelt voor gebieden in Syrië onder controle van gewapende rebellen en terroristen om hen zodoende financieel te steunen. De sancties tegen de Syrische regering en het officiële wapenembargo blijven echter van kracht.

Bij gevechten in de rand van Damascus en op het platteland van Qusair vielen de voorbije dagen vele honderden doden. Zondag kwamen minstens 112 rebellen in Qusair om het leven.

Platteland van Qusair in regeringshanden

BIaGJKwCAAEsdyw

Rebellen in Qusair worden alsmaar meer ingesloten door het SNL.

Na dit offensief kon het SNL de stad Qusair volledig omsingelen en controle verwerven over de dorpen ten westen van de al-Assi rivier. Het platteland van Qusair is onder controle van het SNL met dorpen zoals al-Khaldia, al-Moh en al-Jarosia.

Syrische vlag

Het SNL hees de Syrische vlag boven het militair veiligheidsgebouw aan de toegang tot al-Qusair op het platteland van Homs.

Saqarja

De stad Saqarja op het platteland van Homs is volledig onder controle van het SNL. Eerder kwamen al-Sikmaaniyya, Qaadesh, al-Mansooriyya, al-Radhwaaniyya, al-Sa’diyya en al-Burhaaniyya ook al in handen van het SNL. Dit is strategisch bijzonder belangrijk, want dit was een ‘sprinkplank’ voor terroristen om vanuit Arsaal in Libanon, Syrië binnen te dringen. Dit is nu niet langer mogelijk dankzij de permanente aanwezigheid op het ingenomen terrein door soldaten van het SNL en betaalde vrijwilligers van de nationale verdediging.

De rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) worden nu gedwongen om de toegangen tot Tal-Kalach te gebruiken als enige alternatief om nog Syrië binnen te dringen.

Abil

Ook de stad Abil – die de stad Homs verbindt met de stad Qusair – en tunnels tussen de Libanese grens en Qusair en de nabijheid van de autoweg tussen Damascus en Homs kwamen in handen van het SNL.

Mannagh

Rond de militaire basis Mannagh, in het noorden tussen Aleppo en de Turkse grens, werden 42 rebellen gedood, waaronder slechts 16 Syriërs: Hussayn Bahaa’ Hammaad, Raadhi al-Khaaboor, Ahmad Ibshirli, Mahmoud al-Furaati, Arshad Marzooq, Abdul-‘Azeez Qazzaaz, Muhammad Farhaat, Muzyad Salihaani, Hassan Bishaaraat, ‘Ali Abdulrrahmaan, Mu’tassem al-Wazeer, Muhammad ‘Ali al-Faseeh, Haseeb ‘Ubaidallah, Ghassaan Iskandarooni, Tharwat Al-Baasha en Fu’aad Ghaaleb volgens Syrian Perspective.

Malik Imran.

Reacties

3 gedachtes over “Oorlog op vier fronten in Damascus en omsingeling van Qusair

  1. Ik hoop dat het SNL de strijd gaat winnen. Beter Assad dan Al Nusra!!

    Geplaatst door Joep Hermans | 22 april 2013, 22:33
  2. Het blijft een bizar gegeven, Hamas die de Palestijnse PFLP-GC alsook de Syrische gastheer aanvalt (Yarmouk vluchtelingenkamp). Als er een goed voorbeeld van stank voor dank bestaat is dat het wel. Met de gebeurtenissen uit het verleden in het achterhoofd is Hamas ook niet anders dan een Israelische creatie door de leiding systematisch uit te roeien (sjeik Yassin, Mahmoud Al-Mabhouh, …) tot er leiders resten (Ghazi Hamad) die passen in de Israelische oplossing voor het Palestijns vraagstuk.

    Geplaatst door Piet | 22 april 2013, 23:29
  3. Het zal moeilijk worden de bevolkingsgroepen weer met elkaar te verzoenen.

    Geplaatst door jose van dijk | 23 april 2013, 00:03

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: