Nieuws

Zestig rebellen gedood bij aanval militaire zone in Harasta


media_xl_5763395

Rusland bracht met een transportvliegtuig 26 ton hulpgoederen naar Syrië. Vorige week werd vanuit Rusland al een tienvoud aan hulp overgevlogen. Zes vliegtuigen hadden als bestemming Syrië en twee Russische toestellen brachten hulp naar Libanon en Jordanië voor Syrische vluchtelingen in kampen aldaar. (Foto: photo news)

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 25 april 2013 – Soldaten van het Syrische nationale leger (SNL) konden een aanval door rebellen tegen een militaire zone nabij de snelweg van Harasta afwenden. Bij hevige gevechten werden volgens Breaking News Network ruim zestig rebellen gedood. Harasta is een plaats op het platteland van Damascus met ongeveer 40.000 inwoners.

Bij aanvallen op verschillende hoofdkwartieren van het Vrije Syrische Leger (VSL) in Jobar op het platteland van Damascus werden eveneens rebellen gedood of verwond.

Rust keert terug in Zabadani

In de stad Zabadani, nabij de Libanese grens, kon men een normaal en vreedzaam leven hervatten nadat het volk en de Syrische autoriteiten een einde maakten aan de terreur van gewapende mannen, die deze stad viseerden.

Tunnels en bermbommen opgeruimd in Otaiba

In Otaiba, ten oosten van Damascus, werden verschillende tunnels gevonden onder huizen van inwoners. Gewapende mannen gebruikten deze tunnels voor het smokkelen van wapens en munitie. Men trof er eveneens bermbommen aan met een gewicht tot 50 kilogram.

Het gezondheidscentrum van de stad was het voormalig hoofdkwartier van de rebellen, die nu allen zijn verdreven uit de strategische stad Otaiba. Verschillende huizen van burgers en winkels werden door deze bandieten van het Vrije Syrische Leger geplunderd en in brand gestoken.

Het SNL heeft de volledige controle over Otaiba en de regio ten oosten van Damascus tot al-Ghouta.

.

BIBU25_GEG3V983C010FBU_06_SYRIE01_jpg_h380

Dokters in Aleppo proberen het leven te redden van een Syrisch jongentje dat het slachtoffer werd van een sluipschutter. (Foto: AP)

.

Ander nieuws:

17:01: CHALDEEUWSE BISSCHOP VAN ALEPPO OVER ONTVOERINGEN

Volgens mgr. Antoine Audo, de Chaldeeuwse bisschop van Aleppo, heeft de plaag van ontvoeringen in de regio van Aleppo – waarvan deze week ook twee orthodoxe bisschoppen het slachtoffer werden – slechts weinig te maken met godsdienst. “Gewapende bendes willen zo gewoon geld verdienen.” De plaag wordt nog versterkt door de machteloosheid van de ordetroepen die de controle over het gebied hebben verloren. “Sinds het uitbreken van het conflict zijn al meer dan 2.000 mensen ontvoerd. Die ontvoeringen vinden slechts plaats om geld af te persen.”

De bisschop is tevens de voorzitter van Caritas Syrië. De ravage in zijn land doet hem pijn. “Ik ben al 25 jaar bisschop in Syrië. Tijdens die periode hebben wij ettelijke kerken, centra voor catechese en pastoraal, scholen, gezondheidsinstellingen … gebouwd. Wij moeten nu opnieuw helemaal vanaf nul beginnen. Wanneer zal er ooit nog vrede zijn?” Volgens de bisschop bezit Syrië nochtans een kostbare erfenis, door het jarenlange vreedzame samenleven van verschillende culturen en godsdiensten. “Dit conflict heeft niets met etnische groepen of godsdiensten te maken. Vandaag regeren rouw en geweld, na jaren verdrukking waarin vrijheid slechts schijnbaar bestond. Wij moeten de logica doorbreken waarin de andere als een ongelovige of een politieke verrader wordt beschouwd. Het land mag de hoop niet verliezen.” (Kerknet)

16:42: Deir al-Zour: Regeringsbombardementen vinden plaats op verschillende schuilplaatsen van het VSL in de wijk al-Sina’a in Deir al-Zour, samen met schermutselingen aan de ingangen van de wijk. Er zijn geen berichten over slachtoffers.

16:37: Hama: Zware gevechten in de wijk Tareq Halab in de provincie Hama, waar het meeste geweld naast de Naseh Aluni school plaatsvindt. Activisten spreken over twee doden onder rebellen van het VSL: Mahmoud al-Absi en Anas Farzat.

16:33: Idlib: Regeringsbombardementen op schuilplaatsen van het al-Nusra front in het dorp Ein al-Sodah en al-Bshireih op het platteland van Idlib. Er is sprake van slachtoffers.

16:31: Daraa: Zware gevechten braken uit tussen het SNL en het VSL aan de controlepost van de stad al-Boqa’a op het platteland van Daraa, waarbij gewonden aan beide kanten vielen.

.

5178156e0c679

Leden van de ‘Binnenlandse Veiligheid’ van de revolutionaire raad in de stad Yabroud doorboorden de hand van een burger in de stad Yelda op aanklacht van diefstal.

.

16:27: Voor de kust van Israël is vandaag een onbemand vliegtuig onderschept en neergehaald. Volgens de Israëli’s kwam het vliegtuigje uit Libanon en vloog het boven de Middellandse Zee het Israëlische luchtruim binnen. Toen het zich naar de havenstad Haifa leek te begeven, werd het neergeschoten door een F-16. Het is niet duidelijk wie de drone heeft gestuurd, maar begin oktober vorig jaar werd al eens een onbemand vliegtuig boven Israël neergeschoten. Dat kwam toen van de sjiitische militie Hezbollah in Libanon. Volgens Hezbollah werd het toestel gebouwd door bondgenoot Iran. (De Redactie)

Hezbollah ontkent deze maal het sturen van een drone over Israëlisch grondgebied. (AP)

16:26: De Europese politieorganisatie Europol waarschuwt in de jongste editie van het “EU Terrorism Situation and Trend Report” voor radicale moslimorganisaties als Sharia4Belgium. (Gazet van Antwerpen)

.

5177cb898dda4

VSL-rebel Tarek Mustafa Mohammad werd door het SNL gedood in de stad Jouseih op het platteland van Homs op 24 april 2013.

.

16:18: Hama – Lokale Coördinatiecomités: Alaa Abdullah, een van de rebellen van het VSL, werd doodgeschoten bij gevechten met het SNL in de buitenwijken van het dorp al-Maghera op het platteland van Hama.

16:16: Daraa: Veiligheidstroepen ontplooien zich in de stad Kafer-Shams op het platteland van Daraa. De oppositie spreekt over de arrestatie van twee personen om onduidelijke redenen.

16:12: De Syrische minister van Olie en Minerale Rijkdommen, Suleiman al-Abbas, benadrukt dat het ministerie alles in het werk stelt om de olierijkdommen van het land te beschermen tegen piraterij en plundering. (SANA)

16:11: Rebellen van het VSL zeggen een helikopter van het SNL neergehaald te hebben boven Aleppo. (MadiArabe)

16:07: De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Hans-Peter Friedrich, moet toegeven dat Duitse jihadisten, die onder toezicht stonden in zijn land, nu met gewapende rebellen vechten in Syrië. De Duitse minister kon niet verklaren hoe Duitse jihadisten, die onder toezicht stonden, het land konden verlaten. (SANA)

16:00: Artsen Zonder Grenzen (AZG) heeft in België sinds het begin van haar campagne om fondsen te werven voor Syrië midden maart al 940.000 euro verzameld. Dat meldt de hulporganisatie donderdag in een persbericht. Artsen Zonder Grenzen opent bovendien een nieuw veldhospitaal in Syrië. (Gazet van Antwerpen)

15:26: 300.000 christenen zouden Syrië reeds verlaten hebben voor het oorlogsgeweld en dreigementen van het al-Nusra front. Het al-Nusra front vraagt aan christenen afkoopgeld, bekering of om het land te verlaten. (Breaking News Network)

14:33: Damascus: De ontploffing van een bermbom in de Mershed Khaterstraat in al-Azbakiyeh veroorzaakte enkel materiële schade. (SANA)

media_xll_5764853

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel was de voorbije dagen ondermeer op bezoek in Cairo. (Foto: Reuters)

12:39: De Verenigde Staten blijven erg sceptisch tegenover Israëlische berichten over het gebruik van chemische wapens door Syrische regeringstroepen. “Toen ik in Israël was, werd me die beoordeling niet voorgelegd”, zegt de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel in Cairo. “Verdachtmakingen zijn één zaak. Bewijzen een andere. Ik denk dat we zeer voorzichtig moeten zijn, vooraleer we ook maar enige conclusie trekken”, aldus Hagel, die in de marge van zijn eerste reis naar het Midden-Oosten ook drie dagen in Israël halt hield.

Het Israëlische leger sprak dinsdag van bewijzen voor het gebruik van chemische wapens door de Syrische regeringstroepen. Vóór Hagel had ook al Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken John Kerry aan die bewering getwijfeld. De Amerikaanse president Barack Obama heeft de Syrische president Bashar al-Assad met verreikende gevolgen bedreigd in geval chemische wapens worden ingezet. (Het Laatste Nieuws)

09:59: Platteland van Damascus: Het SNL doodde 40 gewapende mannen bij een opgezette hinderlaag nabij het al-Abadia treinstation.

09:27: Teheran: Wij stuurden een ernstige waarschuwing aan Qatar over onze Syrische bezorgdheden.

09:22: Bij gevechten tussen voorstanders en tegenstanders van premier Erdogan vallen gewonden aan de universiteit van Ankara in Turkije.

01:38: Oppositiebronnen: Sheikh Adnan al-Arur overleefde een moordaanslag in Jordanië.

Bronnen: Breaking News Network, Syrisch Centrum voor Documentatie.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: