Nieuws

Slag om Qalamoen gebergte duurt voort


529333b524785

Twee leden van de terroristische groep al-Khadraa werden gedood toen ze een controlepost van het Syrische Nationale Leger aanvielen in de buurt van Deir Atiah, een stadje op het platteland van Damascus.
Links zien we de Palestijnse Baraa Ghali, beter gekend als ‘Abu Laith al-Maqdisi’ en rechts is de Saudische Abd al-Hakeem al-Khderee.

.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 23 november 2013 – De slag voor de controle over de regio van het Qalamoen gebergte blijft voortduren. Vanuit hun schuilplaatsen in de bergen vlakbij de Libanese grens pogen zij weerstand te bieden tegen het oprukkende leger. Volgens bronnen zou het hier gaan over een 8.000 tot 15.000 rebellen die er zich verbergen in het hooggebergte.

Vandaar pogen zij een tegenoffensief te lanceren om de controle over dit stuk van de snelweg Damascus-Homs te behouden. Daarbij pogen zij zoals zij beloofden ook de stad Qara te heroveren. Wel kunnen zij vanuit de nabije hoogten de steden en de autoweg wel onder vuur blijven nemen. De Libanese grens is in Qara immers maar ongeveer 15 kilometer ver.

Op dit ogenblik wordt er vooral ten zuiden van de stad Qara gevochten zoals rond de steden An Nabk en Yabroed. Ook was er sprake van een mislukte aanval op het al Bassel hospitaal in de stad Dayr Attiyah welke in handen is van het regeringsleger (zie kaart). Daarbij zouden zij in An Nabk hun klassieke truc gebruikt hebben door met bomauto’s en zelfmoordpiloten controleposten van het leger aan te vallen.
.

Syrië - Kaart - M5 - Qara-Yabroed

Kaart waar An Nabk te zien is.

.
De drie salafistische groepen die er actief zijn zijn Jabhat al Nusra, het lokale door de VS bewapende filiaal van al Qaeda, Liwa al Islam, dat onder controle staat van Saoedi Arabië en vermoedelijk de daders zijn van de gifgasaanval bij Damascus, en Ahrar al Sham. De Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS), het andere Syrische filiaal van al Qaeda, zou er nog zwak staan.

Die groepen voeren in de regio een harde repressie tegen alles wat zij als on-islamitisch zien. Zelfs het roken van sigaretten is er verboden. Ook werden in Yabroed, zowat de hoofdplaats van de regio, enkele christelijke kerken deels vernield.

Wel is er volgens een uiterst boeiend driedelig reisverslag doorheen het gebergte van een journalist van de Engelstalige Libanese website Al Akhbar (1) in het door de rebellen gecontroleerde gebergte sprake van een labo waar synthetische drugs worden gemaakt.

Om dit voor deze religieuze extremisten dan toch aanvaardbaar te maken vaardigde een imam dan maar een fatwa uit, stellende dat het mag zolang men deze drugs maar alleen aan niet-gelovigen verkoopt.

In Libanon werden er trouwens pakken drugs, die vermoedelijk afkomstig waren van dit labo, onderschept..

Willy Van Damme..

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

.

1) http://english.al-akhbar.com/news. Een website die toont dat er ook in de Arabische wereld op een volwassen en professionele wijze aan journalistiek kan gedaan worden.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: