Nieuws

De verafgoding door de media van rebellen en gangsters


In het VTM-nieuws van maandag 29 mei 1989 stond de arrestatie van de Belgische topgangster Patrick Haemers in Brazilië centraal, samen met diens vriendin Denise Tyack en zijn jeugdvriend Axel Zeyen. Patrick Haemers was berucht om zijn vele overvallen in de jaren 1980 en de ontvoering van de Belgische oud-premier Paul Vanden Boeynants. Hij werd gelinkt aan de beruchte Bende van Nijvel, maar dat is nooit bewezen. Haemers is het schoolvoorbeeld hoe de media het leven van topgangsters romantiseert.

.

MEDIAWERKGROEP SYRIE – 5 december 2013 – Al jarenlang staan de massamedia ervoor bekend om een romantisch beeld op te hangen van rebellen en gangsters. Zo worden de Belgische topgangster Patrick Haemers en echtgenote Denise Tyack door vele persmuskieten nog steeds afgeschilderd als naïeve mensen, die het zo slecht niet meenden, maar alleen verslaafd waren aan geld. Daarom gingen ze geldtransporten overvallen en oud-premier Paul Vanden Boeynants ontvoeren. We zouden haast medelijden moeten hebben met het feit dat ze destijds werden gevat in hun villa in Brazilië.

Medeleven en goedpraten

Bij andere topcriminelen worden deskundigen, psychiaters, psychologen, schoolvrienden, familieleden, medegevangenen, buurtbewoners, vrienden en verwanten erbij gehaald om de publieke opinie ervan te overtuigen dat het gaat om mensen met een goede inborst. Ze hadden ‘een ongelukkige jeugd’, kwamen in contact met ‘verkeerde vrienden’, deden een ‘stomme daad’, maar eigenlijk waren het ‘gewone mensen’ zoals u en ik. Het is een bijzondere rare kronkel van de massamedia, want u en ik overvallen geen banken en supermarkten, vermoorden geen burgers en ontvoeren geen mensen om losgeld.

Selectieve berichtgeving

Dezelfde verafgoding van het kwade door de massamedia zien we nog steeds met het verslaan van de gebeurtenissen in Syrië. De dagelijkse en massaal gedocumenteerde misdaden van rebellen en terroristen in de Levant komen zelden aan bod in de traditionele media. Vernielingen van eigendommen van burgers en de overheid, ontvoeringen, moorden, onthoofdingen, sharia-rechtspraak en bomaanslagen door terroristen in Syrië worden vakkundig gezuiverd uit de berichtgeving. In het beste geval komt een bomaanslag met tientallen doden in enkele seconden aan bod, waarbij men het dan heeft over ‘een onbekende groepering’ die achter de terreur zit. Ook al eisen terroristen van het Vrije Syrische Leger (VSL), het al-Nusra front, de Islamitische Staat van Irak en Sham (ISIS) of het Islamitisch Front deze terreuractie op.

Terreur voor groter belang’

Wanneer het dan ging om een militair doelwit of een overheidsgebouw lijkt de massamedia dit wel OK te vinden, ondanks de vele honderden burgers die maandelijks de dood vinden bij dergelijke aanslagen. Rebellen en terroristen krijgen zo bijna een vrijgeleide door onze massamedia om massaal te vernielen, doden, onthoofden en ontvoeren. Hun daden kaderen volgens de traditionele pers in een groter belang: het omverwerpen van een ‘dictator’. Dat het Syrische volk massaal de Syrische regering, de president en het Syrische nationale leger (SNL) steunt is bijkomstig; want dit past niet in de politiek van de adverteerders. Men moet lezers en kijkers immers vermaken door infotainment. Dus het moet gaan over het ‘goede’ tegen het ‘slechte’. Bij het begin van het conflict in Syrië vonden westerse politici en adverteerders van de media dat de ‘goeden’, de zogenaamde ‘vreedzame demonstranten’ in Syrië waren en de ‘slechten’ de president en het nationale leger. Geen haar op het hoofd om dit nu opeens te veranderen.

Al-qaida als faits divers

Dat er zware misdaden worden gepleegd door aanhangers van al-Qaida doet men af als een faits divers in de marge. Ook al waren al-Qaida en buitenlandse huurlingen sinds het begin van het conflict actief in Syrië.

Weinig journalisten hebben de moed om hun falen om correct te berichten over de gebeurtenissen in Syrië toe te geven. Dat een toenemend aantal mensen niet langer de massamedia blindelings geloven, maar vaker alternatieve media en bronnen raadplegen, zorgt ervoor dat de massamedia schoorvoetend moeten aanvaarden dat er meer aan de hand is dan hun zwart-wit sprookje dat ze drie jaar lang verkochten.

Geloofwaardigheid verloren

De mediafenomenen van de jaren negentig (CNN) en de jaren 2000 (Al Jazeera) verloren hun geloofwaardigheid door hun vooringenomen berichtgeving tijdens de Arabische Lente. Na hun medialeugens over de gebeurtenissen in Egypte, Libië en Syrië moeten ze nu terugkrabbelen en wel berichten over de buitenlandse jihadisten en terroristen in de Levant. Drie jaar constante druk van de sociale media zorgde er immers voor dat hun medialeugens één na één werden doorgeprikt.

Toen miljoenen mensen op twitter, Facebook en blogs zagen hoe huurlingen van al-Qaida burgers en soldaten onthoofden, kindsoldaten met AK-47s rondliepen en souks in brand werden gestoken, kon de massamedia niet langer spreken over ‘vreedzame demonstranten’. Dat werd zelfs voor adverteerders niet meer verkoopbaar. Dus mag men het sinds kort hebben over ‘terroristen’. Het bloed van burgers en soldaten spat al drie jaar in heel Syrië in het rond dankzij de door onze media en politici opgehemelde ‘vreedzame demonstranten’, maar pas nu willen de media fluisteren dat er terreur en buitenlandse strijders mee gemoeid zijn.

.

Terroristen van ISIS doden rebellen

230608_mainimg

Stilstaand videobeeld van de publieke terechtstelling van rebellen door terroristen van de ‘Islamitische Staat van Irak en Sham’ (ISIS) in Atarib in de Syrische provincie Idlib op 27 november 2013. (Foto: Reuters TV) – VIDEO: http://youtu.be/UwAbrbkRXp4

.

Rebellen doden Iraakse freelance journalist

BavizEZIEAAlERN

Rebellen schoten op woensdag 4 december 2013 de Iraakse freelance journalist Yasser Faisal al-Jumaili dood aan één van hun controleposten in de noordwestelijke provincie Idlib. – http://www.dailystar.com.lb/News/Middle-East/2013/Dec-05/240004-jihadists-execute-iraqi-cameraman-in-syria-rsf.ashx#axzz2mctKNqsO

.

Malik Imran.

Advertenties

Reacties

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Twitter

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: