Nieuws

Gevechtskoningin verliet haar man om een vrouwenbrigade tegen Syrië te leiden


528b35af8e4f5BREAKING NEWS NETWORK – 19 november 2013 – Een Syrische moeder van zeven kinderen was zo vastbesloten om te vechten tegen de Syrische regering dat ze van haar man scheidde om een brigade, bestaande uit veertig vrouwen, te leiden.

Khowleh – de naam die ze heeft aangenomen na aanvang van de ‘opstand’ – begon de brigade in februari 2012 en de vrouwen vochten aan het front met geweren, zei de Dailymail.

Maar de 35-jarige is nu gedwongen om de Khowleh bint al-Azwar brigade te verlaten en leeft als vluchteling in Irbid in Jordanië, 20 kilometer van de Syrische grens.

Helemaal aan het begin heeft Khowleh deelgenomen aan de demonstraties tegen de regering, maar haar nieuw gevonden politiek heeft haar man, met wie ze getrouwd was toen ze vijftien was en met wie ze samenwoonde in Hirak, niet kunnen behagen.

Toen hij eiste dat ze moest kiezen tussen hem of ‘de zaak’, koos ze voor haar droom om haar eigen brigade te vormen en het echtpaar scheidde.

Khowleh gebruikte haar geslacht in haar voordeel bij het helpen om mannen te bevrijden vanwege het feit dat vrouwen minder het doelwit zijn van controles bij bezoeken aan militaire bases en controleposten. Ze bevrijdde op deze manier vijftien mannen.

Hoewel ze werd gearresteerd tijdens een missie en voor meerdere dagen werd vastgehouden, deed dit Khowleh niet afschrikken.

In het begin van 2012 begon Khowleh met wapens te smokkelen door checkpoints – zij was het geloof in de in de kracht van vreedzaam protest verloren vanwege het toenemen van het bloedvergieten.

Samen met 40 andere vrouwen begon ze een brigade – de Khowleh bint al-Azwar, vernoemd naar een vrouwelijke Arabische krijgster uit de 7e eeuw. ‘We leerden om geweren te gebruiken op school als onderdeel van onze militaire jeugdopleiding”, zei ze.

‘We wisten hoe je een Kalashnikov moest vuren en de wisten hoe we handgranaten op een behoorlijke manier moesten gooien, dus het was niet moeilijk voor ons.’

De vrouwen vochten zij aan zij met mannelijke brigades, maar ze gingen uit elkaar nadat duizenden mensen gevlucht waren en het aantal leden afnam.

Khowleh verliet eind vorig jaar het land omdat ze niemand meer had om voor haar kinderen te zorgen. Ze wonen nu in een vluchtelingenkamp, hoewel ze nog wel verlangt om terug te keren naar de brigade. Ze zegt dat ze het leven in het kamp harder vindt dan vechten aan de frontlinies in Syrië.

Bron: Breaking News Network.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: