Nieuws

Noodtoestand in al-Dana na moord op emir Abu Abdullah al-Libi


BUyTc23CIAIxhZt

De oorlogspolitiek van de Turkse premier Erdogan kreeg een rake klap. Twee kopstukken van de door hem gesteunde terreurorganisatie ISIS werden vandaag in Syrië gedood.

Kopstukken terroristengroepering ISIS gedood in Idlib en Lattakia

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 22 september 2013 – Emir Abu Abdullah al-Libi, een kopstuk van de terroristen van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS), werd gedood bij een aanslag tegen zijn voertuig. Dit gebeurde in het Syrische al-Dana, vlakbij de Syrisch-Turkse grensovergang van Bab al-Hawa (‘De Poort van de Winden’) en de stad Cilvegözü in de Turkse provincie Hatay. The Arab Chronicle en andere bronnen bevestigden dit nieuws.

Noodtoestand

De leidinggevende rebellengroepering ISIS riep in al-Dana de noodtoestand uit en kondigde wraak aan tegen de moordenaars van hun emir en al diegenen die zich niet neerleggen bij hun heerschappij in de regio van al-Dana. De volgende uren en dagen zal in het noordoosten van Syrië tussen de diverse rebellenbewegingen nog heel wat bloed vloeien, valt te verwachten.

ISIS maakte in een persbericht duidelijk dat ‘de poorten van de hel zullen opengaan voor de moordenaars’ van de sheikh. Volgens de facebookpagina ‘Syrian Revolution Against ISIS’ zitten rebellen van het Vrije Syrische Leger (VSL) achter de aanslag.

Al-Dana

Al-Dana is een stad in het noorden van Syrië in de provincie Idlib. De stad was vroeger bekend om de indigo kleurstof industrie, maar deze economische bezigheid is er verdwenen. (kaart)

Twee ISIS-kopstukken gedood

BUy2vR6CQAAspsa

Emir Abu Abdullah al-Libi.

De Libiër Abu Abdullah al-Libi noemde zichzelf de ‘Emir van al-Dana’ en was actief bij ISIS. Als Emir liet hij winkels sluiten tijdens gebedstijden en verbood hij alle sigaretten in zijn rebellengebied.

BUxb3miCMAAnLLF

Hamza al-Shishani, een Tsjetsjeense rebellenleider van ISIS, werd gedood in Lattakia.

De Tsjetsjeense ISIS-leider Hamza al-Shishani werd enkele uren voordien ook al gedood in de kustprovincie Lattakia.

ISIS

De ‘Islamitische Staat van Irak en Sham (Syrië)’, ook wel bekend als ISIS, werd in april 2013 door Abu Bakr al-Baghdadi opgericht. De oprichter pleitte voor het samenvoegen van zijn organisatie met de aan al-Qaida-gelieerde groep Jabhat al-Nusra of het al-Nusra front.

Echter werd al-Baghdadi’s oproep niet verwelkomd door al-Nusra leider Abou Mohammad al-Joulani, die weigerde om de twee groepen samen te voegen. Zodoende verslechterden de relaties en stapelden de spanningen zich op tussen beide organisaties. (VIDEO)

Rebellen bevechten elkaar

De gevechten tussen allerlei rebellengroeperingen nemen in alle hevigheid toe in het noorden en noordoosten van Syrië. Zo viel het ISIS de voorbije twee weken volgens journaliste Jenan Moussa – @jenanmoussa – zowel rebellen van het VSL, Tawhid, Ahrar al-Sham als huurlingen van het al-Nusra front aan. Het in al-Dana gedode kopstuk van ISIS had dus vijanden in overvloed, die zijn verkoolde lichaam als een overwinning zien.

Rebellen van ISIS vielen het hoofdkwartier van het al-Nusra front in al-Shadadi in Hassake aan, waarbij twee rebellen van al-Nusra zouden zijn gedood.

“1.200 rebellengroeperingen in Syrië”

De door Saudi-Arabië gesteunde nieuwe rebellengroepering ‘Authenticity and Developpment Front’ (ADF) verklaarde eerder deze week de oorlog aan ISIS, nadat die een lokale commandant wilden vermoorden. Volgens de vice-directeur van het Defense Intelligence Agency van het Pentagon (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken), David Shedd, zijn er momenteel minstens 1.200 rebellengroeperingen actief in Syrië. Dit met een stijgende invloed door islamisten zoals het al-Nusra front. De gewapende oppositie is dan ook een onoverzichtelijk kluwen.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zijn amper 15 tot 25 procent van de door hem geschatte 70-100.000 rebellen in Syrië ‘slechte jongens’, aldus Reuters.

Steun vanuit Saudi-Arabië

Ook Liwa al-Islam, al-Tawhid en andere brigades in Syrië krijgen steun van Saudi-Arabië door wapens en geld. Het waren rebellen van Liwa al-Islam in opvallende gele truitjes die de voorbije dagen verschillende posities van het Syrische nationale leger (SNL) rond de basis van ‘brigade 81’ aanvielen in de regio Qalamoun – of al-Nabk geheten – op het platteland van Damascus. (VIDEO)

Daraa

Zware gevechten vonden plaats tussen het SNL en rebellen van het VSL in de omgeving van het tankbataljon van de stad Sheikh Saad op het platteland van Daraa, waarbij volgens het Syrisch Centrum voor Documentatie (SCD) slachtoffers vielen.

Gevechten in Atimah

Elf rebellen van ISIS en andere groeperingen werden op 21 september 2013 gedood door de Koerdische veiligheidscomités (YPG) bij gevechten ten noorden van Atimah in Idlib, volgens reporter Jenan Moussa. Vandaag stierven volgens haar zeven rebellen bij gevechten tussen ISIS en het VSL in het dorp Hzano op het platteland van Idlib. Het SCD sprak over ‘doden en gewonden aan beide kanten’.

Daraa

Hevige artilleriebeschietingen werden waargenomen in de stad Karak in Daraa.

“Bombardement ziekenhuis”

Tegenstanders van de Syrische regering beweren dat het SNL met een MIG-gevechtstoestel het nationaal ziekenhuis van Tafas bombardeerde op 7 september 2013. De echtheid van de beelden en dit verhaal is onduidelijk. (VIDEO)

.

BUv-XpLCAAATFsx

Een volgens ISIS en Jabhat al-Nusra op 21 september 2013 door hen gedode ‘huurling van de Syrische overheid’. Wellicht is het een verwijzing naar een soldaat van het Syrische nationale leger (SNL).

.

523c7a639ae2a

ISIS executeerde soldaat Tony Mlouhy van het SNL omdat hij christen was. De soldaat kwam in een hinderlaag terecht en gaf zich over aan de rebellen, maar die besloten hem terecht te stellen.

.

523ef3945cdc7

Abu Islam, de leider van het al-Qadesiah bataljon, verbonden met de islamitische beweging van Ahrar al-Sham, werd gedood tijdens gevechten met de YPG op het platteland van de provincie Raqqa op 21 september 2013.

.

syria_cartoon_-_bashar_assad_

Spotprent uit Daraa.

.

BOreJoKCYAANi50

Archieffoto van vrijwilligers van de Ahrar al-Sham brigade die voedsel verdelen aan ontheemden in al-Dana.

.

BTeRjqDCcAAtX0k

De sharia-rechtbank in al-Dana.

.

SyrianFieldhospital_custom-c70bc3213238fd919b01a9a0a4a257f45a011ab6-s3-c85

Syrische dokters in een veldhospitaal in al-Dana kunnen zich aan nog meer patiënten verwachten de volgende uren en dagen.

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: