Nieuws

Syrische christenen ontvluchten ontvoeringen, verkrachting en executies


429785_372932552720551_336467803_n

Syrisch-orthodoxe Kerk in Al-Malikiyah, een stad in het noordoosten van Syrië.

.

THE DAILY BEAST – 19 november 2013 – Al vluchtend voor mishandeling, ontvoering en moord door jihadisten en FSA rebellen, vreest de oude christelijke gemeenschap in Syrië dat religieuze aanvallen steeds verder zullen escaleren.

Getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt in Syrië en bang voor hun toekomst, ontvluchten christenen de 32 maanden durende burgeroorlog. Ze zeggen dat de vervolging van christenen groeit in gebieden in handen van de rebellen (in het noorden van het land). De ontvoeringen, verkrachtingen en executies van christenen worden niet enkel uitgevoerd door jihadistische groeperingen, maar ook door andere soennitische opstandelingen, waaronder groepen die verbonden zijn met het door het Westen gesteunde Vrije Syrische Leger (VSL).

Christelijke vluchtelingen die onlangs zijn aangekomen in het zuidoosten van Turkije – van wie velen de stappen van hun voorouders andersom herhalen, die in de vorige eeuw de vervolging in het zuiden van Turkije ontvluchtten – geven aan dat christenen als pionnen in een spel worden gezien door verschillende jihadisten en islamitische opstandelingen. De meeste aanvallen op Syrische christenen worden toegeschreven aan de aan al Qaida gelieerde Jabhat al Nusra en de Islamitische Staat van Syrie en en Sham (ISIS), maar vluchtelingen – zoals de 45 jarige schooldirecteur Rahel – zeggen dat het plaatje veel complexer is.

Rahel zegt daarin dat in haar overwegend christelijke dorpje al Yakubiye (in het noordwesten van de provincie Idlib) geen jihadisten waren, maar dat VSL strijders uit de naburige soennitische dorpen het probleem waren.
.

1380774_657941517573361_1070560360_n

Christenen in Syrië.

.
In februari schreef het persbureau AFP over al- Yakubiye, opmerkend dat alhoewel een derde van de kerken werd geplunderd, de relaties tussen Syrische soennitische moslims en lokale christenen hartelijk waren. Maar in de afgelopen maanden zijn bijna alle christenen gevlucht nadat een half dozijn geëxecuteerd is door onthoofding en ongeveer 20 anderen werden ontvoerd. De evacuatie van al- Yakubiye is toegevoegd aan een christelijke exodus, die deed vrezen dat de burgeroorlog de ondergang van het Syrische christendom voorspelt.

“Al Nusra is niet naar ons dorp gekomen, maar de mensen uit de dorpen in de buurt, en ze waren van de VS”, zei Rahel. Christenen zijn doelwit, omdat ze worden gezien als pro-Assad, al geeft ze toe dat een deel van de vervolging ook door hebzucht gemotiveerd is. De meer welgestelden worden eerst aangevallen en hun eigendommen worden verdeeld onder de lokale soennitische families.

Vanaf het begin van het christendom hebben christenen geleefd in Syrië. Maar de burgeroorlog is geresulteerd in een half miljoen vluchtelingen – bijna een kwart van de Syrische christenen – en dagelijks vertrekken er steeds meer richting Turkije en Libanon.
.

402358_372932509387222_1711151186_n

Syrisch-orthodoxe Kerk in Al-Malikiyah, een stad in het noordoosten van Syrië.

.
Bijna 300 hebben veiligheid gezocht in het kleine stadje Midyat en de omliggende dorpen in de regio Tur Abdin, op minder dan 30 mijl van de grens. Tur Abdin is het historische hart van de Syrisch-orthodoxe kerk en het gebied is bezaaid met oude kerken en kloosters Het werd gesticht in 397.

De grootste zorg van christenen als het gaat om Syrië is een eventuele overwinning door de rebellen. Ze wijzen op hun buurland Irak na de val van Saddam Hoessein, waar sektarische moorden, vervolging van christenen en een steeds radicalere islamistische politieke cultuur heeft geleid tot de vlucht van meer dan de helft van de Irakese christenen.

Voor de burgeroorlog had Syrië een geschatte christelijke bevolking van 2,5 miljoen. De grootste groep is de Grieks-orthodoxe kerk, maar er zijn ook katholieken, protestanten en aanhangers van de Assyrische Kerk van het Oosten.

Veel van de christelijke vluchtelingen in Libanon zijn getraumatiseerd, zegt Najla Chahda van Caritas, de katholieke hulporganisatie. Verhalen van gedwongen bekering tot de islam en kerken die worden ontheiligd in dit vicieuze sektarische conflict komen veelvuldig voor. Verschillende geestelijken zijn ontvoerd, onder wie twee bisschoppen, en in dorpen in de provincie Homs zijn grote aantallen christenen gedwongen om uit hun huizen en boerderijen te vertrekken. Een van de ergste gruweldaden werd eerder deze maand gemeld toen de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop van Homs, Selwanos Boutros Alnemeh, jihadisten gesteund door al-Qaeda beschuldigde van het doden van meer dan 40 christenen tijdens hun bezetting van de stad Sadad, ten noorden van Damascus.
.

media13

Terroristen vernielden kerken en beelden van de Maagd Maria en Jezus Christus in Sadad op het platteland van Homs.

.
“Alle huizen van Sadad werden beroofd en eigendommen geplunderd”, zei aartsbisschop Alnemeh in een verklaring.”De kerken zijn beschadigd en ontheiligd, beroofd van oude boeken en kostbaar meubilair. Scholen, overheidsgebouwen, gemeentelijke gebouwen zijn verwoest.”

.

Bron: The Daily Beast.

.

Eben Derik

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: