Nieuws

Katholieke prominente figuur wijst op islamitisch extremisme in Syrië


417802-121006-nun

Moeder Agnès-Mariam.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 23 november 2013 – Moeder Agnès-Mariam van het Kruis, moeder-overste van het klooster van St.-Jacobus de Verminkte, een Melkitisch Grieks-katholiek klooster in het centrum van Syrië, sprak over het belang van vrede in Syrië en de omringende landen op maandag 18 november 2013, tijdens een persconferentie in het centrum van Lincoln. Lincoln is de hoofdstad van de Amerikaanse staat Nebraska en hoofdplaats van Lancaster County. De stad is na Omaha de grootste van de staat Nebraska en had in 2000 225.581 inwoners.

250px-Map_of_USA_NE.svg

De Amerikaanse staat Nebraska kreeg het bezoek van Moeder Agnès-Mariam.

Een uitgesproken katholieke figuur uit een klooster ten noorden van Damascus zei maandag dat de opstand in Syrië grotendeels bedreven wordt door islamitische extremisten en buitenlandse strijders wier inspanningen niet moeten worden gesteund door de Verenigde Staten.

Moeder Agnès-Mariam vertelde tijdens de persconferentie in Lincoln dat het wijdverspreide videoverslag van afgelopen zomer over het gebruik van Saringas door de regering van president Bashar al-Assad om burgers aan te vallen en te doden, vals was.

“Het was een valse video en de slachtoffers zijn nep”, zei ze.

“De video werd ontworpen om internationale steun en wapens voor de opstand tegen de Syrische regering af te dwingen”, zei Agnès-Mariam. Het geweld, waarvan ze getuige was, werd toegebracht door ‘doodstroepen die veiligheidstroepen aanvallen en door geweld tegen burgers, waarbij ze zonder reden gedood werden’.

Halt houdend in Lincoln tijdens een Noord-Amerikaanse toer naar een ‘Nebraska’s voor Vrede’-evenement maandagavond, zei Agnès-Mariam: “Amerika moet stoppen met religieuze extremisten te voorzien van geld of wapens; ze moet helpen vrede te brengen in Syrië.”

agnes-mariam-met-vluchtelingen-uit-moadamiya-november-2013_thumb

Samen met een aantal andere mensen en de Rode Halve Maan slaagde Agnes Mariam erin om duizenden vluchtelingen uit het door rebellen bezette Moadamiya te halen.

Het besluit van de Syrische regering om een door Rusland geleid akkoord – om zijn chemische wapens te vernietigen – te aanvaarden, vertegenwoordigde een rustige stap die gevolgd moet worden door andere landen, zei Agnès-Mariam. “Het is de volgende stap in de richting van nucleaire ontwapening.”

Agnès-Mariam’s uitlatingen zijn controversieel en sommige critici hebben haar beschreven als een instrument van de Syrische regering. Zelf geeft ze aan dat ‘haar inspanningen hebben geleid tot bedreigingen en steekpenningen om te zwijgen’.

In Syrië is Agnès-Mariam moeder-overste van het klooster van St.-Jacobus de Verminkte. Ze is leidinggevende figuur van het Instituut voor Vrede, Recht en Mensenrechten in Syrië. Agnès-Mariam’s aanhangers wijzen op haar kritiek tegen Syrische rebellen voor de wreedheid van hun methodes, terwijl ze anderzijds ook kritiek levert op de Syrische regering.

“We moeten een vreedzame oplossing steunen en Amerika moet tegen religieus extremisme zijn”, zei ze. “De voordelen van de oorlog zijn giftig”, zei Agnès-Mariam. “De voordelen van vrede zijn eeuwig.”

Bron: Syria Solidarity Movement.

Eben Derik

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: