Nieuws

“Oorlog in Syrië kan enkel op het slagveld opgelost worden”


ShowImage.ashx

De Syrische president Bashar al-Assad.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 5 augustus 2013 – Een strijdvaardige Syrische president Bashar al-Assad maakte zondagavond tijdens een 45 minuten durende tv-boodschap duidelijk dat hij geen vertrouwen heeft in de Syrische oppositie. “De Syrische Nationale Coalitie wordt door verschillende Golfstaten gefinancierd.” Hen verwijt de Syrische leider de openlijke steun aan terroristen in zijn land. Zolang die steun niet stopt, kan er volgens president Assad geen sprake zijn van enige dialoog zoals met andere opposanten, waarmee de Syrische regering samenwerkt in een eenheidskabinet en in het parlement.

Alleen gesprek met diegenen die terreur afzweren

“Met terrorisme wordt geen enkele oplossing bereikt. We moeten het daarom met ijzeren hand aanpakken”, is dan ook de duidelijke boodschap van president Assad. Met opposanten die geweld afzweren kan worden gepraat, maar met diegenen die terreur tegen burgers en soldaten, aanslagen en al-Qaida blijven omarmen, kan men geen politiek akkoord bereiken.

Militaire operaties gaan intussen verder tegen rebellen en terroristen in Syrië.

Deir al-Zour

Acht rebellen werden door het Syrische nationale leger (SNL) gedood toen het hun schuilplaatsen in al-Huaika in de stad Deir al-Zour bestookte.

Platteland van Damascus

Hevige gevechten deden zich voor tussen het SNL en rebellen in de stad Bait-Sahm op het platteland van Damascus. Door deze gevechten kreeg het SNL controle over grote delen van de stad.

Al-Yarmouk in Damascus

De aanhoudende gevechten in het Palestijnse vluchtelingenkamp al-Yarmouk, waarbij de meeste bewoners zich afzijdig hielden, zorgden ervoor dat slechts 20 % van de oorspronkelijke 170.000 inwoners nog in het kamp wonen. De andere bewoners sloegen meestal op de vlucht naar andere wijken in Damascus, aldus Al Manar. In het verlaten vluchtelingenkamp hebben de bewoners geen of nauwelijks water, elektriciteit, veilige kamp infrastructuur of winkels. De Syrische regering helpt hen met gratis medische hulp en gezondheidsfaciliteiten, terwijl het Syrische Arabische Rode Kruis helpt met voedselpakketten. Door aanvallen met mortiergranaten en sluipschutters is het leven van de kampbewoners een ‘Russische roulette’ geworden.

Duizend dode rebellen in al-Ghazlaaniyya in Damascus”

Onbevestigde berichten spreken over duizend gedode rebellen in de regio al-Ghazlaaniyya in Damascus, waar het SNL de overhand kreeg. Omwille van gezondheidsredenen voor de bevolking kregen 250 rebellen reeds een massagraf zonder verder identificatie. De andere lichamen krijgen – indien niet-identificeerbaar – eveneens een massagraf volgens Syrian Perspective.

Bezoek aan Khaldiyeh

photo_1375709772201-1-0

Generaal Fahd al-Freij (rechts).

De Syrische minister van Defensie, generaal Fahd al-Freij, bracht een bezoek aan zijn manschappen en maakte een rondleiding in Khaldiyeh in Homs. Dit district kwam vorige week onder controle van het SNL, nadat men het vrij maakte van rebellen. “Syrië zal zegevieren over de laffe terreur, die de steun krijgt van meer dan tachtig landen,” citeerde het persbureau SANA de generaal. “De terreur heeft als doel om het Amerikaans-zionistisch complot in de regio uit te voeren,” aldus al-Freij.

Homs

“Er zijn nog 75 christenen in Homs, waaronder de Nederlandse pater Frans van der Lugt, zei  een bewoner telefonisch tegenover La Croix op 11 juli 2013. Honderden moslims zitten eveneens vast in de oude stad. De meeste van de tijd verbergen ze zich in grotten en ondergrondse schuilplaatsen en voeden ze zich met rijst, tarwe en bonen. Ze hebben niet langer verse producten, fruit, groenten of vlees.” Burgers worden gegijzeld door de rebellen. Alle pogingen zijn mislukt om hen te laten gaan. Niets komt er binnen of gaat er buiten. De konvooien van het Internationale Comité van het Rode Kruis zitten vast aan de frontlinie.

Nederlandse ooggetuige

aafrans

Pater Frans van der Lugt.

Jezuïetenpater Frans van der Lugt was één van de eerste Nederlandstaligen die getuigde over wat er zich afspeelde in Syrië. Lees: Jezuïetenpater Frans van der Lugt informeert vanuit Syrië.

Waarom trekken christenen weg?

Streven tijdschrift vroeg aan pater van der Lugt waarom christenen hun dorpen en steden in Syrië verlaten. De jezuïet antwoordde daarop:

“Tijdens die hevige strijd in de christelijke wijken tussen het officiële leger en het Vrije Syrische Leger (VSL) in de maand februari 2012 zijn er nogal wat huizen verwoest. Veel christenen zijn toen weggetrokken, ook al omdat die gewapende groeperingen de macht weer overnamen. Zo kwamen veel huizen leeg te staan en die werden langzaam maar zeker bezet door andere groeperingen: soldaten van het VSL, hun familie en mohammedaanse vluchtelingen uit andere streken. Nogal wat huizen kwamen zo bloot te staan aan vandalistische operaties zoals plundering en diefstal. Maar andere huizen ondervonden geen schade en bleven zonder bezetting.”

Nadien begon het SNL een tegenaanval tegen het VSL in de christelijke wijken, maar nu kwam dat staatsleger te staan tegenover een goed georganiseerd leger en kon de staat de macht niet meer, zoals de eerste keer, in drie dagen overnemen. Felle gevechten kwamen tot stand tussen die twee legers en deze duren tot nu toe voort, zonder dat het officiële leger onze wijken kan binnenvallen. Ons grote probleem is nu dat het staatsleger onze wijken bombardeert, in de hoop zo het VSL klein te krijgen. Maar het enige resultaat is dat veel christelijke huizen en ook kerken (we hebben hier vijf kerken) worden gebombardeerd en gedeeltelijk of geheel worden verwoest, terwijl de soldaten van het VSL ongedeerd blijven. Deze verschuilen zich in de kelders van huizen van christenen om zich te beschermen tegen de bombardementen. We zien ook steeds meer soldaten van het VSL uit andere streken hier aankomen. Zij bestrijden dan gezamenlijk vanuit de christelijke wijken het officiële leger.”

“Door die hevige bombardementen trekt een groot deel van de overgebleven christenen ook weg; hun huizen vallen weer in handen van het VSL en van de vluchtelingen. Ook de kerkleiders zijn bijna allemaal vertrokken. Onze straten worden nu alleen nog maar bevolkt door soldaten en onze wijken zijn een groot slagveld geworden. Met name de laatste dagen zijn er weer veel bombardementen geweest, maar het staatsleger slaagt er (nog) niet in een einde te maken aan de hegemonie van het VSL in de christelijke wijken.”

Lattakia: rebellen nemen vier alawitische dorpen in

133588853_assad_436673b

De Syrische president Bashar al-Assad.

Volgens activisten, die tegenstander zijn van de Syrische regering, hebben rebellen in Syrië vier dorpen in de kustprovincie Lattakia veroverd op het SNL. Zeker 32 soldaten van het SNL en 19 rebellen kwamen zondag bij gevechten om het leven. In de ingenomen dorpen in de heuvels van al-Akrad wonen voornamelijk alawieten, dezelfde stroming binnen de islam, waartoe ook president Assad behoort.

De Syrische luchtmacht viel maandag bolwerken van de rebellen aan in de stad Salma en de al-Akrad bergketenop het platteland van Lattakia, waarbij doden en gewonden vielen onder de rebellen.

Idlib

Verschillende posities van rebellen in de stad Ballion op het platteland van Idlib kregen af te rekenen met artillerie van het SNL, waarbij slachtoffers vielen.

Zware straffen op gebruik buitenlands geld

Syrië heeft intussen zware straffen gezet op het gebruik van vreemde munten. Een handelaar die zijn goederen niet in Syrische ponden aan de man brengt, kan een gevangenisstraf krijgen tot tien jaar en dwangarbeid. Dat staat in een decreet dat president Assad heeft uitgevaardigd. Door speculatie en de oorlog daalde de wisselwaarde van de Syrische munt van 47 tot 200 en zelfs een tijd tot 300 ponden voor een Amerikaanse dollar.

Malik Imran.

Reacties

Nog geen reacties

Plaats een reactie

Archief