Nieuws

‘Architect van de globale jihad’ ontsnapt aan de dood


2008_07_lia_al_suri_livre

Abu Musab al-Suri.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 28 juni 2013 – Al-Qaida kopstuk Abu Musab al-Suri, alias Abu Muslem al-Suri, de zogenaamde ‘architect van de globale jihad’, ontsnapte aan de dood. Dit gebeurde toen rebellen van het al-Nusra front door het Syrische nationale leger (SNL) werden gedood in het dorp Bsanqul in de provincie Idlib.

Manifest voor regionale al-Qaidacellen

De rebellencommandant Abu Musab al-Suri schreef als jihadistisch ideoloog een manifest van 1.600 pagina”s, genaamd the Call for Global Islamic Resistance.

Hij maakte daarin duidelijk dat een centralistisch hiërarchisch model nooit kan winnen van de militaire macht van de Verenigde Staten (VS) en was diegene die met het idee kwam van decentralisatie. Regionale al-Qaidacellen verkleinen de kans op opsporing door de arrestatie en opdoeking van andere terreurcellen.

Het model van een traditioneel opleidingskamp verving al-Suri in zijn manifest door de opleiding van rebellen in ‘huizen en mobiele kampen’.

Ideoloog achter terreur in Madrid en Londen

Het ‘brein van de jihad’ zag de aanslagen van 11 september 2011 als een ‘tijdelijk PR-succes voor al-Qaida’. Hij hertekende al-Qaida en zocht heil in het oprichten van regionale terreurgroepen. Zijn concrete ideeën werden in de praktijk omgezet bij de bomaanslagen op treinen in Madrid in 2004 en in Londen in 2005.

De Amerikaans-Jemenitische geestelijke Anwar al-Awlaki combineerde de raadgevingen van al-Suri met recepten om bommen te vervaardigen in het Engelstalig tijdschrift Inspire, dat via internet te downloaden was door jihadisten.

epa_abu_musab_al_suri_jp_120206_wmain

Abu Musab al-Suri. (Foto: EPA)

Moslimbroeder en tegenstander van de familie Assad

Al-Suri werd in 1958 in Aleppo geboren als Mustafa Setmariam Nasar en was een fervent tegenstander van de Syrische president en zijn bestuur. Hij trad als student toe bij het Moslimbroederschap en werd militair commandant van deze takfiri tijdens de onrusten die – tijdens het bestuur van president Hafez al-Assad – in Hama in Syrië in 1982 uitbraken. De Amerikaanse nieuwszender CNN omschreef al-Suri nog enkele jaren gelden als ‘de meest gevaarlijke man die er rondloopt op aarde’.

Terreurkampen, chemische wapens en ‘slapende cellen’

Dankzij media-bemiddeling door al-Suri kon CNN-reporter Peter Bergen in maart 1997 een unieke document maken van de Saudi Osama bin Laden. In Afghanistan leidde de Syriër voor bin Laden twee terreurkampen en begon hij te experimenteren met chemische wapens en ‘slapende cellen’ in Europa. Al-Suri had evenwel geen al te beste band met de al-Qaida leider, zoniet had deze hem aangeduid als zijn opvolger.

Een hele generatie jihadisten kreeg rechtstreeks of via zijn manifest een opleiding tot de jihad zoals we dit onder meer zagen in Afghanistan. Ook zette al-Suri het terreurnetwerk van Abu Musab al-Zarqawi in Irak op sporen, alsmede terreuractiviteiten in Europa en recent in Syrië tegen het bewind in Damascus. Al-Suri is  dus beslist ‘een grote vis’ en zijn rol in de globale jihad kan men moeilijk overschatten.

Vrijgelaten door president Assad

In 2005 werd al-Suri opgepakt door de geheime dienst CIA en overgedragen aan Syrië. De arrestatie gebeurde in Pakistan toen er vijf miljoen Amerikaanse dollar beloning stond op zijn hoofd. Na enkele jaren gevangenschap in Syrië werd hij in december 2011 vrijgelaten door huidig president Bashar al-Assad, maar legde hij zich opnieuw toe op een jihadistische strijd en ditmaal tegen de Syrische regering die hem amnestie verleende.

Europees paspoort

Al-Suri was sinds de jaren 1980 gehuwd met de Spaanse Elena Moreno Cruz, die zich bekeerde tot de islam en hem een Europees paspoort bezorgde.

In 2008 verscheen een biografie van al-Suri door de Noorse jihad-wetenschapper Lia.

1324058078-friday-antiassad-march-in-the-city-of-amuda-in-northen-syria-_970545

Protest tegen het bestuur van de Syrische president Bashar al-Assad in Amuda in het noorden van Syrië op 16 december 2011. (Foto: Emma Suleiman)

YPG schieten drie betogers dood in Amuda

Eén strijder van de Koerdische Veiligheidscomités (YPG) kwam om het leven en twee anderen raakten gewond in de grensstad Amuda, toen ze in een hinderlaag vielen van een rivaliserende gewapende groepering.

Amuda ligt in de provincie al-Hassake in de autonome Koerdische regio, waar Koerden instaan voor het lokale bestuur.

Tientallen betogers raakten donderdag gewond toen de YPG het vuur openden volgens The Daily Star. De betogers demonstreerden tegen de opsluiting door de YPG van een groep tegenstanders.

Nadat vrijdag drie betogers werden doodgeschoten kondigde de regerende Koerdische Democratische Unie Partij (PYD), waartoe de YPG behoren, een uitgangsverbod af in Amuda. Winkels werden gesloten en sluipschutters verschenen in het straatbeeld.

Koerden maken zo’n vijftien procent van de bevolking in Syrië uit en wonen voornamelijk in de regio Afrin in het noordwesten en in het noordoosten van het land. De Syrische regering en president Bashar al-Assad gaven de Koerden autonome regio’s met een groot zelfbestuur inzake veiligheid, administratie en lokale aangelegenheden.

VN-missie op de Golanhoogten

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) verlengde donderdag unaniem de missie van blauwhelmen in de Golan. De blauwhelmen patrouilleren in de zone tussen het Syrisch bestuur en het deel van de Syrische Golan dat wordt bezet door Israël.

Doordat rebellen meermaals VN-blauwhelmen ontvoerden de afgelopen maanden, zullen ze nu worden uitgerust met machinegeweren, kogelvrije vesten en meer gepantserde voertuigen aldus Press TV.

De VN-veiligheidsraad vraagt aan de Syrische regering en takfiri om alle militaire acties te stoppen op de Golanhoogten om zo de spanningen tussen Syrië en Israël niet te laten oplopen.

Leugens door de oppositie

Intussen blijven gewapende tegenstanders van de Syrische regering de ene na de andere leugen via sociale media verspreiden. Zo was er de bewering dat ‘gewapende mannen een vliegtuig neerhaalden nabij de internationale luchthaven van Damascus’, de ‘sluiting van de Russische ambassade in Damascus’ en de ‘evacuatie van de Russische marinebasis in Tartous’. De leugens worden verspreid om het moreel van de soldaten van het Syrische nationale leger (SNL) omlaag te brengen. Met uitzondering van de provincie Daraa, verliezen rebellen overal in Syrië echter terrein.

Debkafile: propaganda-instrument van zionisten

Vooral het zionistische Debkafile is, sinds de onrust in Syrië in maart 2011 uitbrak, een actieve verspreider van allerlei leugens. Leugens en propaganda door dit medium van haviken van het ministerie van Defensie in Tel Aviv worden gretig overgenomen door de massamedia en jammergenoeg alternatieve media die hun ware aard niet willen doorzien. Maar Debkafile is net opgericht om de Arabische wereld te verdelen, Arabieren tegen elkaar op te zetten en het pan-Arabisme en alle vormen van verzet tegen Israël, bezetting en imperialisme in de kiem te smoren.

1005063_547189412012034_969612354_n

Terroristen openden dinsdagnacht het vuur op arbeiders op een elektriciteitskrachtcentrale in Qaboun in Damascus. Arbeiders Adel Mleih werd gedood en drie anderen raakten gewond. Woensdagochtend werden gas- en brandstofpijpleidingen aangevallen die energie leverden aan krachtcentrales in het zuiden van Syrië. Dit veroorzaakte stroomuitval in delen van de provincies Daraa, Sweida, Quneitra, Damascus en het platteland van Damascus aldus Friends of Syria.

.

59080

Volgens Syrian Perspective kwamen bij de bevrijding van de stad Tal Kalakh in Homs zo’n 394 rebellen om het leven. In Harastra op het platteland van Damascus werden dan weer verschillende bermbommen met een gewicht van 15 tot 25 kilogram onschadelijk gemaakt.

.

296532_110989275718680_1844567642_n

De Libanees-Australische Zaky Mallah werd door de Australische autoriteiten opgepakt op basis van een aanklacht van terrorisme. Hij werd al jaren in de gaten gehouden en maakte recent nog een lijst op Facebook met ‘hoe de jihad overleven’. Zaky Mallah reisde de voorbije jaren diverse keren naar Syrië en riep op tot de jihad in dat land. Lees ook: http://www.business-standard.com/article/news-ani/oz-jihadist-charged-for-issuing-how-to-survive-holy-war-list-on-facebook-113051800346_1.html

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: