Nieuws

Bahar Kimyongür gevangen genomen in Italië


bahar-kimyongur

Vrijheid voor Bahar! Vrije meningsuiting tegen oorlog!

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 22 november 2013 – De Mediawerkgroep Syrië heeft met grote ontzetting kennis genomen van de arrestatie en opsluiting van politiek activist Bahar Kimyongür door de Italiaanse politie in Milaan op donderdag 21 november 2013. Dit slechts drie maanden na gelijkaardige gebeurtenissen, toen de Turkse staat ook al Spanje inschakelde om Bahar op te sluiten en vroeg om een uitlevering van deze Belg aan de Turkse staat.

Bahar Kimyongür is de auteur van Syriana en van talrijke artikelen die de hypocrisie van de Europese overheden betreffende Syrië aantonen. Hij nam deel aan twee conferenties over Syrië die onze Mediawerkgroep Syrië organiseerde in 2012 en 2013 en is de woordvoerder van het Comité contre l’Ingérence en Syrie. Bahar wordt bedreigd met uitlevering aan het ‘zeer democratische Turkije’; want Bahar stoort en de waarheid stoort.

Wij geven hieronder een vertaling weer van het persbericht van het ‘Comité voor de vrijheid van meningsuiting en vereniging’ (CLEA) naar aanleiding van de arrestatie en opsluiting van Bahar Kimyongür in Italië.

PERSBERICHT CLEA VAN 22 NOVEMBER 2013

08:30: Donderdagochtend. Bahar Kimyongür wordt gearresteerd in Milaan. Hij moest een internationale conferentie over Syrië bijwonen, maar de politie heeft hem gearresteerd op het vliegtuig.

Na te zijn ondervraagd door de gerechtelijke autoriteiten, werd Kimyongür opgesloten in Bergamo.

Deze nieuwe gevangenneming volgt duidelijk na het aanhoudingsbevel dat de autoriteiten te Ankara uitvaardigden tegen hem. Zij vragen voortdurend om zijn uitlevering. Ter herinnering: dit bevel had al – in juni 2013 – geleid tot de arrestatie in Cordoba van de Belgische onderdaan (maar Spaanse rechters lieten hem toen op borgtocht vrij in afwachting van een beslissing door de ‘Audiencia Nacional’).

Gedurende vele maanden spaart Bahar Kimyongür tijd noch energie, noch enige moeite om de groeiende rol van de Turkse staat in het verschrikkelijk conflict in Syrië aan de kaak te stellen. Een walgelijke en vreselijke oorlog, waarin de overheid van Erdogan direct ingrijpt: Ankara geeft de volledige vrijheid om jihadistische groepen te organiseren op haar grondgebied om de oproer in Syrië te steunen. Ankara laat openlijk op het Turkse grondgebied wapenleveringen toe aan al-Qaida en andere sektarische takfiri groepen van Saudi-Arabië en Qatar. Hun afgevaardigden worden door Ankara gefinancierd opdat de meest fundamentalistische islamistische buitenlandse huurlingen met geweld de bevolking in de Turkse Hatay regio zouden intimideren; een bevolking die de ‘havikkenpolitiek’ van de Turkse regeringspartij AKP afkeurt.

Of zijn al deze openbaringen, die naar behoren werden gedocumenteerd door Kimyongür, alsook de evolutie van de situatie de aanleiding en het teken dat Turkije dit niet meer kan verdragen?…

Nogmaals: we moeten hemel en aarde mobiliseren om de vrijlating van onze kameraad te bekomen.

Nogmaals: we hebben België nodig om consequent één van zijn onderdanen te verdedigen.

Op Europees niveau moet België het ongegronde aanhoudingsbevel annuleren (met alle middelen van de wet); een bevel, waarvan de redenen ongegrond werden verklaard voor de Nederlandse justitie en de Belgische rechtbanken (door het oordeel van de Uitleveringskamer van Den Haag in 2006, daarna door de door het Hof van Beroep te Antwerpen in 2008 en door het Hof van Beroep van Brussel in 2009).

Bronnen:

DHKP-C: Bahar Kimyongur arrêté ce matin à Milan

URGENTE: ARRESTATO ALL’AEROPORTO DI BERGAMO – MILANO IL COMPAGNO BAHAR KIMYONGUR!

Bahar Kimyongür emprisonné en Italie… !

CLEA

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: