Nieuws

Egyptische volk en leger zetten Morsi af: einde van de politieke islam volgens Assad


media_xll_5959953

De Syrische president Bashar al-Assad.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 4 juli 2013 – 33 miljoen Egyptenaren kwamen de afgelopen dagen op straat – een ongezien aantal in zowel Egypte als in de Arabische wereld! – en vroegen het ontslag van de Egyptische president Morsi.

‘Islamitisch fascistisch’ bewind

Morsi werd op een democratische manier gekozen met zo’n 51 % van de stemmen, alhoewel maar twee kandidaten mochten meedoen voor het presidentschap en de helft van de Egyptenaren niet naar de stembus trokken. Maar nadien installeerde hij een ‘islamitisch fascistisch’ bewind, waarbij alle overheidsinstellingen werden bemand door extreme moslimbroeders. Nooit trachtte Morsi het hele volk of andere partijen bij het bestuur te betrekken de afgelopen twaalf maanden.

Aanvallen tegen minderheden, armoede, werkloosheid

In één jaar tijd bereikten de aanvallen tegen vrouwen en minderheden nooit geziene aantallen. Anderzijds namen de werkloosheid, armoede en economische crisis ongezien toe. Egyptenaren moesten uren in de rij staan voor brandstof of dagelijkse voorzieningen. Op administratief vlak waren ze overgeleverd aan de dictatuur van het beperkte clubje moslimbroeders die de wetten dicteerden en een grondwet installeerden in het belang van hun eigen achterband van Moslimbroeders.

Revolutie door het volk en het legermedia_xll_5959797

Het Egyptische volk zette samen met het sterke Egyptische leger, dat 25 procent van de Egyptische economie onder controle heeft, de Egyptische president aan de deur op woensdag 3 juli 2013.

Generaal Abdel Fattah al-Sisi, de hoogste leider van het Egyptische leger, liet weten dat de grondwet is opgeschort.

Morsi zit vast

De afgezette Egyptische president Mohamed Morsi zit intussen vast op een locatie van de Egyptische militaire inlichtingendienst. Mosi wordt vervangen door het hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof. Hij zal als interim-staatshoofd fungeren totdat er nieuwe verkiezingen zijn. Dit wellicht over negen tot twaalf maanden. Morsi beschouwt de stap van het leger als een staatsgreep. Dit schrijft hij op zijn Facebook- en Twitteraccount.

Alle mediakanalen van de moslimbroeders en Al Jazeera werden door het Egyptische leger uit de ether gehaald.

Veertien doden

Bij rellen die uitbraken na het einde van het tijdperk van Morsi vielen woensdag minstens veertien doden. Voordien waren ook al tientallen doden gevallen bij geweld tussen voorstanders en tegenstandes van Morsi. De meeste slachtoffers waren aanhangers van de moslimbroeders. Ook werden volgens mensenrechtenorganisaties bijna honderd vrouwen aangerand of verkracht op het centrale Tahrirplein in Cairo.

Aanhouding moslimbroeders

Intussen heeft het leger ook twee leiders van het Moslimboederschap gearresteerd. Het zou gaan om partijvoorzitter Saad el-Katatni en tweede man Rashad al-Bayoumi.

Volgens de Egyptische staatskrant al-Ahram hebben de veiligheidsdiensten de arrestatie van 300 leden van de Moslimboederschap bevolen.

President Assad

De Syrische president Bashar al-Assad meent dat de afgezette Egyptische president Morsi het einde markeert van de politieke islam. Dat zei hij in een interview met de Syrische krant As-Saoura, dat vandaag verschijnt.

“Waar dan ook in de wereld, wie godsdienst voor een politiek doeleinde gebruikt of om enkelen ten opzichte van anderen te bevoordelen, is gedoemd te falen”, aldus Assad. Enkele delen van het vraaggesprek werden publiek gemaakt op zijn Facebookpagina. Enkele uren daarvoor had zijn minister van Informatie, Omrane al-Zohbi, nog verklaard dat het vertrek van Morsi noodzakelijk was om de Egyptische crisis op te lossen.

Erdogan

Eerder moest de Turkse premier Erdogan ook al erkennen dat de politieke islam van zijn AKP-partij over het hoogtepunt heen is. Massale demonstraties door het Turkse volk braken uit in heel Turkije. Alleen door het platleggen van internet bij elke kritiek en de opsporing en aanhouding van deze critici kon men nieuwe massale bijeenkomsten tegen Erdogan tegenhouden.

Vele honderden arrestaties

Intussen werden vele honderden burgers, advocaten, mensenrechtenactivisten, legerleiders en journalisten opgepakt en opgesloten wegens ‘terreur tegen de Turkse staat’. Dit is hoe ‘democratie’ gebeurt in Turkije anno 2013.

Erdogan niet langer de sterke man

Erdogan is inmiddels niet langer de eerste man in zijn AKP-partij van Turkse moslimsbroeders. President Gül zal in 2015 Erdogan definitief verdrijven van het politieke platform en is de feitelijke leider binnen de AKP.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: