Nieuws

Terroristen plunderen meer dan 75 archeologische stukken uit Apamea


20131122-220729_h513896

SANA – HAMA – 22 november 2013 – De archeologische stad Apamea (Apameia) is sinds het begin van de crisis in Syrië een doelwit voor terroristen geweest, met meer dan 75 stukken die werden geplunderd. Grote delen van de site werden verwoest door primitieve graafinstrumenten, die werden gebruikt door terroristen in hun zoektocht naar goud en zilver.

Het hoofd van de archeoloische afdeling van Hama, Abdul-Qader Farzat, zei dat de terroristen in het begin stiekem de rand van de stad inslopen, voordat ze tot het centrum van het gebied infiltreerden met zware machines en metaal detecterende apparatuur.

Farzat zei dat de terroristen eerst alleen waren geïnteresseerd in de goudstukken, maar later begonnen ze dieper te graven op zoek naar stukken met een hogere waarde om ze te verkopen op zwarte markten; voornamelijk in Turkije en Libanon.

Hij zei dat meer dan 75 archeologische stukken werden opgegraven door willekeurig te graven voordat ze naar het buitenland werden gesmokkeld. Hij voegde eraan toe dat de autoriteiten tijdens de bestorming van een schuilplaats van terroristen op twee mozaïeken zijn gestuit. Ze stonden klaar om het land uit te worden gesmokkeld, samen met stenen beelden en meer dan twintig stukken aardewerk.

Farzat zei dat het museum van Apamea in de stad Qal’at al-Madeeq, dat wordt beschouwd als één van ’s werelds meest beroemde musea van mozaïeken, ook werd geplunderd.

Hij benadrukte dat het ministerie kosten nog moeite spaarde om te redden wat gered kon worden door het opzetten van controleposten om het gebied te beschermen. Ook deed men een beroep op de lokale bevolking om te helpen bij de bescherming van het gebied, aangezien het gebied meer dan 200 hectaren beslaat.

Bron: SANA.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: