Nieuws

Syrië – Met de staart tussen de benen


The grand mosque before 'the arab Spring' - Aleppo , Syria.

Grote moskee van Aleppo, nog voor de ‘revolutie’.

.

WILLY VAN DAMME’S WEBLOG – 30 november 2013 – Reeds een tijd berichten websites als al Manar van de Libanese verzetsgroep Hezbollah over geheime contacten tussen Europese diplomaten en de regering in Damascus. Onduidelijk was of dit soort verhalen wel correct was of dat het hier ging om desinformatie om de vijand te destabiliseren. Een klassieke truc om de tegenstander te verzwakken.
.

Schoorvoetend

Recent echter maakte de Iraanse deels vanuit Europa werkende Tv-zender Press TV melding van een persbericht van het Franse staatspersbureau AFP waarin die ook bericht over dat soort van geheime contacten. (1) En dan lijkt dit al minder te maken hebben met een eventuele manipulatie door de Syrische regering.

Volgens dat verhaal komen steeds meer en meer Europese diplomaten in alle stilte, op hun kousenvoeten, op bezoek in Damascus om er te overleggen met de regering van president Bashar al Assad. Officieel voor de EU nog steeds de verpersoonlijking van het kwaad, de duivel in persoon.

Volgens het bericht zouden daarbij diplomaten van Roemenië, Zweden, Denemarken, Spanje, Oostenrijk en de EU zelf betrokken zijn. Die zouden daarbij een serie gesprekken gevoerd hebben met Faisal Muqdad, de viceminister voor Buitenlandse Zaken.

Volgens dat bericht zijn enkele Europese ambassades trouwens nog officieel open maar dan zonder diplomatiek personeel. Een aantal zijn wel gesloten maar dit dan in opdracht van de regering in Damascus. Dit wegens de harde opstelling en openlijke agressie van de betreffende regering.

Het persbureau citeerde daarbij een Europese ambassadeur voor Syrië die sinds december 2012 in Beiroet verblijft. “Sinds mei keren Europese diplomaten geleidelijk aan terug naar Damascus, eerst was dat heel voorzichtig voor een dag, dan voor twee en nu al voor drie dagen. Ik denk dat in het eerste kwartaal van 2014 veel Europese diplomaten terug zullen keren naar Damascus”, aldus die anoniem gebleven ambassadeur.
.

Herman Van Rompuy - 1

Vorig jaar zat Herman Van Rompuy, onze Europese president, nog te doen alsof hij eigenhandig Assad ging vastpakken. Nu klaar om terug ‘vriendjes’ te worden? Moeten we dan applaudisseren voor dit soort behoudens destructie en doodslag nergens toe leidend beleid? Maar eerst gaat hij – lach niet – Rusland volgens onze media op het matje roepen.

.
Daarbij zou men, volgens deze diplomaat, de op 22 januari 2014 startende conferentie van Genève over Syrië als excuus gebruiken, stellende dat gezien de vredesonderhandelingen de politieke toestand rond Syrië totaal gewijzigd is.

Dat schoorvoetend ageren heeft natuurlijk alles te maken met de diepe wens om niet op te vallen voor vroegere kennissen in Damascus of gezien te worden in het vliegtuig, luchthaven of hotel. Dit moet immers geheim blijven want praten met wat men nu voorlopig nog een gangster noemt is natuurlijk niet simpel. Legt dat als minister van Buitenlandse Zaken maar eens uit in de kranten of aan het parlement.
.

Geen ritje naar strafhof

Nog straffer is echter dat volgens datzelfde bericht van AFP ook de Europese veiligheidsdiensten geheime gesprekken aan het voeren zijn met hun Syrische collega generaal Ali Mamluk. De man staat in Europa nochtans op de zwarte lijst en is volgens de EU klaar om naar het Internationaal Strafhof te worden gezonden voor een zoveelste nepproces.

Figuren als Jejoen Bontinck en Brian De Mulder, idealisten volgens onze ‘specialist’ Rik Coolsaet, zouden dus wel eens brute pech kunnen hebben. Tussen dat zootje Syrische koppensnellers en plunderaars zitten ongetwijfeld spionnen of mensen die mits betaling willen klikken en zo aan generaal Mamluk meer vertellen over de heldendaden van onze ‘idealisten’.

Een ritje naar het Strafhof zal het dus zo te zien niet worden en in ruil wordt het dan vermoedelijk eerder een gezellige copieuze maaltijd in een van de betere restaurants van Damascus, Parijs of Brussel met Alain Winants, chef van onze Staatsveiligheid, en Company. Comme Chez Soi kan al maar beter een discrete tafel klaar houden.

Volgens onze kranten als De Morgen en De Standaard en NGO’s als Pax Christi, Amnesty International en Human Rights Watch is de man nochtans de meest brutale folteraar ter wereld. Maar ook hier zal er dus wel verandering in komen.

Benieuwd of ze in die kranten over dit verhaal gaan schrijven, en als persbericht van AFP moeten ze dit schokkend nieuws toch op elke redactie hebben ontvangen. Wedden dat het niet wordt opgenomen. De websites van onze kranten maakten er vandaag zaterdag 30 december om 17 uur immers nog geen melding van.

Of journalist en rebellenadviseur Jorn De Cock van De Standaard nog ooit naar Damascus zal kunnen terugkeren is natuurlijk gezien zijn optreden hier zeer twijfelachtig. Het lijkt mij echter niet aangeraden. Wie weet heeft generaal Ali Mamluk een nieuw speciaal ingericht onderkomen voor hem en zijn vrouw, de heldin van de Libische ‘revolutie’ a la façon de Qatar.
.

Ook Qatar

Trouwens volgens de Libanese website Al Akhbar (2) is niet alleen de EU maar is ook Qatar bezig met het bouwen van bruggen naar Hezbollah en Damascus. Met Hezbollah zouden er terug gesprekken gevoerd worden in  de hoop zo de oude relaties te herstellen.

Volgens de duidelijk goed ingelichte website heeft Hezbollah als bemiddelaar opgetreden tussen Qatar en Damascus maar zou president Assad in het begin nog veel te woest geweest zijn op Qatar om er nu al mee te praten. Begrijpelijk.

Wel zou er al een gesprek geweest zijn tussen sjeik Hassan Nasrallah, chef van Hezbollah en een Qatarese vertegenwoordiger. Ook met Damascus zou er dan na aarzelen een eerste gesprek geweest zijn maar blijft men hier nog heel terughoudend en zou men het tot een gesprek beperkt hebben.
.

President Bashar al Assad

Wie wordt de eerste Europese leider om in het publiek Bashar al Assad de hand te schudden als teken van vriendschap? Wordt dat Didier Reynders, David Cameron of Laurent Fabius?

.
Het is gezien de druk bezig zijnde koerswijziging van de zogenaamde ‘Vrienden van Syrië’ dan ook geen toeval dat onze media het tegenwoordig bijna steeds hebben over die ‘terroristen’ in Syrië en de term ‘vrijheidsstrijders’ niet meer gebruiken. Met andere woorden: Ze nemen het taalgebruik van de Syrische regering integraal over. Kwestie van de bevolking hier goed voor te bereiden.

Onze Europese leiders zullen dan in parlement, op persconferenties en dergelijke het in 2014 kunnen hebben over een ‘goede oplossing’ voor Syrië waarbij men het land wist te behoeden voor al Qaeda, de minderheden wist te beschermen en het land kan helpen heropbouwen. Waarbij men de democratie invoerde want er waren verkiezingen… die dan gewonnen werden door de Baath en Assad. Iedereen dus blij.

Of hoe Europa, zoals met Iran, een zware nederlaag toch nog poogt te verkopen als een fantastische overwinning die ‘toont dat het tot dan gevoerde beleid goed en succesvol was’. En geen persmuskiet die iets anders zou durven schrijven. Wie wil nu eenmaal Daniel Buyle & Co achterna?

En die rebellen? Daarover schreef Le Monde, rebellenkrant par excellence, donderdag dat de moraal er in vrije val is. Men zou voor minder deprimerend geraken. Al dat onthoofden, plunderen, verkrachten, moorden en folteren tevergeefs. Weet iemand de weg naar Allah en zijn 42 of zo maagden?

Vraagje: Zouden ook prins Bandar bin Sultan, de Saoedische chef van de veiligheidsdienst, of de Amerikaanse ambassadeur voor Syrië Robert Ford, beiden de ware leiders van de Syrische opstand, in Damascus welkom zijn?

.

Willy Van Damme

.

Bron: Willy Van Damme’s Weblog.

.

1) http://www.presstv.com/detail/2013/11/30/337441/european-envoys-to-return-to-damascus/.

2) http://english.al-akhbar.com/content/qatar-opens-hezbollah-and-damascus-after-hostage-deal.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: