Nieuws

Al-Nusra rebellen vernielen Aramese kerk en instituut in Maloula


Maaloula

Maaloula.

SNL kon rebellen verdrijven naar de rand van de historische stad

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 6 september 2013 – Honderden rebellen vielen woensdag de historische stad Maloula aan. Het was een van de meeste geliefde plaatsen van toeristen die Syrië bezochten. Een meerderheid van de stad, op het noordelijk platteland van Damascus, is christelijk.

Sommige inwoners spreken nog Aramees, de taal die in de tijd van Jezus Christus van Nazareth, in de regio werd gesproken. Ongeveer tien procent van de bevolking van Syrië is christen.

Autobom tegen controlepost leger

Woensdag werd door rebellen van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ een booby-trap autobom ingezet nabij een controlepost van het Syrische nationale leger (SNL). Honderden rebellen maakten van de verwarring gebruik om het bijzonderste plein van Maloula te bezetten en sluipschutters te installeren op daken, aldus Al Manar.

Aramese kerk, instituut en klooster van Mar Takla

Bij hevige gevechten tussen soldaten en rebellen vielen doden aan beide kanten en werden de rebellen naar de rand van de stad verdreven, volgens de krant al-Watan en de Syrische Nationale Coalitie. Dit gebeurde echter pas na de vernieling van een Aramese kerk en instituut in Maloula en de plundering van de inboedel door rebellen. Twee mortiergranaten kwamen terecht op het klooster van Mar Takla en brachten daar materiële schade toe.

.

Op woensdag 4 september 2013 vielen rebellen van het Vrije Syrische Leger, Jabhat al-Nusra en de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ de oude stad Maloula aan. Ze begonnen mensen te doden en huizen, kerken en kloosters te vernietigen. Het SNL kon de rust en veiligheid opnieuw herstellen in Maloula en bevecht de resterende rebellen in de rand van de stad.

.

BTWJ8ecIMAAZVuq

Maloula.

.

BTaVgafCYAEY-M9

Soldaten van het SNL konden rebellen uit de stad Maloula verdrijven.

Reportage op Al Mayadeen TV over Maloula (Arabisch)

.

Veertig rebellen gedood in Oost-Ghouta

Het Syrische nationale leger (SNL) slaagde er maandag in om veertig rebellen van het aan al-Qaida verbonden al-Nusra front te doden. Ze vielen in een hinderlaag in de regio Rahibeh in Oost-Ghouta op het platteland van Damascus, aldus oppositiezender Cham TV, meldde Al Manar.

Rebellencommandant gedood

Ook de ‘Islamitische brigade’ op het platteland van Damascus kreeg een zware opdoffer. Rebellencommandant Qasim Halaboun werd gedood in de regio Qalamoun op het platteland van Damascus.

Operationele chef van rebellen sneuvelt

De operationele chef Qasim Halabouni – alias Abu Mohammad – van de falangisten van al-Zubair bin Awam werd gedood in Duma op het platteland van Damascus. Dit gebeurde bij gevechten met het SNL, aldus diverse berichten op facebook, zoals door het ‘Informatiekantoor van de Bab Saba wijk’.

Malik Imran.

.

Een Syrisch-Amerikaanse man met een soennitische vrouw vertelt op CNN wat er precies aan de hand is in Syrië.

.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: