Nieuws

Het Syrische kluwen


SYRIA-KIDS_0

Syrische kinderen.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 6 september 2013 – Zelfs voor ze goed en wel begonnen is, lijkt de militaire  interventie tegen Syrië al meer op een onontwarbaar kluwen dan op een modderpoel met drijfzand. Want in het kader van het internationaal recht is zulke interventie, zonder ruggensteun van de Verenigde Naties (VN), wel heel erg fragiel. En zo het gebruik van chemische wapens waarschijnlijk waar is, dan is de vraag wie de auteurs van deze misdaad zijn, al heel wat minder duidelijk. De regering van Assad kende de risico’s van een dergelijk gebruik voor hun bewind, ook bij hun eigen bondgenoten.

Anderzijds probeert een deel van de oppositie, hopeloos verdeeld, al een hele poos om het Westen in het conflict te betrekken. Het Westen dat tot nog toe eerder weigerachtig stond tegen rechtstreekse inmenging, gezien het gevaar van destabilisatie van heel de regio en daarom opteerde het om eerder van op afstand te handelen. Want velen hebben het al gezegd – en tot in den treuren herhaald – Frans minister Fabius inbegrepen: enkel politieke onderhandelingen kunnen het Syrische vraagstuk oplossen. Tussenkomen in dit land, zonder massale steun van de bevolking, is dwaas. Tussenbeide komen en de hele regio in vuur en vlam zetten, in een quasi Koude Oorlog context, gezien de betrokkenheid van Rusland, is ronduit gekkenwerk. Het zal de vluchtelingenstroom nog doen toenemen, naar aantallen die door de buurlanden nog nauwelijks te controleren of te beheersen zijn. En deze humanitaire ramp zal ongetwijfeld ook zijn politieke consequenties hebben. En de recente inschrijving van de gewapende tak van de Hezbollah op de Europese lijst van terroristische organisaties heeft enkel nog maar olie op het vuur gegoten.

Oorlog geneest men niet door oorlog. De plicht om vandaag mensen te beschermen, is vooreerst deze ‘waarheid als een koe’ onder ogen te zien. Identificatie van de gebruikers van de chemische wapens, ervoor zorgen dat het niet opnieuw gebeurt, de daders voor een internationale rechtbank brengen: ja zeker! Maar zo zijn we zeker niet bezig en het Syrische conflict illustreert op een jammerlijke wijze het politieke onvermogen van de VN. En dit tegen het spectrum van een nieuwe Koude Oorlog, onlangs zelfs halvelings gesuggereerd door Obama. Dit  ook in de context van een economische crisis op wereldschaal. Dit alles heeft voor Europa een ‘déjà vu’-sentiment en het zou de Europese leiders moeten aanmanen tot voorzichtigheid.

Opiniestuk van Véronique De Keyser, Belgisch PS politica en Europees parlementslid.

970444_707367282613733_1317889415_n

Véronique De Keyser.

Véronique De Keyser (Brussel, 23 maart 1945) is een Belgische Franstalige politica en lid van het Europees Parlement. Zij studeerde psychologie en verrichtte onderzoekswerk aan de Université Libre de Bruxelles. Sinds 2001 zit zij voor de voor de Parti Socialiste (Franstalige socialisten in België = PS)
in het Europees Parlement.

http://www.vdekeyser.be
veronique.dekeyser@europarl.europa.eu
0032 (0)475/69.04.61

Uit het Frans vertaald door Paul.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: