Nieuws

Syrische rebellen verbieden croissants in Aleppo


.

De fatwa is gebaseerd op een legende over het ontstaan van de lekkernij

TIME NEWSFEED – 2 augustus 2013 – Croissants zien er misschien onschuldig uit, maar een sharia-comité, dat de macht heeft over een deel van Aleppo, denkt daar anders over. Het comité heeft Syriërs eerder deze week verboden croissants te eten. Deze beslissing is niet genomen omdat croissants zoveel calorieën bevatten, maar omdat de lekkernij in de vorm van een maan de ‘Europese zege over moslims viert’, aldus Al Arabiya. Syrië was tot halverwege de twintigste eeuw een Franse kolonie.

De fatwa tegen croissants, die in de door oorlog geteisterde stad toch al niet rijkelijk aanwezig zijn, is onderdeel van een groeiende tendens van extremisme onder rebellen. Onlangs heeft een groep rebellen, die een deel van Aleppo onder controle heeft, een 14-jarige jongen geëxecuteerd omdat hij de naam van de profeet Mohammed dwaas gebruikt had. Een groep rebellen, met basis in Aleppo, heeft ook fatwa’s uitgevaardigd waarin vrouwen gewaarschuwd werden geen make-up of strakke kleding in het openbaar te dragen. Syriërs volgen over het algemeen een gematigde vorm van de islam, waardoor de extremisten die hun macht op deze manier uitoefenen, veel burgers woedend hebben gemaakt.

Het verbod op croissants komt waarschijnlijk voort uit de legende dat de lekkernij in de Hongaarse hoofdstad Boedapest werd uitgevonden om de weerstand tegen de Turkse invasie te vieren. Meerdere voedingshistorici hebben de waarheid van deze legende aan de kaak gesteld en het waren de Fransen én niet de Hongaren, die ooit de macht hadden in Syrië. Ondanks het dubieuze ontstaan van het croissantverbod, is er nog niemand naar voren gestapt om de extremistische wet tegen te spreken.

Bron: Time NewsFeed.

.

Croissants from Le Patissier, Neutral Bay.

Croissants.

.

Reacties

Een gedachte over “Syrische rebellen verbieden croissants in Aleppo

  1. Hoe ironisch dat France dit tuig steunt!

    Geplaatst door Michel78 | 14 augustus 2013, 12:36

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

%d bloggers liken dit: